این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۷، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی گزینش ژنوتیپ‌های برتر کلزا بر اساس اسیدهای چرب، عملکرد دانه و روغن با روش شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل (SIIG)
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: توسعه پایدار سطح زیر کشت کلزا بویژه در ایران مستلزم معرفی ارقام با عملکرد دانه و روغن با کیفیت بالا و سازگار برای مناطق مختلف از طریق برنامه‌های به‌نژادی است. ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ‌های کلزا می‌بایستی بر مبنای مجموعه‌ای از صفات کمی و کیفی صورت گیرد. شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل یکی از روش‌های آماری چند متغیره است که بر اساس مجموعه‌ای از صفات یا شاخص‌های مختلف، ژنوتیپ‌های مطلوب را شناسایی می‌کند. همچنین، تجزیه به عامل‌ها یکی دیگر از روش‌های آماری چند متغیره است که به منظور دسته‌بندی صفات، تعیین میزان اهمیت و ارتباط هر یک از آنها در ایجاد تغییرات کل داده‌ها و شناسایی صفات موثر بر عملکرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. تشخیص صفات موثر بر عملکرد این توانایی را به بهنژادگر می‌دهد که بر صفات مشخصی که موجب تنوع شده است، تمرکز نماید. بر این اساس، به منظور مطالعه خصوصیات زراعی و صفات کمی و کیفی دانه در لاین‌های مختلف کلزا و نهایتا انتخاب ژنوتیپ‌های برتر از منظر عملکرد دانه و روغن بالا همراه با بیشترین مقدار اسیدهای چرب مفید، از روش شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل و تجزیه به عامل‌ها استفاده شد.
مواد و روش‌ها: تعداد 21 ژنوتیپ برتر حاصل از برنامه‌های به‌نژادی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در طول دوره رشد و نمو تعداد 23 صفت کمی و کیفی مختلف از جمله صفات فنولوژیکی ]تعداد روز تا شروع گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک[؛ صفات زراعی ]ارتفاع بوته  (سانتی‌متر)، تعداد شاخه‌های جانبی، ارتفاع شاخه‌بندی (سانتی‌متر)، طول ساقه اصلی (سانتی‌متر)، طول خورجین (سانتی‌متر)؛ عملکرد و اجزای آن ]تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد خورجین در شاخه‌های جانبی، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه (گرم)، عملکرد دانه (کیلوگرم در هکتار)[ و صفات کیفی ]محتوی روغن (درصد)، عملکرد روغن (کیلوگرم در هکتار)، مقدار گلوکوزینولات در دانه (میکرومول بر گرم دانه)، درصد ترکیب اسیدهای چرب (اروسیک اسید، لینولنیک اسید، لینولئیک اسید، اولوئیک اسید، استئاریک اسید، پالمیتولئیک اسید، پالمیتیک اسید[ ژنوتیپ‌ها تعیین شد. از تجزیه واریانس برای بررسی اختلاف بین ژنوتیپ‌ها، تجزیه به عامل‌ برای انتخاب غیر مستقیم برای عملکرد دانه از طریق سایر صفات وابسته و شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل برای دو صفت مهم عملکرد دانه و عملکرد روغن بر مبنای 22 صفت فوق الاشاره مورد قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ‌ها در تمامی صفات مورد بررسی به غیر از تعداد شاخه‌های جانبی و تعداد دانه در خورجین با یکدیگر اختلاف آماری معنی‌دار (01/0>P) با یکدیگر داشتند که این موضوع بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ‌های مورد بررسی است. نتایج شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل نشان داد که ژنوتیپ‌های G20، G12، G16، G1، G7، G10 و G11 به ترتیب با داشتن شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل 0/621، 0/584، 0/673، 0/633، 0/591، 0/728 و 0/673 و عملکرد دانه 3258/67، 3140/67، 2941/2941، 33/2763، 67/2712، 33/2575 و 2548 کیلوگرم در هکتار به عنوان ژنوتیپ‌هایی با پتانسیل عملکرد دانه بالا و سایر صفات زراعی مطلوب شناسایی شدند. بعلاوه، ژنوتیپ‌های G20، G12، G16، G2، G1، G10 و G11 با داشتن مقادیر شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل 0/622، 0/584، 0/673، 0/589، 0/633، 0/727 و 0/672 به ترتیب با دارا بودن 1218/28، 1201/12، 1109/54، 1102/27، 1056/45، 987/40 و 961/27 کیلوگرم در هکتار عملکرد روغن از جمله ژنوتیپ‌های برتر از منظر پتانسیل عملکرد روغن بالا و سایر صفات زراعی مطلوب شناسایی شدند بطوری‌که از این ژنوتیپ‌ها می‌توان در اجرای آزمایشات سازگاری بهره‌برداری کرد. در این مطالعه 23 صفت اندازه‌گیری شده، برای تجزیه به عامل‌ها مورد استفاده قرار گرفتند. مقادیر KMO[1] بدست آمده و نیز معنی‌دار بودن آزمون اسفریسیتی بارتلت، بیانگر کافی بودن مقادیر همبستگی متغیرهای اولیه برای انجام تجزیه به عامل‌ها و کفایت مدل تجزیه به عامل‌ها بود. در این تحقیق، پس از انجام تجزیه به عامل‌ها، هفت عامل مشخص شد. این عامل‌ها مجموعاً توانستند 82/13 درصد از تنوع کل داده‌ها را توجیه نمایند. سهم عامل‌های اول تا هفتم به ترتیب برابر 20/86، 15/99، 13/99، 10/65، 8/80، 6/27 و 5/57 درصد برآورد گردید. عامل اول تا هفتم به ترتیب تحت عناوین فاکتورهای موثر بر کیفیت روغن، مورفولوژی و خصوصیات ظاهری، خصوصیات رویشی و مقاصد فیزیولوژیک، عملکرد اقتصادی دانه، کیفیت روغن، عملکرد کمی و کیفی روغن و فنولوژی و خصوصیات رسیدگی نامگذاری شدند. بعلاوه، نتایج تجزیه به عامل‌ها نشان داد که صفات تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد خورجین در شاخه‌های فرعی و تعداد خورجین در بوته ارتباط مثبتی با عملکرد دانه و عملکرد دانه نیز با عملکرد روغن داشتند.
نتیجه‌گیری: به‌طور‌کلی، نتایج نشان داد که رهیافت شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل و تجزیه به عامل‌ها ابزار فوق‌العاده قدرتمندی برای انتخاب بهترین ژنوتیپ‌های کلزا از لحاظ همه صفات کمی و کیفی فوق الاشاره بود. بر اساس شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل، ژنوتیپ‌های G20 و G12 از جمله بهترین ژنوتیپ‌ها از منظر عملکرد دانه و روغن همراه با شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل بالا بودند. بعلاوه، صفات تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد خورجین در شاخه‌های فرعی و تعداد خورجین در بوته می‌توانند بعنوان شاخص‌های ایده‌آل برای گزینش عملکرد دانه و از عملکرد دانه برای گزینش همزمان عملکرد روغن برای انتخاب ژنوتیپ‌های پر پتانسیل در برنامه‌های به‌نژادی استفاده کرد. 
 

[1]- KMO: Kaiser-Meyer-Olkin Measure of sampling adequancy
کلیدواژه‌های فارسی مقاله Brassica napus L.، اجزای عملکرد دانه و روغن، تجزیه به عامل‌ها، درصد پروتئین، صفات زراعی

عنوان انگلیسی Selection of superior rapeseed genotypes based on fatty acids, grain and oil yield components with the ideal genotype selection index (SIIG) method
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract
Introduction and Objective:
The sustainable development of rapeseed cultivation area, especially in Iran, requires the introduction of new cultivars with higher grain and oil yields and compatible for different regions through breeding programs. Evaluation of the genetic diversity of rapeseed genotypes should be  done based on a set of quantitative and qualitative traits. Evaluation of genotypes using a set of traits increases the probability of finding ideal genotypes. The ideal genotype selection index is one of the multivariate statistical methods that identifies the desired genotypes based on a set of different traits or indices. Besides, factor analysis is another multivariate statistical method that is used to categorize traits, determine the importance and relevance of each of them in creating changes in the total data, and identifying traits that affect performance. Identifying traits that affect performance gives the breeder the ability to focus on specific traits that have caused variation. accordingly, in order to study the agronomic characteristics and quantitative and qualitative traits of seeds in different canola lines and finally select the superior genotypes from the point of view of high seed and oil yield along with the highest amount of essential fatty acids, the ideal genotype selection index and factor analysis approaches were applied.
Material and Methods: 21 genotypes which were obtained via breeding programs were evaluated in a randomized complete block design with three replications in Gorgan Agricultural Research Station. During the growth season, various 23 quantitative and qualitative traits including phenological traits [number of days to beginning of flowering, the number of days to physiological maturity]; agronomical traits [plant height (cm), number of lateral branches, branching height (cm), main stem length (cm), pod length (cm)]; yield and its components [number of pods per main stem, the number of pod per lateral branches, the number of pod per plant, the number of grain per pod, thousand grain weight (g), grain yield (kg ha-1)] and qualitative traits [oil content (%), oil yield (kg ha-1), the amount of glucosinolatein the grain (micromol/g of grain), the percentage of fatty acids composition (orosic acid, linolenic acid, linoleic acid, oleic acid, stearic acid, palmitoleic acid, palmitic acid) were determined. The analysis of variance was applied to examine differences between genotypes, the factor analysis was exploited for indirect selection for grain yield through other dependent traits as well as the ideal genotype selection index was used for the two important traits including grain yield and oil yield based on abovementioned 22 traits.
Results: The results of the analysis of variance showed that the genotypes had statistically significant differences (P<0.01) in all the studied traits except the number of lateral branches and the number of grain per pod, which indicates the existence of genetic diversity between the studied genotypes. The results of the ideal genotype selection index depicted that the genotypes G20, G12, G16, G1, G7, G10 and G11 with haveing the ideal genotype selection index of 0.621, 0.584, 0.673, 0.633, 0.591, 0.728 and 0.673 and grain yield 3258.67, 3140.67, 2941.33, 2763.33, 2712.67, 2575.33 and 2548 kg ha-1 respectively they were identified as genotypes with high grain yield potential and other desirable agronomical traits.  Furthermore, the genotypes G20, G12, G16, G2, G1, G10 and G11 with haveing the ideal genotype selection index of 0.622, 0.584, 0.673, 0.589, 0.633, 0.727 and 0.672 and oil yield 1218.28, 1201.42, 1109.54, 1102.27, 1056.45, 987.40 and 961.27 kgha-1 respectively they were identified as genotypes with high oil yield potential and other desirable agronomical traits in which these genotypes can be used in compatibility tests trials. In this study, the 23 measured traits were applied for factor analysis. The obtained KMO values as well as the significance of Bartlett's sphericity test indicated the adequacy of the correlation values of the primary variables for factor analysis and the adequacy of the factor analysis model. In this research, based on factor analysis the seven factors were identified. These factors explained 82.13% of the total data variation. The value of the first to seventh factors was estimated as 20.86, 15.99, 13.99, 10.65, 8.80, 6.27 and 5.57 percent, respectively. The first to seventh factors are recognized as factors affecting on oil quality, morphology and appearance, vegetative attributes and physiological sinks, economic grain yield, oil quantity and quality as well as phenology and ripening characteristics. In addition, the results of factor analysis showed that the traits of the number of pods per main stem, the number of per lateral branches and the number of pods per plant had a positive relationship with grain yield and grain yield with oil yield.
Conclusion: In general, the results of this experiment showed that the ideal genotype selection index and factor analysis approaches were identtified as an extremely powerful tools for selecting the superior rapeseed genotypes based on aforementioned quantitative and qualitative traits. Based on the ideal genotype selection index, G20 and G12 genotypes were among the excellent genotypes in terms of grain and oil yield with higher ideal genotype selection index. In addition, the traits of the number of pods per main stem, the number of pods per lateral branches and the number of pods per plant can be used as a ideal selection index for the selection of grain yield and grain yield for the selection of oil yield to select high-potential genotypes in breeding programs.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Brassica napus L., Factor analysis, Grain and oil yield components, Protein percent, Agronomical traits

نویسندگان مقاله حسن امیری اوغان | Hassan Amiri Oghan
Seed and Plant Improvement Institute
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

کمال پیغام‌زاده | Kamal Payghamzadeh
Crop and Horticultural Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorgan, Iran.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

فرناز شریعتی | Farnaz Shariati
Seed and Plant Improvement Institute
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

امیر قلی‌زاده | Amir Gholizadeh
Crop and Horticultural Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorgan, Iran.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1068-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات، بیومتری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات