این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 19 آبان 1404
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
، جلد ۱۵، شماره ۴۸، صفحات ۰-۰
عنوان فارسی
ارزیابی تنوع ژنتیکی ۱۶۰ ژنوتیپ گلرنگ با تمرکز بر ویژگی های کیفی روغن
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف:
گلرنگ (
Carthamus tinctorius
L
.
) یکی از گیاهان دانه روغنی مهم در دنیا است که به دلیل تحمل بالا به خشکی و شوری در ایران اهمیت زیادی پیدا کرده است. دو عامل مهم در توسعه کشت گلرنگ، افزایش عملکرد روغن و زودرسی آن است. با توجه به این که مهم ترین قدم در مسیر اصلاح گیاهان، ایجاد تنوع و استفاده از این تنوع در مسیر انتخاب است، در این آزمایش تعداد زیادی ژنوتیپ گلرنگ از نظر صفات مهم کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها:
در این مطالعه تعداد 160 ژنوتیپ داخلی و خارجی در قالب طرح آگمنت با سه شاهد (ارقام معرفی شده گلدشت، پدیده و گلمهر) در پنج تکرار به صورت کشت پاییزه مورد ارزیابی قرار گرفت و صفاتی چون تاریخ گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، خارداری، عملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزاردانه، محتوای پروتئین دانه و پروفیل اسیدهای چرب شامل درصد اسیدهای چرب پالمتیک، استئاریک، اولئیک، لینولئیک و لینولنیک بررسی گردید.
یافتهها:
نتایج نشان دهنده وجود دامنه 23 روزی در تاریخ گلدهی، دامنه 95 سانتیمتری در ارتفاع بوته و دامنه 16 درصدی در میزان روغن دانه بود. همچنین تنوع زیادی در عملکرد دانه و سایر صفات مورد ارزیابی مشاهده گردید. نتایج نشان داد میزان پروتئین دانه در برخی از ژنوتیپهای مورد آزمایش تا حدود 20 درصد بود که از نظر ارزش تغذیه ای کنجاله اهمیت زیادی دارد. بررسی پروفیل اسیدهای چرب با کمک
GC
نشان داد تعداد 24 ژنوتیپ میزان اولئیک اسید بالاتر از 55 درصد داشتند. نتایج همبستگی جزء نشان داد ژنوتیپ
های دارای بیشترین درصد اسید اولئیک و پالمتیک معمولا بیشترین درصد روغن را دارند و همبستگی منفی شدیدی بین اولئیک و لینولئیک وجود دارد به طوری که کاهش و یا افزایش یکی با افزایش و یا کاهش دیگری همراه است. درصد روغنهای بالا فقط در ژنوتیپهای خاردار مشاهده شد و همبستگی معنیداری بین درصد روغن و میزان پروتئین دانه مشاهده نشد به طوری که ژنوتیپ هایی با درصد روغن و درصد پروتئین دانه بالا به طور همزمان مشاهده گردید.
نتیجهگیری:
در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد تنوع بسیار زیادی بین ژنوتیپ های جمع آوری شده وجود دارد که میتوان از این تنوع در برنامههای اصلاحی بهره برد
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسید چرب، پروتئین دانه، روغن، گلرنگ
عنوان انگلیسی
Assessment of the genetic diversity in 160 safflower genotypes focusing on oil quality characteristics
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and objective:
Safflower (
Carthamus tinctorius
L.) is one of the most important oilseed crops in the world, which has gained great importance in Iran due to its high tolerance to drought and salinity. Two important factors in the development of safflower cultivation are the increase of oil yield and early maturity. Considering that the most important step in plant breeding is creating diversity and using this diversity in selection, in this experiment, a large number of safflower genotypes were evaluated in terms of important quantitative and qualitative traits.
Materials and methods:
In this study, 160 local and imported genotypes were evaluated in the form of an augmented design with three controls (introduced cultivars Goldasht, Padideh and Golmehr) in five replicates as winter cultivation, and traits such as flowering date, Plant height, number of branches, spininess, seed yield, oil percentage, 1000 seed weight, seed protein content and fatty acid profile including percentage of palmitic, stearic, oleic, linoleic and linolenic acids were investigated.
Findings:
The results showed the existence of a range of 23 days for flowering date, a range of 95 cm in plant height and a range of 16% in the amount of seed oil. Also, a large variation was observed in seed yield and other evaluated traits. The results showed that the amount of seed protein in some tested genotypes was up to 20%, which is very important in terms of the nutritional value of meal. Examining the fatty acid profile with the help of GC showed that 24 genotypes had oleic acid content higher than 55%. The results of partial correlation showed that the genotypes with the highest percentage of oleic and palmitic acid usually have the highest percentage of oil and there is a strong negative correlation between oleic and linoleic, so that the decrease or increase of one is associated with the increase or decrease of the other. High oil percentage was observed only in thorny genotypes and no significant correlation was observed between oil percentage and seed protein content, so that genotypes with high oil percentage and high seed protein percentage were observed at the same time.
Conclusion:
Overall, the results of this study showed that there is a great diversity between the collected genotypes, which can be used in breeding programs.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Fatty acid, Seed protein, Oil, Safflower
نویسندگان مقاله
بهنام نیک پور | Behnam Nikpour
University of Tehran
دانشگاه تهران
محمدرضا نظری | Mohamadreza Nazari
Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
علیرضا عباسی | Alireza Abbasi
University of Tehran
دانشگاه تهران
نشانی اینترنتی
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1114-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات