این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های علوم دامی، جلد ۳۴، شماره ۲، صفحات ۱-۱۷

عنوان فارسی تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با دانه سویای خام، اکسترود شده و برشته‌شده‎ ‎‌ بر ‌فراسنجه‌های خونی، خصوصیات لاشه و الگوی اسیدهای چرب لاشه بره‌های نر افشاری
چکیده فارسی مقاله چکیده
زمینه مطالعاتی: دانه کامل سویا به منظور تامین انرژی و پروتئین در تغذیه نشخوارکنندگان استفاده می‌شود. ‌
هدف: هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با دانه سویای خام، اکسترود شده و ‌برشته‌شده بر فراسنجه‌های خونی، خصوصیات لاشه و الگوی اسیدهای چرب لاشه در بره‌های نر افشاری بود.‌
روش‌کار: پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و هر تیمار با 6 تکرار، به مدت 74 روز شامل 14 روز ‌دوره عادت دهی و 60 روز دوره نمونه‌گیری انجام شد. ‌
نتایج: بر اساس نتایج پژوهش غلظت کلسترول و نیتروژن اوره‌ای خون تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار ‌گرفت(01/0‌P<‎‌). در جیره حاوی کنجاله سویا، غلظت اسید پالمیتیک بیشتر از جیره‌های حاوی 15 درصد ‌سویای اکسترود شده و برشته‌شده بود‎ ‎‌(1/0‌P<‎‌). جیره حاوی 15 درصد سویای خام باعث افزایش اسید استئاریک ‌عضله راسته نسبت به کنجاله سویا گردید(05/0‌P<‎‌). در جیره حاوی 15 درصد سویای برشته‌شده غلظت اسید ‌واکسینیک بیشتر از کنجاله سویا بود (1/0‌P<‎‌). ‌اسیدلینولئیک کنژوکه در جیره‌های حاوی سویای اکسترود شده و ‌برشته‌شده بیشتر ازجیره‌های حاوی سویای خام و کنجاله سویا بود‎ ‎و این اختلاف تمایل به معنی‌داربودن داشت ‌‌(1/0‌P<‎‌). استفاده از 15 درصد سویای اکسترود شده موجب افزایش اسید لینولئیک لاشه نسبت به کنجاله سویا ‌گردید(05/0‌P<‎‌).‌‎ ‎مجموع اسیدهای چرب اشباع در جیره حاوی کنجاله سویا بیشتر از جیره حاوی 15 درصد سویای ‌برشته شده بود(05/0‌P<‎‌). اسیدهای چرب با چند باند دوگانه در جیره‌های حاوی سویای اکسترود شده و ‌برشته‌شده بیشتر از سویای خام و کنجاله سویا بود(05/0‌P<‎‌).‌
نتیجه‌گیری نهایی: بر اساس نتایج پژوهش حاضر جایگزینی کامل کنجاله سویا با سویای اکسترود شده و ‌برشته‌شده ( 15 درصد ماده خشک جیره) بدون تاثیر منفی بر خصوصیات لاشه، با بهبود فراسنجه‌های خونی، ‌افزایش اسید لینولئیک کنژوگه و اسیدهای چرب با چند باند دوگانه موجب افزایش اسیدهای چرب مفید در گوشت ‌بره‌ها گردید.‌
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کنجاله سویا، دانه سویا، اسیدهای چرب لاشه، بره‌های افشاری ‌،

عنوان انگلیسی Effects of replacement Soybean meal with crud, extruded and roasted full-‎fat soybean on blood metabolites, carcass characteristic, pattern of carcass ‎fatty acids of Afshari male lambs ‎
چکیده انگلیسی مقاله Abstract ‎
Introduction: Full fat soybean is commonly used in the diet of ruminant‏ ‏nutrition to meet energy ‎and protein requirements. To eliminate the anti-nutritional substances and increasing bypass ‎protein, soybean seeds are processed, and heat is the most common way used to processing ‎soybeans. Due to the heating of soybeans, unsaturated fatty acids produced by high oxidation, ‎which ultimately bind to amine groups of amino acids, are affected by their release in the rumen. ‎As a result, in addition to not having a negative effect on rumen fermentation, the entry of ‎unsaturated fatty acids into the small intestine can save it in the tissues, thus increasing the ‎amount of fatty acids that are useful for human nutrition. The main objectives of this research ‎were the estimate the effect of dietary replacement of crud, extruded and rousted full-fat ‎soybean with soybean meal on Blood metabolites, Carcass characteristic and Pattern of Carcass ‎fatty acids in Afshari male lambs. ‎
Material and methods: Diets were randomly‎‏ ‏assigned to 7 groups of 6 lambs each in a ‎completely‏ ‏randomized design. Animals received the diets,‎‏ ‏as a total mixed ration, twice daily (at ‎‎08:00 and 16:00‎‏ ‏h) to ensure 10% orts and had free access to fresh water. Fifty-two male Afshari ‎lambs with average BW of 30 ± 2 kg and 3-4 Mo of age were used for this study. Animals were ‎housed in individual pens (1.8 by 1 m) and allowed an adaptation period of 14 d and a data ‎collection period of 60 d. Experimental diets with equal ME and CP concentrations and a forage ‎to-concentrate ratio of 30 to 70 were formulated: Treatment 1: contains 15 percent of soybean ‎meal, treatment 2: Replace of 7.5 percent soybean meal with crud full fat soybean, Treatment 3: ‎Replace of 15 percent soybean meal with crud full fat soybean, treatment 4: Replace of 7.5 ‎percent of soybean meal with extruded full fat soybean, Treatment 5: Replace of 15 percent ‎soybean meal with extruded full fat soybean, Treatment 6: Replace of 7.5 percent soybean meal ‎with roasted full fat soybean, Treatment 7: Replace of 15 percent soybean meal with roasted full ‎fat soybean. Blood samples were collected from all animals on d 20, 40 and 60 of the data ‎collection period. Approximately 10 mL of blood was collected by evacuated heparinized tubes ‎and centrifuged (3000 rpm for 15 min), and plasma was stored at –20°C until analysis. The ‎concentrations of glucose, triglycerides, cholesterol, urea N, total protein, albumin, AST, ALT ‎and CK were measured by a spectrophotometer. Muscle thickness, loin muscle area and back fat ‎thickness, between 12th and 13th ribs were measured on d 20, 40 and 60 by ultrasound. At the ‎end of the experiment, three animals per treatment were slaughtered according to Halal method. ‎Hot-carcass weight and non-carcass components were weighed at slaughter day. After 24 h of ‎cooling at 4◦C, cold carcass weight was determined and carcass components were weighed. ‎About 50 g of the LD muscle between 12th to 13th ribs were taken for determination of fatty ‎acid profiles. ‎
‎ Results: The dietary substitution of soybean Meal with crud, extruded and roasted full-fat ‎soybean had no effects on glucose, triglyceride, protein, albumin and globulin concentration but ‎cholesterol and blood urea nitrogen concentrations were effected by experimental diets (P ‎‎<0.01). Feeding lambs on diets containing crud, extruded and roasted full-fat soybean instead of ‎soybean Meal had no effects on Ultrasound measurements of back fat thickness, muscle ‎thickness and loin muscle area. Carcass and non-carcass components were not affected by the ‎dietary treatment. Dietary treatments were not effected on short chain and long chain fatty acids. ‎The use of soybean meal significantly increased palmitic acid in comparison with the15% ‎extruded and rousted full fat soybean (P<0.05). Stearic acid concentration was higher for lambs ‎fed the 15% crude full fat soybean compared to the soybean meal‏ ‏‎(P<0.05). Replacing extruded ‎and roasted full-fat soybean increased poly on saturated fatty acids (p<0.01) and conjugated ‎linoleic acid‏ ‏‎(p<0.1). ‎
Conclusions: It is concluded that extruded and roasted full-fat soybean can‏ ‏be fed to fattening ‎Afshari lambs as a total replacement‏ ‏‎(15 percent of diet DM) for soybean meal without negative‏ ‏effects on carcass components, improved blood parameters, reduced saturated fatty acids and ‎increased conjugated linoleic acid, poly unsaturated fatty acids and useful fatty acids of meat in ‎Afshari lambs. ‎
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله کنجاله سویا, دانه سویا, اسیدهای چرب لاشه, بره‌های افشاری ‏

نویسندگان مقاله داود علیاری |
دانشگاه زنجان

اکبر تقی زاده |
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز

حمید امانلو |
گروه علوم دامی دانشگاه زنجان

علی حسین خانی |
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز

حمید محمدزاده |
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز


نشانی اینترنتی https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_18749_0fc0b192b73882a30c3fc5b890380a97.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات