این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۲۲، شماره ۸۷، صفحات ۳۹-۵۶

عنوان فارسی ارزیابی کمی فلاونوئیدها با استفاده از تکنیک HPLC و ارزیابی فعالیت آنتی‎اکسیدانی در دو اندام <i>Salvia tebesana</i> Bunge
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: مریم‌گلی به عنوان گیاهی مهم در طب‌سنتی، در نقاط محدودی از خاورمیانه پراکنده شده است. هدف: در این مطالعه سه حلال قطبی متانول 80 درصد، اتانول 80 درصد و آب دوبار تقطیرشده برای ترغیب ترکیبات فنلی Salvia tebesana مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: در ابتدا فعالیت آنتی‌اکسیدانی (برآوردشده با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل DPPH و سنجش مهار رادیکال FRAP) و محتوای فنل، ارتودی‌فنل، اسیدهای‌فنلی، فلاونوئید، فلاونول و پروآنتوسیانیدین عصاره‌های برگ و ساقه ارزیابی شدند. پس از انتخاب بهترین حلال، نمونه‌ها از نظر ترکیبات فلاونوئیدی مجزا (اپیژنین، کوئرستین، میریستین و روتین) توسط HPLC-PDA مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج: عصاره‌های گیاهی مختلف فعالیت‌های قوی درمهار رادیکال‌ها نشان دادند و عصاره برگ به‌دست‌آمده با متانول 80 درصد، بیشترین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی را نشان داد. درهمین عصاره بیشترین محتوای ارتودیفنل، اسیدهای فنلی، فلاونوئید و پروآنتوسیانیدین به ثبت رسید (به ترتیب 46/2 ± 1598/5، 41/3 ± 742/2، 21/9 ± 487/6 و 31/4 ± 350/1 میلی‌گرم در 100 گرم ماده خشک) درحالیکه عصاره اتانولی برگ بیشترین محتوای فنل و فلاونوئید را به خود اختصاص داد (به ترتیب 47/3 ± 2299/2 و 42/3 ± 359/1 میلیگرم در 100 گرم ماده خشک). سطح بیشینه فلاون اپیژنین (11/1 ± 466/1 میکروگرم در گرم ماده خشک) و فلاونول روتین (10/02 ± 348/6 میکروگرم در گرم ماده خشک) نیز در عصاره متانولی برگ یافت و برای اولین بار در S. tebesana گزارش شد. نتیجه‌گیری: این یافته‌ها تضمین می‌کند که S. tebesana، به‌ویژه برگ‌ها، می‌تواند به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی و در جهت کاهش تنش اکسیداتیو، در برنامه‌های غذایی و پزشکی پیشنهاد شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اپیژنین، ترکیبات فنلی، روتین، ظرفیت آنتی‎اکسیدانی، مریم‎گلی

عنوان انگلیسی Quantitative HPLC analysis of flavonoids and evaluation of antioxidant activity in two organs of <i>Salvia tebesana</i> Bunge
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Salvia tebesana Bunge, as an important herb in folk medicine, is distributed in limited geographical locations in the Middle East. Objective: In this study, three protic solvents, 80 % methanol, 80 % ethanol, and double-distilled water, were investigated to recover the phenolic constituents from S. tebesana extracts. Methods: The antioxidant activity (estimated by total antioxidant capacity, DPPH, and FRAP radical scavenging assays) and the content of phenols, ortho-diphenols, phenolic acids, flavonoids, flavonols, and proanthocyanidins of extracts from leaves and stems of S. tebesana were investigated. After selecting the best solvent, the samples were assayed for individual flavonoid compounds (apigenin, quercetin, myricetin, and rutin) by HPLC-PDA. Results: Different plant extracts demonstrated strong radical scavenging activities, and the leaf extract obtained by 80% methanol showed the highest antioxidant capacity. The same extract also exhibited the most ortho-diphenol, phenolic acid, flavonoid, and proanthocyanidin contents (1598.5 ± 46.2, 742.2 ± 41.3, 487.6 ± 21.9, and 350.1 ± 31.4 mg 100 g-1 DW sample, respectively), while 80 % ethanol extract of leaves gave the most phenolic and flavonol contents (2299.2 ± 47.3 and 359.1 ± 42.3 mg 100 g-1 DW sample, respectively). The high level of flavone apigenin (466.1 ± 11.1 µg g-1 DW) and flavonol rutin (348.6 ± 10.02 µg g-1 DW) were also found in methanol extracts of leaves and are reporting for the first time in S. tebesana. Conclusion: These findings warrant that S. tebesana, in particular the leaves, can be suggested as a natural preservative in dietary and medical applications with the potential to reduce oxidative stress.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Apigenin, Phenolic constituents, Rutin, Antioxidant capacity, Salvia tebesana Bunge

نویسندگان مقاله مریم بابایی | Maryam Babaie
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیست‎شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

منیره چنیانی | Monireh Cheniany
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیست‎شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

علی گنجعلی | Ali Ganjeali
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیست‎شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

جمیل واعظی | Jamil Vaezi
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیست‎شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران


نشانی اینترنتی http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-6716-1&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات