|
تحقیقات دامپزشکی، جلد ۶۳، شماره ۲، صفحات ۱۱۳-۱۱۵
|
|
|
عنوان فارسی |
تاثیر پرتودهی با اشعه گاما و نگهداری در انجماد بر روی خواص حسی، شیمیایی و باکتریایی گوشت ماهی |
|
چکیده فارسی مقاله |
In this study the effects of gamma irradiation and frozen storage on sensory, chemical and microbial quality of fish fillets was investigated. Hypophtalmyctis molitrix were equally divided to 12 fillests, then these 12 fillets were equally arranged in 4 groups (1-4). One group considered as control with no treatment and the other 3 groups was treated by 0.75, 3 and 5 KGy of gamma irradiation, respectively. All of the groups were kept in -18?c for 3 month. All of the samples were examined for microbial, chemical and sensory examinations at day zero and 3 months later. The data were analysed by ANOVA (Kruskal-Wallis) using SPSS 10. The results showed treatment with 0.75 KGy of gamma irradiation plus frozen storage in extension of shelflife of fish fillets without any unacceptable effects on sensory and chemical characteristics of them. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
اشعه گاما، انجماد گوشت ماهی، پرتو دهی، مدت زمان نگهداری، |
|
عنوان انگلیسی |
EFFECTS OF GAMMAIRRADIATION AND FROZEN STORAGE ON MICROBIAL, CHEMICALAND SENSORY QUALITYOFFISH FILLET |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In this study the effects of gamma irradiation and frozen storage on sensory, chemical and microbial quality of fish fillets was investigated. Hypophtalmyctis molitrix were equally divided to 12 fillests, then these 12 fillets were equally arranged in 4 groups (1-4). One group considered as control with no treatment and the other 3 groups was treated by 0.75, 3 and 5 KGy of gamma irradiation, respectively. All of the groups were kept in -18?c for 3 month. All of the samples were examined for microbial, chemical and sensory examinations at day zero and 3 months later. The data were analysed by ANOVA (Kruskal-Wallis) using SPSS 10. The results showed treatment with 0.75 KGy of gamma irradiation plus frozen storage in extension of shelflife of fish fillets without any unacceptable effects on sensory and chemical characteristics of them. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
freezing fish filets, Gamma ray, Irradiation, ShelfLife |
|
نویسندگان مقاله |
علیرضا صفاریان | گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
نوردهر رکنی | گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
افشین آخوند زاده بستی | akhondzadeh basti گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
علیرضا باهنر | گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
حسینعلی ابراهیم زاده موسوی | ebrahimzadeh mousavi گروه بهداشت و بیماری های آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
نگین نوری | گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jvr.ut.ac.ir/article_23935_4b48eb243bdf0e82f474c7cbcd13bc8b.pdf |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/699/article-699-311522.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|