این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 17 آبان 1404
پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
، جلد ۱۳، شماره ۳، صفحات ۱۲۹-۱۳۴
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Mixture Design Approach on Mushroom-Berry Drink Formulation: Optimization Based on Physicochemical Characteristics, Antioxidant Activities and Sensory Properties
چکیده انگلیسی مقاله
The mushroom polysaccharide from white jelly mushroom (
Tremella fuciformis
) and the mulberry extract were utilised as the main ingredients to develop a healthy drink using a mixture design approach. The polysaccharide contained beta-glucan and dietary fiber was extracted from
T. fuciformis
fruiting body using hot water extraction. The ratio series of main ingredients for formulating mushroom-berry drink were set according to the mixture design. The parameters used in optimization were physicochemical characteristics (pH and viscosity), sensory properties (color, taste and aroma) and antioxidant activity (DPPH scavenging activity). The optimization result showed that the optimum formula for a mushroom-berry drink is 25%
T. fuciformis
and 75% mulberry extract. The optimum formula presented the DPPH scavenging activity of 65%, pH 2.68, viscosity 2.25 cP, and the response of sensory parameters for color, taste and aroma had a value between like and extremely like. These results suggested that mushroom-berry based drink from
T. fuciformis
and mulberry extract has a high potential to be developed as a functional beverage.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Antioxidant,healthy drink,Mixture design,mushroom polysaccharide,Tremella fuciformis
نویسندگان مقاله
Risda Yulianti |
Department of Nutrition, Bengkulu Health Polytechnic of Ministry of Health, Bengkulu, Indonesia
Yang-Chia Shih |
Department of Medical Laboratory Science and Biotechnology, Asia University, Taichung, Taiwan
نشانی اینترنتی
https://journals.rifst.ac.ir/article_182370_b6f88d29dc12d996f2aa3f955e2f018b.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات