این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 24 آبان 1404
پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
، جلد ۹، شماره ۲، صفحات ۱۴۳-۱۶۰
عنوان فارسی
بررسی ویژگیهای فیزیکومکانیکی دانۀ انجره (Urtica pilulifera) و بهینهیابی شرایط استخراج صمغ حاصل از آن به روش سطح پاسخ
چکیده فارسی مقاله
در این پژوهش، خصوصیات هندسی، ثقلی و اصطکاکی دانۀ انجره موردارزیابی قرار گرفت. طول، عرض و ضخامت دانهها بهترتیب 2/49، 1/98 و 0/78 میلیمتر و میانگینهای حسابی و هندسی قطر، ضریب کرویت و سطح دانهها بهترتیب 1/75، 1/29 میلیمتر، 0/52 و 5/31 میلیمترمربع بهدست آمد. دانسیتۀ واقعی، دانسیتۀ توده و درصد تخلخل دانهها بهترتیب 1168/12، 19/457 کیلوگرم بر مترمکعب و 60/86 درصد و متوسط ضرایب اصطکاک استاتیکی بر سطوح تختۀ سهلایه، شیشه، لاستیک، فایبرگلاس و آهن گالوانیزه بهترتیب 0/28، 0/21، 0/34، 0/22 و 0/27 بود. در ادامه با استفاده از روش سطح پاسخ، شرایط بهینۀ استخراج موسیلاژ دانۀ انجره بهعنوان منبع جدید هیدروکلوئیدی با هدف دستیابی به حداکثر میانگین سطح دانهها بعد از اعمال تیمارها نسبت به میانگین سطح دانههای اولیه، راندمان استخراج و ویسکوزیته تعیین شد. برایاینمنظور تأثیر سه متغیر مستقل شامل دمای خیساندن (60-25 درجۀ سانتیگراد)، زمان خیساندن (4-0/5 ساعت) و نسبت آب به دانه (1:20 تا 1:60) توسط طرح آماری مرکب مرکزی صاف بررسی شد. راندمان استخراج و ویسکوزیته بهطور معنیدار (0/05>p ) تحتتأثیر تمامی متغیرهای مستقل قرار گرفتند، درحالیکه تأثیر دما بر نسبت سطح دانهها معنیدار نبود (0/05
کلیدواژههای فارسی مقاله
بهینهیابی استخراج، خواص مکانیکی، دانۀ انجره، موسیلاژ، ویسکوزیته،
عنوان انگلیسی
The Determination of Physicomechanical Properties of Nettle Seed (Urtica pilulifera) and Optimization of Its Mucilage Extraction Conditions using Response Surface Methodology
چکیده انگلیسی مقاله
In this study, some geometrical, gravimetrical and frictional properties of nettle seed were evaluated for the first time. The length, width and thickness of seeds were 2.49, 1.98 and 0.78 mm, and the average arithmatic diameter, average geometric diameter, sphericity and surface area of nettle seeds were, respectively, 1.75, 1.29 mm, 0.52 and 5.31 mm2. The true density, bulk density and porosity of nettle seeds were 1168.12, 457.19 kg/m3 and 60.86%, respectively, and the static friction coefficient on the plywood surface, glass, rubber, fiberglass and galvanized iron were 0.28, 0.21, 0.34, 0.22 and 0.27, respectively. Then, using the response surface method, the optimal conditions for extracting nettle mucilage as a new source of hydrocolloids were determined by achieving maximum seed surface ratio, extraction yield, and viscosity. Face central composite design analysis of the effect of three independent variables, including soaking temperature (25-60 °C), soaking time (0.5-4 h) and water to seed ratio (1:20-1:60), was studied. The ANOVA results showed that the quadratic polynomial model was the best model for interpreting the behavior of the three responses. Statistical analysis of the data showed that extraction yield and viscosity were significantly affected by all independent variables (p < /em>< 0.05), while the effect of temperature on seeds surface ratio was not significant (p < /em>>0.05). Based on the numerical optimization method, optimized conditions for extraction of nettle seed gum were determined in terms of soaking temperature of 59 °C, soaking time of 3.4h (204 min) and water to seed ratio of 1:40. Under the optimum conditions, the seeds surface ratio, extraction yield and viscosity values were obtained as 2.39, 9.70% and 6.25 mPa/s, respectively. The results of this study are of practical value for designing post-harvesting and processing equipments for nettle seeds as well as extracting mucilage from the seeds.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
بهینهیابی استخراج, خواص مکانیکی, دانۀ انجره, موسیلاژ, ویسکوزیته
نویسندگان مقاله
زهرا زمانی |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
سید محمدعلی رضوی |
استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
محمد صادق امیری |
استادیار، گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
https://journals.rifst.ac.ir/article_102678_0635f12c32f5215007e2560bdfbead5d.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات