علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۱۲، شماره ۳، صفحات ۲۵-۳۹

عنوان فارسی بررسی تأثیر اسید آمینه اِل- سیستئین بر جوانه‌زنی بذر ریحان (Ocimum basilicum L. cv. Genovese) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله جوانه‌زنی بذر از حساس‌ترین مراحل زندگی گیاهان است. شوری از مهمترین تنش‌های غیرزیستی در گیاهان بوده که جوانه‌زنی بسیاری از گیاهان را با مشکل مواجه می‌سازد. به‌منظور بررسی تأثیر پیش‌تیمار کردن بذر ریحان (رقم Genovese) با اسید آمینه بر خصوصیات جوانه‌زنی بذر در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی و گیاهان دارویی دانشکده فنی و حرفه‌ای دختران دکتر شریعتی استان تهران اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف شوری (0، 3، 6 و 9 دسی‌زیمنس بر متر) و پیش‌تیمار بذور با اسید آمینه (اِل-سیستئین) در سه غلظت 0، 100 و 200 میکرومولار بود. تنش شوری بر تمام صفات مورد اندازه‌گیری اثر معنی‌دار و کاهشی داشت. پیش‌تیمار کردن بذور با اسید آمینه بر همه صفات مورد بررسی به غیر از ضریب آلومتری، اثر معنی‌داری داشت و سبب کاهش اثرات تنش شوری گردید. درصد جوانه‌زنی تا شوری 3 دسی‌زیمنس بر متر کاهش معنی‌داری نداشت اما در شوری 6 و 9 دسی‌زیمنس بر متر به ترتیب به میزان 8 و 41 درصد نسبت به تیمار شاهدکاهش یافت. اسید آمینه غلظت 100 میکرومولار تا شوری 6 دسی-زیمنس سبب افزایش سرعت جوانه‌زنی بذور گردید اما در شوری 9 دسی‌زیمنس تأثیرگذار نبود. پیش‌تیمار بذر با اسید آمینه 200 میکرومولار بالاترین طول ریشه‌چه (2/28 میلی‌متر) را دارا بود که نسبت به تیمار شاهد به میزان 19 درصد افزایش داشت..
کلیدواژه‌های فارسی مقاله &،quot،درصد جوانه‌زنی&،quot،، &،quot،سرعت جوانه‌زنی&،quot،، &،quot، شاخص بنیه بذر&،quot،، &،quot،ضریب آلومتری&،quot،، &،quot،طول ریشه‌چه&،quot،،

عنوان انگلیسی Investigating the effect of L-cysteine amino acid on the germination of basil (Ocimum basilicum L. cv. Genovese) seeds under salinity stress
چکیده انگلیسی مقاله Seed germination is a critical stage in plant life. Salinity is one of the most important abiotic stresses in plants that makes it difficult for the germination stage of many plants. In order to investigate the effect of priming seeds of basil (Genovese cv.) with amino acid on germination characteristics of seeds under salinity stress, an experiment was conducted a factorial based on a completely randomized design (CRD) with four replications in the physiology and medicinal plants laboratory of the Faculty of Dr. Shariati Technical and Vocational College of Tehran (TVU). The Experimental treatments included levels of salinity (0, 3, 6 and 9 ds/m) and priming of seed basil with amino acid (L-cysteine) at three concentrations of 0, 100 and 200 µM. Salinity stress had a significant and decreasing effect on all measures of traits. Priming of seeds with amino acid had a significant effect on all investigated traits except coefficient of allometry (CA) and reduced the effects of salinity stress. Germination percentage did not decrease significantly up to, salinity of 3 dS/m, but at 6 and 9 dS/m salinity reduced by 8 and 41%, respectively, compared with control treatment. Amino acid increased the seed germination rate up to 100 µM at 6 dS/m of salinity, but it was not effective at 9 dS/m. Seed priming with 200 µM amino acid had the highest length of radicle (28.2 mm), which was 19% higher than the control treatment.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله &,quot,درصد جوانه‌زنی&,quot,, &,quot,سرعت جوانه‌زنی&,quot,, &,quot, شاخص بنیه بذر&,quot,, &,quot,ضریب آلومتری&,quot,, &,quot,طول ریشه‌چه&,quot

نویسندگان مقاله ملیحه صادقی زاده |
مدرس گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای، تهران، ایران.

عارفه موحدی |
دانشجوی کارشناسی، تولید و بهره‌برداری گیاهان دارویی و معطر، گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای، تهران، ایران.

پگاه پهلوانی |
2. دانشجوی کارشناسی، تولید و بهره‌برداری گیاهان دارویی و معطر، گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای، تهران، ایران.

راضیه آزادی |
2. دانشجوی کارشناسی، تولید و بهره‌برداری گیاهان دارویی و معطر، گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای، تهران، ایران.

محمود اسلامی |
دکترای تخصصی خاکشناسی، گرایش فیزیک و حفاظت خاک، استادیار گروه علوم کشاورزی، دانشکده باهنر پاکدشت و شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای،

هادی سالک معراجی |
استادیار گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای، تهران، ایران.


نشانی اینترنتی https://ijsst.areeo.ac.ir/article_129526_c4fba2c5c94e04d7a974e88d6aad25cc.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات