این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 2 آبان 1404
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
، جلد ۱۵، شماره ۴۷، صفحات ۰-۰
عنوان فارسی
غربالگری فنوتیپی و مولکولی ژنوتیپهای مختلف برنج بر اساس نشانگرهای مرتبط با صفت عطر
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: کیفیت دانه یکی از اهداف بسیار مهم اصلاح برنج است. از صفات مهم در کیفیت دانه برنج، عطر آن است که حاصل بیان جهشهای مغلوب ژن OsBadh2 بوده و ارزش اقتصادی برنج را تعیین میکند. در این تحقیق به غربالگری فنوتیپی و مولکولی 50 ژنوتیپ مختلف برنج بر اساس نشانگرهای مرتبط با صفت عطر پرداخته شد. مواد و روشها: در این پژوهش 50 ژنوتیپ محلی و اصـلاح شـده برنج از کلکسیون مؤسسه تحقیقات برنج کشور تهیه شده و صفت عطر بر پایه ارزیابی بیوشیمیایی مرتبط با گزینش فنوتیپی بر اساس شدت عطر ایجاد شده در تیمار با محلول هیدروکسید پتاسیم 7/1 درصد و گزینش ژنوتیپی بر پایه الگوی باندی ایجاد شده حاصل از توالی ژنی تکثیر یافته با بکارگیری 3 جفت آغازگر اختصاصی (Badh2، Badex7-5 و Nksbad2) پیوسته با مکانهای ژنی کنترل کننده صفت عطر انجام پذیرفت. برای تحلیل همبستگی میان ژنها و فنوتیپ مشاهده شده، از مدل خطی تعمیمیافته رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته ها: بر اساس ارزیابی فنوتیپی، 31 رقم عطری و 19 رقم غیر عطری شناخته شدند که با دادههای حاصل از غربالگری ژنوتیپی مطابقت کامل داشتند، و مشخص گردید که نشانگرهای Badh2 و Nkshad2 با اطمینان و دقت بسیار بالا قادر به پیشبینی و متمایز کردن ارقام عطری و غیر عطری هستند. نتیجهگیری: نشانگرهای Badh2 و Nksbad2 میتوانند بعنوان نشانگر کارآمد در مکانیابی ژنی جمعیتهای در حال تفرق برای عطر به عنوان یک نشانگر همبارز بهجای روش ارزیابی فنوتیپی مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ژنوتیپ برنج، صفت عطر، کیفیت دانه، غربالگری ژنتیکی
عنوان انگلیسی
Phenotypic and molecular screening of different genotypes of rice based on the markers related to the aroma trait.
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction: Grain quality is one of the most important goals of rice breeding. One of the important traits in rice grain quality is its aroma, which is the result of the expression of recessive mutations of the OsBadh2 gene and determines the economic value of rice. In this research, the phenotypic and molecular screening of 50 different genotypes of rice was done based on the markers related to the aroma trait. Materials and methods: In this research, 50 local and improved genotypes of rice were prepared from the collection of the Rice Research Institute of Iran, and the aroma trait was based on biochemical evaluation related to phenotypic selection based on the intensity of the aroma created in the treatment with 1.7 potassium hydroxide solution. The percentage and genotypic selection were done based on the band pattern created from the amplified gene sequence by using 3 pairs of specific primers (Badh2, Badex7-5 and Nksbad2) contiguous with the gene locations controlling the scent trait. To analyze the correlation between genes and the observed phenotype, the generalized linear logistic regression model was used. Results: Based on phenotypic evaluation, 31 aromatic cultivars and 19 non-aromatic cultivars were identified, which were in full agreement with the data obtained from genotypic screening. And it was found that Badh2 and Nkshad2 markers are able to predict and distinguish aromatic and non-aromatic cultivars with high confidence and accuracy. Conclusion: Badh2 and Nksbad2 markers can be used as efficient markers in genetic localization of diverging populations for fragrance as a common marker instead of a phenotypic evaluation method.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
rice genotype, aroma trait, grain quality, genetic screening
نویسندگان مقاله
زینب یوسفی | zeynab yousefi
Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran.
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران
خدیجه باقری | khadijeh bagheri
Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran.
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران
مصطفی مدرسی | mostafa modaresi
Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran.
3- هیأت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
نورالدین حسین پور آزاد | Noraddin Hosseinpour Azad
Department of Plant Sciences and Medicinal Plants, Mashgin-Shahr, Faculty of Agriculture, Mohaghegh Ardabili University
گروه علوم گیاهی و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی مشگینشهر، دانشگاه محقق اردبیلی.
نشانی اینترنتی
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1191-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
بیوتکنولوژی گیاهی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات