این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۶، شماره ۴۹، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های گوجه فرنگی(Solanum lycopersicum) براساس عملکرد و صفات مورفوفیزیولوژیک
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گوجه ­فرنگی به­ عنوان یکی از محصولات مهم اقتصادی و پرمصرف در باغبانی است. این پژوهش با هدف بررسی تنوع ژنتیکی و گروه ­بندی ژنوتیپ­های گوجه ­­فرنگی (53 ژنوتیپ) براساس صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک انجام شد.
مواد و روش­ ها: در این پژوهش 53 ژنوتیپ­ گیاه گوجه ­فرنگی بر پایه طرح بلوک ­های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بررسی شدند. برخی صفات مورفولوژیکی نظیر ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن تر و خشک بوته، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، طول ریشه، وزن­­تر و خشک اندام هوایی، وزن ­تر و خشک ریشه، تعداد میوه و میزان عملکرد میوه و همچنین برخی صفات فیزیولوژیکی شامل محتوی پرولین، میزان رنگیزه ‏های فتوسنتزی، ترکیبات فنل کل و فلاونوئید مورد اندازه گیری قرار گرفتند.
یافته ­ها: پس از تجزیه و تحلیل داده ­ها، نتایج تجزیه وارﻳﺎﻧﺲ نشان داد که اختلاف ژنوتیپ‌های مورد مطالعه از نظر تمامی صفات به­ غیر از صفت پرولین در سطح احتمال یک درصد معنی­ دار بود. برآورد ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنی­دار عملکرد میوه با تعداد میوه و میزان رنگیزه­های فتوسنتزی  بود. نتایج ﺗﺠﺰﻳﻪ ﺑﻪ عامل ­ها نشان داد که 6 عامل بیش از  77 درصد از واریانس کل را توجیه کردند، به نحوی که سهم عامل‌های اول تا ششم به ترتیب 24، 18، 14، 9، 7 و 6 درصد از تغییرات کل بود. عامل اول به عنوان عامل عملکرد میوه، عامل دوم به عنوان عامل فتوسنتز، عامل سوم به عنوان عامل فنلی و عامل چهارم به عنوان عامل وزن ریشه نام ­گذاری گردید. ﺑﺮاﺳﺎس نتایج ﺗﺠﺰﻳﻪ ﺧﻮﺷﻪای، ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎ در 3 خوشه اصلی قرار گرفتند که هر کدام به ­ترتیب دارای 30، 19 و 4 ژنوتیپ بود و ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮد در ﮔﺮوه سوم از ﻟﺤـﺎظ تمام صفات مورد مطالعه ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺑﻘﻴﻪ ﮔﺮوهﻫﺎ ﺑﺮﺗﺮی داﺷﺘﻨﺪ.
نتیجه ­گیری: در مجموع ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎ از نظر صفات اندازه­ گیری شده به ­طور قابل توجهی متفاوت بودند که این مطلب بیانگر وجود تنوع کافی در میان ژنوتیپ‌های مورد مطالعه بود. با توجه به اینکه ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎ در خوشه سوم (13، 15، 45 و 46) از پارامترهای رشدی و فیزیولوژیکی بالاتری نسبت به سایر ژنوتیپ ­ها برخوردار بودند، لذا می­ توانند به ­عنوان ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی برتر در مطالعات آتی اصلاحی در این گیاه ارزشمند مورد توجه و استفاده قرار بگیرند.
mouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ﻭﺍﮊﻩﻫﺎﻱ ﻛﻠﻴﺪﻱ، تجزیه کلاستر، ترکیبات فنل کل، خصوصیات مورفولوژیکی، رنگیزه ­های فتوسنتزی، عملکرد میوه

عنوان انگلیسی Investigating the Genetic Diversity of Tomato (Solanum lycopersicum L.) Genotypes based on Yield and Morpho-Physiological Traits
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract 
Introduction and Objective: Tomato is one of the most important economic and widely used crops in horticulture. This research was conducted with the aim of investigating the genetic diversity and grouping of tomato genotypes (53 genotypes) based on the morphological and physiological traits.
Material and Methods: In present study, 53 genotypes of tomato plants were investigated based on a randomized complete block design with three replications under greenhouse conditions at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. In the following, some morphological traits such as plant height, stem diameter, fresh and dry weight of the plant, number of side branches, number of leaves, root length, fresh and dry weight of aerial parts, fresh and dry weight of roots, number of fruits and fruit yield and also, some physiological traits such as proline content, number of photosynthetic pigments, total phenol and flavonoid compounds were measured.
Results: After analyzing the data, the results of analysis of variance showed that the difference of studied genotypes in terms of all traits except proline trait was significant at the probability level of 1%. The estimation of the correlation coefficient between the traits showed that the most positive and significant correlation was the fruit yield with the number of fruits and the amount of photosynthetic pigments.The results of analysis into factors showed that 6 factors explained more than 77% of the total variance, consequently that the contribution of the first to sixth factors was 24, 18, 14, 9, 7 and 6% of the total changes, respectively.The first factor was named as fruit yield factor, the second factor as photosynthesis factor, the third factor as phenolic factor and the fourth factor as root weight factor. Based on the results of cluster analysis, the genotypes were placed in 3 main clusters, each of which had 30, 19, and 4 genotypes, respectively, and the genotypes in the third group were superior to the other groups in terms of all the traits studied.
Conclusion: In general, the genotypes were significantly different in terms of the measured traits, which indicated the existence of significant diversity among the studied genotypes. Considering that the genotypes in the third cluster (13, 15, 45 and 46) had superior and significant growth and physiological parameters compared to other genotypes, therefore, they can be considered and used as superior genotypes in future plant breeding studies in this valuable plant. 
mouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Keywords, Cluster analysis, Fruit Yield, Morphological Characteristics, Phenol and Flavonoid compounds, Photosynthetic Pigments

نویسندگان مقاله لیلا فهمیده | Leila Fahmideh
Department of Plant Breeding and Biotechnology, Plant Production Faculty, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،

امیر رجبی | Amir ‎ Rajabi
plant biotechnology and a member of the National Elite Foundation Iran
بیوتکنولوژی گیاهی و عضو بنیاد ملی نخبگان

علی دهستانی | Ali ‎ Dehestani
Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

سارا خراسانی نژاد | Sara ‎ Khorasaninejad
Department of Horticultural Sciences and Green Space Engineering, Plant Production Faculty, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-168-19&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات