علوم زراعی ایران، جلد ۲۵، شماره ۱، صفحات ۷۱-۸۷

عنوان فارسی واکنش‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژرم‌پلاسم وحشی و زراعی نخود (.Cicer spp) به تنش سرما
چکیده فارسی مقاله این تحقیق به‌منظور بررسی واکنش‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمایی ژنوتیپ­های نخود به تنش سرما و شناسایی ژنوتیپ­های متحمل در شرایط مزرعه و کنترل شده اجرا شد. در این تحقیق، 10 ژنوتیپ نخود زراعی (Cicer arietinum L.)، هشت ژنوتیپ نخود وحشی (Cicer reticulatum) و دو شاهد حساس (لاین ILC533) و متحمل به سرما (رقم سارال) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال ­زراعی (99-1398 و 1400-1399) به‌صورت دیم در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سارال کردستان مورد ارزیابی قرار گرفته و صفات مورفولوژیک و فنولوژیک آنها یادداشت­برداری شدند. ژنوتیپ­های نخود مورد ارزیابی در شرایط کنترل شده در اطاقک رشد در شرایط کاهش تدریجی دما نیز کشت شده و صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک آن­ها ثبت شدند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ­های نخود مورد ارزیابی از لحاظ میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز، نشت الکترولیت‌ها و محتوای کلروفیل b، تفاوت معنی‌داری با یکدیگر داشتند. بر اساس نتایج تجزیه مسیر، وزن 100 دانه و پس از آن پایداری غشاء و میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز، بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که ژنوتیپ­های پرمحصول FLIP 11-86C (6/889 کیلوگرم در هکتار) و FLIP 11-03C (7/795 کیلوگرم در هکتار) که در آزمایش مزرعه‌ای برتر بودند، در شرایط کنترل شده نیز دارای نمره تحمل به سرما برابر با 3 و شاخص نشت الکترولیت‌ها متوسط بوده و به عنوان ژنوتیپ­های برتر از نظر تحمل به سرما شناخته شدند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پایداری غشا، عملکرد دانه، فعالیت آنزیمی، نخود زراعی و نمره تحمل به سرما

عنوان انگلیسی Physiological and biochemical responses of wild and cultivated chickpea (Cicer spp.) germplasm to cold stress
چکیده انگلیسی مقاله This study was conducted to investigate the physiological and biochemical responses of wild and cultivated chickpea germplasm to cold stress, and to identify cold tolerant genotypes in field and controlled conditions. Twenty chickpea genotype including; 10 of cultivated chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes, eight wild chickpea (Cicer reticulatum) genotypes, and two cold-sensitive ILC 533 line and cold-tolerant (cv. Saral) controls were evaluated using randomized complete block design with three replications in the dry conditions of Saral agricultural research station, Kurdistan, Iran, in two cropping seasons (2019-20 and 2020-21). Agronomic and phenological traits were measured and recorded. Meanwhile, the chickpea genotypes were subjected to a gradual decrease in temperature in the growth chamber under controlled environment, and their biochemical and physiological traits were measured and recorded. Analysis variance showed that chickpea genotypes had significant differences for physiological traits such as peroxidase activity, electrolyte leakage and chlorophyll b content. Path analysis revealed that 100 seed weight traits followed by membrane stability and peroxidase activity had the most direct and positive effect on seed yield. The results of this experiment showed that high-yielding genotypes such as FLIP 11-86C (889.62 kg.ha-1) and FLIP 11-03C (795.72 kg ha-1) had cold tolerance rating score  of three and moderate electrolyte leakage index, and were selected as superior cold tolerant genotypes.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Chickpea, Cold tolerance rating score, Enzyme activity, Membrane stability and Seed yield

نویسندگان مقاله معروف خلیلی | Marouf Khalili
Payam Nour University, Tehran, Iran
دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

همایون کانونی | Homayoun Kanouni
Field and Horticultural Crops Sciences Research Department, Kurdistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران

کامبیز بهمنی | Kambiz Bahmani
Field and Horticultural Crops Sciences Research Department, Kurdistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران


نشانی اینترنتی http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-103-5&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات