تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۹، شماره ۳، صفحات ۱۱۷-۱۲۷

عنوان فارسی اثر تغذیه سطوح مختلف کود مرغ گوشتی به‌صورت پلت و مش بر عملکرد و برخی از متابولیت‌های خون در بره‌های نرافشاری: مطالعه تجربی
چکیده فارسی مقاله زمینه مطالعه: کود مرغ دارای انواع مواد مغذی از‌جمله پروتئین و مواد معدنی است و‌ می‌تواند در تغذیه دام‌های نشخوارکننده استفاده شود.
هدف: مطالعه حاضر به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف کود مرغ به فرم پلت و مش در جیره، بر عملکرد و برخی از متابولیت‌های خونی بره‌های نژاد افشاری انجام شد.
روشکار: 54 رأس بره نر با میانگین وزن 5±‌25 کیلوگرم در قالب طرح فاکتوریل 3‌×‌2 در 6 گروه تقسیم و 14 هفته با یکی از جیره‌های آزمایشی حاوی 53 درصد خشبی و 47 درصد کنسانتره تغذیه شدند. کنسانتره جیره‌های آزمایشی شامل صفر‌، 5 و 10 درصد کود مرغ به‌صورت مش (M0, M5, M10) یا پلت (P0, P5, P10) بود. در طول دوره آزمایش خوراک مصرفی روزانه دام‌ها محاسبه و توزین بره‌ها نیز هر 2 هفته یک بار انجام شد. نمونه‌گیری خون نیز در روزهای صفر، 28، 56 و 84 دوره آزمایش برای اندازه‌گیری فراسنجه‌های خونی انجام شد.
نتایج: اثر مصرف کود مرغ،‌ به‌صورت مش یا پلت در سطوح مختلف در مقایسه با تیمارهای شاهد بر افزایش وزن و مصرف روزانه خوراک، در مراحل مختلف و در کل دوره آزمایش معنی‌دار نبود. در ماه آخر و در کل دوره آزمایش، مصرف روزانه خوراک‌ به‌صورت مش در مقایسه با پلت بالاتر بود (05/0P<). در کل دوره آزمایش ضریب تبدیل خوراک در تیمارهای مصرف‌کننده پلت کمتر از تیمارهای مصرف‌کننده مش بود (05/0P<). افزایش سطح کود مرغ در هر دو گروه بره‌‌های مصرف‌کننده مش و پلت باعث افزایش معنی‌دار (05/0P<) سطح مس خون آن‌ها در مراحل مختلف آزمایش گردید. مقدار مولیبدن خون در کل دوره تحت تأثیر مصرف سطوح مختلف کود مرغ قرار نگرفت. اثر فرم جیره نیز بر سطح مس، مولیبدن، کل پروتئین و نیتروژن اوره‌ای خون معنی‌دار نبود.
نتیجه­گیری نهایی: کود مرغ را‌ می‌توان به فرم پلت یا مش‌‌ به‌عنوان یک منبع پروتئینی تا سطح 10 درصد در جیره بره‌های نژاد افشاری جایگزین سایر منابع پروتئینی جیره کرد، بدون اینکه مصرف آن تأثیر منفی بر خصوصیات عملکردی بره‌ها داشته باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بره افشاری،پلت،عملکرد،کود مرغی،مش،

عنوان انگلیسی Effects of Feeding Different Levels of Poultry Litter in the Form of Pellet and Mesh on the Performance and Some Blood Metabolites in Male Afshari Lambs: An Experimental Study
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Poultry litter contains different nutrients, including protein and minerals, which can be used in ruminant nutrition.
OBJECTIVES: This experiment was done to study the effects of feeding different levels of poultry litter (PL) in the form of pellet and mesh in the diet on the performance and blood metabolites of Afshari lambs.
METHODS: A total of 54 Afshari lambs with an initial mean body weight of 25 ± 5 kg were randomly divided into six groups with three replicates (3 lambs per replicate) in a 2 × 3 factorial design. Treatment groups were fed diets of 53% forage and 47% concentrate for 14 weeks. Concentrates were prepared with 0%, 5%, and 10% of PL in the form of mesh (M0, M5, and M10) or pellet (P0, P5, and P10) on diet dry matter basis. Feed intake was measured daily, and lambs were weighted at 2-week intervals. Blood samples were taken from each lamb at 0, 28, 56, and 84 days of the experiment to measure its total protein (TP), blood urea nitrogen (BUN), copper, and molybdenum concentration.
RESULTS: Using different levels of poultry litter in both mesh and pelleted form had no significant effect on average daily gain and dry matter intake at different stages and during the whole experimental period. Daily dry matter intake was higher (P<0.05) for treatment groups fed M form of PL than for the mean of P form during the whole experimental period. The feed conversion ratio was significantly (P<0.05) higher in lambs fed M form of PL compared with P form. Increasing levels of PL resulted in increased blood copper in both M and P treatment groups at all stages of the experiment. Blood concentration of molybdenum was similar among treatments during the entire experiment. The differences in the form of diet had no significant effects on blood concentration of copper, molybdenum, TP, and BUN.
CONCLUSIONS: Results indicate that both mesh and pellet forms of poultry litter could be replaced with other sources of protein up to 10% in the diets of Afshari lambs without any adverse effects on performance.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله بره افشاری,پلت,عملکرد,کود مرغی,مش

نویسندگان مقاله محمد رضائیان |
گروه بهداشت و تغذیه دام و طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

داریوش نعیمی |
دانش‌آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سید احمد مدنی |
گروه بهداشت و تغذیه دام و طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_98368_4dda480b6106b110dbce3c47d697e00b.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات