این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 5 آبان 1404
پژوهش های علوم دامی
، جلد ۳۴، شماره ۲، صفحات ۱-۱۷
عنوان فارسی
تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با دانه سویای خام، اکسترود شده و برشتهشده بر فراسنجههای خونی، خصوصیات لاشه و الگوی اسیدهای چرب لاشه برههای نر افشاری
چکیده فارسی مقاله
چکیده
زمینه مطالعاتی: دانه کامل سویا به منظور تامین انرژی و پروتئین در تغذیه نشخوارکنندگان استفاده میشود.
هدف: هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با دانه سویای خام، اکسترود شده و برشتهشده بر فراسنجههای خونی، خصوصیات لاشه و الگوی اسیدهای چرب لاشه در برههای نر افشاری بود.
روشکار: پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و هر تیمار با 6 تکرار، به مدت 74 روز شامل 14 روز دوره عادت دهی و 60 روز دوره نمونهگیری انجام شد.
نتایج: بر اساس نتایج پژوهش غلظت کلسترول و نیتروژن اورهای خون تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفت(01/0P<). در جیره حاوی کنجاله سویا، غلظت اسید پالمیتیک بیشتر از جیرههای حاوی 15 درصد سویای اکسترود شده و برشتهشده بود (1/0P<). جیره حاوی 15 درصد سویای خام باعث افزایش اسید استئاریک عضله راسته نسبت به کنجاله سویا گردید(05/0P<). در جیره حاوی 15 درصد سویای برشتهشده غلظت اسید واکسینیک بیشتر از کنجاله سویا بود (1/0P<). اسیدلینولئیک کنژوکه در جیرههای حاوی سویای اکسترود شده و برشتهشده بیشتر ازجیرههای حاوی سویای خام و کنجاله سویا بود و این اختلاف تمایل به معنیداربودن داشت (1/0P<). استفاده از 15 درصد سویای اکسترود شده موجب افزایش اسید لینولئیک لاشه نسبت به کنجاله سویا گردید(05/0P<). مجموع اسیدهای چرب اشباع در جیره حاوی کنجاله سویا بیشتر از جیره حاوی 15 درصد سویای برشته شده بود(05/0P<). اسیدهای چرب با چند باند دوگانه در جیرههای حاوی سویای اکسترود شده و برشتهشده بیشتر از سویای خام و کنجاله سویا بود(05/0P<).
نتیجهگیری نهایی: بر اساس نتایج پژوهش حاضر جایگزینی کامل کنجاله سویا با سویای اکسترود شده و برشتهشده ( 15 درصد ماده خشک جیره) بدون تاثیر منفی بر خصوصیات لاشه، با بهبود فراسنجههای خونی، افزایش اسید لینولئیک کنژوگه و اسیدهای چرب با چند باند دوگانه موجب افزایش اسیدهای چرب مفید در گوشت برهها گردید.
کلیدواژههای فارسی مقاله
کنجاله سویا، دانه سویا، اسیدهای چرب لاشه، برههای افشاری ،
عنوان انگلیسی
Effects of replacement Soybean meal with crud, extruded and roasted full-fat soybean on blood metabolites, carcass characteristic, pattern of carcass fatty acids of Afshari male lambs
چکیده انگلیسی مقاله
Abstract
Introduction: Full fat soybean is commonly used in the diet of ruminant nutrition to meet energy and protein requirements. To eliminate the anti-nutritional substances and increasing bypass protein, soybean seeds are processed, and heat is the most common way used to processing soybeans. Due to the heating of soybeans, unsaturated fatty acids produced by high oxidation, which ultimately bind to amine groups of amino acids, are affected by their release in the rumen. As a result, in addition to not having a negative effect on rumen fermentation, the entry of unsaturated fatty acids into the small intestine can save it in the tissues, thus increasing the amount of fatty acids that are useful for human nutrition. The main objectives of this research were the estimate the effect of dietary replacement of crud, extruded and rousted full-fat soybean with soybean meal on Blood metabolites, Carcass characteristic and Pattern of Carcass fatty acids in Afshari male lambs.
Material and methods: Diets were randomly assigned to 7 groups of 6 lambs each in a completely randomized design. Animals received the diets, as a total mixed ration, twice daily (at 08:00 and 16:00 h) to ensure 10% orts and had free access to fresh water. Fifty-two male Afshari lambs with average BW of 30 ± 2 kg and 3-4 Mo of age were used for this study. Animals were housed in individual pens (1.8 by 1 m) and allowed an adaptation period of 14 d and a data collection period of 60 d. Experimental diets with equal ME and CP concentrations and a forage to-concentrate ratio of 30 to 70 were formulated: Treatment 1: contains 15 percent of soybean meal, treatment 2: Replace of 7.5 percent soybean meal with crud full fat soybean, Treatment 3: Replace of 15 percent soybean meal with crud full fat soybean, treatment 4: Replace of 7.5 percent of soybean meal with extruded full fat soybean, Treatment 5: Replace of 15 percent soybean meal with extruded full fat soybean, Treatment 6: Replace of 7.5 percent soybean meal with roasted full fat soybean, Treatment 7: Replace of 15 percent soybean meal with roasted full fat soybean. Blood samples were collected from all animals on d 20, 40 and 60 of the data collection period. Approximately 10 mL of blood was collected by evacuated heparinized tubes and centrifuged (3000 rpm for 15 min), and plasma was stored at –20°C until analysis. The concentrations of glucose, triglycerides, cholesterol, urea N, total protein, albumin, AST, ALT and CK were measured by a spectrophotometer. Muscle thickness, loin muscle area and back fat thickness, between 12th and 13th ribs were measured on d 20, 40 and 60 by ultrasound. At the end of the experiment, three animals per treatment were slaughtered according to Halal method. Hot-carcass weight and non-carcass components were weighed at slaughter day. After 24 h of cooling at 4◦C, cold carcass weight was determined and carcass components were weighed. About 50 g of the LD muscle between 12th to 13th ribs were taken for determination of fatty acid profiles.
Results: The dietary substitution of soybean Meal with crud, extruded and roasted full-fat soybean had no effects on glucose, triglyceride, protein, albumin and globulin concentration but cholesterol and blood urea nitrogen concentrations were effected by experimental diets (P <0.01). Feeding lambs on diets containing crud, extruded and roasted full-fat soybean instead of soybean Meal had no effects on Ultrasound measurements of back fat thickness, muscle thickness and loin muscle area. Carcass and non-carcass components were not affected by the dietary treatment. Dietary treatments were not effected on short chain and long chain fatty acids. The use of soybean meal significantly increased palmitic acid in comparison with the15% extruded and rousted full fat soybean (P<0.05). Stearic acid concentration was higher for lambs fed the 15% crude full fat soybean compared to the soybean meal (P<0.05). Replacing extruded and roasted full-fat soybean increased poly on saturated fatty acids (p<0.01) and conjugated linoleic acid (p<0.1).
Conclusions: It is concluded that extruded and roasted full-fat soybean can be fed to fattening Afshari lambs as a total replacement (15 percent of diet DM) for soybean meal without negative effects on carcass components, improved blood parameters, reduced saturated fatty acids and increased conjugated linoleic acid, poly unsaturated fatty acids and useful fatty acids of meat in Afshari lambs.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
کنجاله سویا, دانه سویا, اسیدهای چرب لاشه, برههای افشاری
نویسندگان مقاله
داود علیاری |
دانشگاه زنجان
اکبر تقی زاده |
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
حمید امانلو |
گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
علی حسین خانی |
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
حمید محمدزاده |
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
نشانی اینترنتی
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_18749_0fc0b192b73882a30c3fc5b890380a97.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات