این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۱۸۱-۱۹۸

عنوان فارسی مروری بر فیکوبیلی‌پروتئین‌های سیانوباکتری‌ها: ساختمان، عملکرد و کاربردهای صنعتی آن در صنایع غذایی و دارویی
چکیده فارسی مقاله فیکوبیلی‌پروتئین‌ها، رنگدانه‌های جانبی فتوسنتزی با ساختمان تتراپیرولی مستخرج از سویه‌های باکتری‌ها هستند که در داخل ساختمانی به نام فیکوبیلی‌زوم روی غشاهایی تلاکوئیدی سازمان یافته‌اند. فیکوبیلی‌پروتئین‌ها، به‌طور گسترده‌ای در ساخت پروب‌های فلورسنت و تجزیه‌وتحلیل بالینی و ایمونولوژیکی تجاری‌سازی شده‌اند، علاوه‌برآن قابلیت رنگ‌کنندگی آنها همراه با خواص آنتی‌اکسیدانی و دارویی به اثبات رسیده است. فیکواریترین‌ها، فیکوسیانین‌ها و آلوفیکوسیانین‌ها از انواع اصلی فیکوبیلی‌پروتئین‌ها هستند که به‌عنوان مکمل‌های غذایی فراسودمند امروزه کاربرد وسیعی دارند، بااین‌حال تاکنون در ایران به ارزش واقعی این رنگدانۀ طبیعی با خواص زیست‌فعال پی‌برده نشده است. امروزه استفاده از رنگ‌کننده‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های مصنوعی در محصولات غذایی، منجربه‌افزایش بیماری سرطان در بسیاری از انسان‌ها شده است. ازاین‌رو، آگاهی از حضور رنگدانه‌های طبیعی خوراکی با منشأ طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است. ازطرف‌دیگر، ازآنجایی‌که تاکنون مقالۀ مروری درمورد استخراج، جداسازی و خالص‌سازی و همچنین ارزیابی فعالیت زیستی رنگدانۀ فیکواریترین و فیکوسیانین در ایران به چاپ نرسیده است، لذا این چنین مقاله‌های مروری می‌توانند زمینه‌ساز معرفی رنگدانه‌های طبیعی خوراکی از سیانوباکتری‌ها با قابلیت استفاده در صنایع غذایی تلقی گردد. بنابراین هدف از این مقالۀ مروری؛ معرفی ساختار، عملکرد، بیوسنتز و روش‌های مختلف استخراج فیکوبیلی‌پروتئین‌ها در ابعاد صنعتی به‌همراه کاربردهای مختلف فیکوسیانین‌ها در صنایع غذایی و دارویی است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رنگدانه‌های طبیعی، سیانوباکتری‌ها، صنایع غذایی و دارویی، فیکوبیلی‌پروتئین‌ها، فیکوسیانین،

عنوان انگلیسی A Review of Phycobiliproteins of Cyanobacteria: Structure, Function and Industrial Applications in Food and Pharmaceutical Industries
چکیده انگلیسی مقاله Phycobiliproteins are accessory photosynthetic pigments with a tetrapyrrole structure derived from bacterial strains that are organized on a thylakoid membrane inside a structure called phycobilisomes. Phycobiliproteins have been extensively commercialized in the manufacture of fluorescent probes for clinical and immunological analysis, in addition to their ability to dye with proven antioxidant and medicinal properties. Phycocyanin, Phycoerythrin and Allophycocyanin are the main types of phycobiliproteins that are widely used as useful food supplements today; however, in Iran, the true value of this natural pigment with bioactive properties has not been realized. Todays, the use of artificial colors and antioxidants in food product has led to an increase in cancer in many people. Therefore, awareness of the presence of natural food pigments of natural origin is of particular important. On the other hand, since so far no review article on extraction, separation and purification as well as evaluation of the biological activity of the pigment Phycoerythrin and Phycocyanin, has been published in Iran, so such review articles can pave the way for the introduction of natural edible pigments from cyanobacteria are considered to be usable in the food industry. Therefore, the purpose of this review article is to introduce the structure, function, biosynthesis and different methods of extraction of Phycobiliproteins in industrial dimensions along with different applications of Phycocyanin in food and pharmaceutical industries.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله رنگدانه‌های طبیعی, سیانوباکتری‌ها, صنایع غذایی و دارویی, فیکوبیلی‌پروتئین‌ها, فیکوسیانین

نویسندگان مقاله سید امیرعلی انوار |
استادیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

بهاره نوروزی |
استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم و فناوری‌های عملگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی https://journals.rifst.ac.ir/article_136777_ef108a27ca8a977a29eb1b8208cad74c.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات