علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی، جلد ۱۹، شماره ۳، صفحات ۷-۱۴

عنوان فارسی بررسی ارتباط "شاخص تغذیه سالم، ۲۰۱۵ " با بیماری‌های قلبی- ‌‌عروقی (مطالعه مورد شاهدی)
چکیده فارسی مقاله

مقدمه: بیماریهای قلبی-عروقی (Cardiovascular disease (CVD)) مهمترین علت مرگ و میر و ناتوانی در کشور های پیشرفته و در کشور های در حال پیشرفت هستند. اهمیت نقش تغذیه در پیشگیری و کاهش بیماری های مزمن غیر قابل انکار است. این مطالعه به بررسی ارتباط "شاخص تغذیه سالم، 2015 " (Healthy Eating Index, 2015) با بیماری های قلبی- عروقی در مراجعین به بیمارستان های ارتش در سال 1401می پردازد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه، یک بررسی مورد شاهدی می­باشد که بر 119 بیمار مبتلا به بیماری قلبی- عروقی (گروه مورد) و 239 بیمار غیر مبتلا به بیماری های قلبی عروقی (گروه شاهد) مراجعه کننده به بیمارستانی در شهر اصفهان انجام شد. اطلاعات فردی شامل اطلاعات دموگرافیک، شیوه زندگی و خصوصیات تن سنجی افراد شرکت کننده جمع آوری شد. وضعیت تغذیه با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) (شامل 178 ماده غذایی) توسط مصاحبه حضوری تکمیل و دریافت مواد غذایی و  شاخص تغذیه سالم، 2015 (HEI,2015) محاسبه گردید.
یافته ها:  نتایج نشان داد که گروه مورد (مبتلا به بیماری های قلبی -عروقی) به طور معنی داری، نمایه توده بدنی بالاتر، تعداد ساعات خواب کمتر، قند خون ناشتا بالاتر، دریافت چربی بالاتر، دریافت فیبر محلول و غیر محلول و امتیاز شاخص تغدیه سالم کمتری بودند. افرادی که در پنجک های بالاتر HEI قرار داشتند، احتمال داشتن بیماری های قلبی- عروقی در آن ها کمتر بود (به عنوان مثال 01/0 = OR برای پنجک اول(Q1)، 3/0= OR برای Q3 و 1= OR برای Q5 و 001/0> p).
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که امتیاز بالاتر  HEI,2015 در ارتباط با خطر کمتر بیماری های قلبی- عروقی می باشد.
 

کلیدواژه‌های فارسی مقاله تغذیه، شاخص تغذیه سالم، بیماری های قلبی- عروقی.

عنوان انگلیسی Studying the Relationship between the "Healthy Nutrition Index, 2015" and Cardiovascular Diseases (Case-Control Study)
چکیده انگلیسی مقاله

Introduction: Cardiovascular disease (CVD) is the most common cause of death and disability in both developed and developing countries. The role of nutrition in preventing and reducing these diseases is undeniable. This study examines the relationship between the Healthy Eating Index, 2015 and cardiovascular diseases in patients referred to army hospitals in 1401.
Materials and Methods: This study is a case-control study conducted on 119 patients with cardiovascular disease (case group) and 239 patients without cardiovascular disease (control group) referred to one of the hospitals in Isfahan. Personal information including demographic information, lifestyle and anthropometric characteristics of the participants was collected. Nutritional status was assessed using a semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ) (including 178 food items) completed by face-to-face interview and food intake and Healthy Eating Index, 2015 (HEI, 2015) were calculated.
Results: The results showed that the case group (with cardiovascular disease) had significantly higher body mass index, fewer hours of sleep, higher fasting blood sugar, higher fat intake, soluble and insoluble fiber intake, and lower Healthy Eating Index score. Individuals in higher HEI quintiles were less likely to have cardiovascular disease (e.g., OR = 0.01 for the first quintile (Q1), OR = 0.3 for Q3, and OR = 1 for Q5, and p < 0.001).
Conclusion: This study showed that higher HEI, 2015 score is associated with lower risk of cardiovascular disease.

کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Nutrition, Healthy eating index, Cardiovascular disease

نویسندگان مقاله سیدحسین موسوی | Seyed Hossein Mousavi
Department of Cardiovascular Medicine, school of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

محمدحسن کاظمی گلوگاهی | , Mohammad Hasan Kazemi Glougahi
Department of Social Medicine, School of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه پزشکی اجتماعی ، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

شهریار صادقی | Shahryar Sadeghi
Department of Surgery, school of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
گروه جراحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

علیرضا شهریاری | Alireza Shahriari
Department of Social Medicine, School of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه پزشکی اجتماعی ، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

مراد اسماعیل زالی | Morad Esmaeil Zali
Department of Health Management and Economic, school of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

آراسب دباغ مقدم | Arasb Dabbagh Moghaddam
Nutrition and Food Health Research Center, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
مرکز تحقیقات تغذیه و سلامت غذا، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

شهباز زارعی | Shahbaz Zarei
Department of Education and Research, Health Center of Excellence (NEZA-JA), Tehran, Iran.
گروه آموزش و پژوهش، مرکز عالی بهداشت و درمان نزاجا، تهران، ایران.

سعید قاسمی | Saeed Ghasemi
Department of Education and Research, Health Center of Excellence (NEZA-JA), Tehran, Iran.
گروه آموزش و پژوهش، مرکز عالی بهداشت و درمان نزاجا، تهران، ایران.

وحید هادی | Vahid Hadi
Nutrition and Food Health Research Center, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
مرکز تحقیقات تغذیه و سلامت غذا، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

سعید هادی | Saeed Hadi
Nutrition and Food Health Research Center, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
مرکز تحقیقات تغذیه و سلامت غذا، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.


نشانی اینترنتی http://jps.ajaums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-712-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده مقالات کامل
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات