این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۲۱، شماره ۱۴۸، صفحات ۳۰-۴۴

عنوان فارسی تاثیر روش‌های دی اکسید کربن فوق بحرانی و مایکروویو بر استخراج ترکیبات زیست‌فعال از دانه خارمریم
چکیده فارسی مقاله در پژوهش حاضر، تاثیر روش‌های نوین استخراج دی اکسید کربن فوق بحرانی (SC-CO2) و حلال به کمک مایکروویو (MAE) و هم چنین روش سنتی سوکسله (CSE) بر استخراج ترکیبات زیست‌فعال از دانه گیاه دارویی خار مریم مورد مطالعه قرار گرفت. بالاترین مقدار عملکرد کمی (15/0±40/22 درصد) با استفاده از روش CSE به دست آمد. در حالی‌که، کارایی روش های SC-CO2 و MAE به ترتیب در حدود 89 و 50 درصد روش سوکسله بود. بالاترین میزان توانایی مهار رادیکال‌های آزاد ·DPPH و ·HO توسط ترکیبات زیست‌فعال حاصل از روش SC-CO2 مشاهده گردید. نتایج حاصل از اندازه‌گیری محتوای فنول کل نشان داد که بیشترین (14/0±93/102 میلی‌گرم معادل گالیک اسید بر گرم) و کمترین (18/0±50/14 میلی‌گرم معادل گالیک اسید بر گرم) مقدار به ترتیب مربوط به ترکیبات حاصل از روش‌های SC-CO2 و CSE می‌باشد. پروفایل اسید چرب با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی-آشکارساز جرمی شناسایی گردید. اسیدهای چرب لینولئیک اسید و اولئیک اسید به‌عنوان اسیدهای چرب غالب شناسایی شدند. به‌صورت کلی می‌توان اذعان نمود که دانه گیاه خارمریم منبع غنی از ترکیبات زیست فعال می‌باشد که استفاده از تکنیک‌های نوین SC-CO2 و MAE می‌توانند جایگزین‌های امیدوار کننده‌ی روش سنتی جهت استحصال ترکیبات ارزشمند آن باشند.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله خارمریم،ترکیبات زیست فعال،دی اکسید کربن فوق بحرانی،حلال به کمک مایکروویو.

عنوان انگلیسی Effect of Supercritical CO2 and Microwave-assisted Extraction Methods on Bioactive Compounds Extraction from Silybum marianum Seed
چکیده انگلیسی مقاله In the current study, the effect of different new extraction methods including supercritical carbon dioxide extraction (SC-CO2), microwave-assisted extraction (MAE) and also conventional Soxhlet extraction (CSE) were investigated on bioactive compounds recovery from Silybum marianum seed. The crude extraction yield (22.40± 0.15%) was obtained using CSE, while the efficiency of SC-CO2 and MAE were about 89 and 50% of those obtained using CSE. The highest free radical scavenging activity in terms of DPPH and HO radicals was obtained in extract obtained using SC-CO2. From the TPC analysis, the highest and lowest value was determined in extracts obtained using SC-CO2 (102.93± 0.14 mg GAE/g) and CSE (14.50± 0.18 mg GAE/g), respectively. Fatty acid composition was analyzed using Gas Chromatography–Mass Spectrometry. Linoleic and oleic acids were determined as the main fatty acids. Finally, it can be concluded that S. marianum seed is a potential source of bioactive compounds and new extraction techniques of SC-CO2 and MAE could be suggested as promising methods to substitute conventional method for successful recovery of bioactive compounds.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Silybum marianum,Bioactive compounds,Supercritical carbon dioxide extraction,Microwave-assisted extraction.

نویسندگان مقاله محدثه یوسفی | Mohadese Yousefi
Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

ماندانا بی مکر | Mandana Bimakr
Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

سید محمد قریشی | Seyyed Mohammad Ghoreishi
Department of Chemical Engineering, Faculty of Engineering, Isfahan University of Technology, Iran
گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

علی گنجلو | Ali Ganjloo
Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران


نشانی اینترنتی http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-44180-2&slc_lang=fa&sid=7
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات