تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۸، شماره ۲، صفحات ۸۵-۹۶

عنوان فارسی مقاومت آنتی‌بیوتیکی در عوامل ایجاد بیماری‌های باکتریایی ماهی‌های قزل‌آلای رنگین‌کمان Oncorhynchus mykiss در برخی مزارع پرورشی کشور
چکیده فارسی مقاله زمینۀ مطالعه: بیماری‌های عفونی و مقاومت میکروبی ‌از جمله معضلات پرورش ماهی می‌باشند که سالانه خسارات زیادی به ‌این صنعت وارد می‌کنند. غیر از ضررهای اقتصادی ناشی از این عفونت‌ها، برخی از این عوامل زئونوز بوده و ممکن است به ‌انسان منتقل شوند.هدف: مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل باکتریایی شایع در مزارع پرورش قزل‌آلا و تعیین میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی آن‌ها به ‌برخی آنتی‌بیوتیک‌های رایج مورد استفاده در این صنعت می‌باشد.روش‎کار: نمونه‌گیری‌ها در فصول بهار، تابستان و پاییز سال 1400 از طریق مراجعه و بازرسی مزارع و اخذ ماهیان با علائم بیماری در استان‌های مازندران، لرستان، چهارمحال و بختیاری و زنجان و کشت باکتریایی از اندام‌های کلیه قدامی یا طحال انجام و با آزمایش‌های فنوتایپینگ، بیوشیمیایی و مولکولار شناسایی شد. سپس مقاومت آنتی‌بیوتیکی به‌روش‌های انتشار از دیسک و تعیین حداقل دوز ممانعت‌کنندگی از رشد باکتری‌ها و با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های اریترومایسین، اکسی‌تتراسایکلین، فلورفنیکل، انروفلوکساسین و نیتروفورانتوئین مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج: تعداد 74 جدایه باکتریایی از نوع کوکسی گرم مثبت و یا کوکوباسیل گرم منفی جداسازی گردید، که در آزمایش‌های فنوتایپینگ، بیوشیمیایی و مولکولار (Polymerase chain reaction) تعداد 12 جدایه (2/16 درصد) لاکتوکوکوس گارویه (Lactococcus garvieae)، 9 جدایه (2/12 درصد) آئروموناس هیدروفیلا (Aeromonas hydrophila)، 17 جدایه (23 درصد) استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae)، 20 جدایه (27 درصد) استرپتوکوکوس آگالاکتیه (Streptococcus agalactiae) و 16 جدایه (7/21 درصد) یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri) تشخیص داده شد و بیشترین موارد جداسازی مربوط‌ به ‌مازندران بود. بیشترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی مربوط‌ به اریترومایسین و اکسی‌تتراسایکلین با 8/87 درصد بود در حالی‌که کمترین میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی مربوط ‌به انروفلوکساسین با 3/24 درصد به‌دست آمد. میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی برای فلورفنیکل و نیتروفورانتوئین نیز به‌ترتیب 2/43 و 4/44 درصد به‌دست آمد. بیشترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی به‌ترتیب در باکتری‌های لاکتوکوکوس گارویه، آئروموناس هیدروفیلا، استرپتوکوکوس اینیایی، استرپتوکوکوس آگالاکتیه و یرسینیا راکری مورد ارزیابی قرار گرفت.نتیجه­گیری نهایی: مطالعه حاضر نشان داد گسترش بیماری‌های استرپتوکوکوزیس، لاکتوکوکوزیس، یرسینیوزیس و سپتی‌سمی آئروموناسی و درمان‌های مکرر علیه این بیماری‌ها، منجر به افزایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی به‌ ویژه علیه داروهای رایج، نظیر اریترومایسین و اکسی‌تتراسایکلین شده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله استرپتوکوکوزیس،آئرومونازیس،قزل‌آلا،لاکتوکوکوزیس،یرسینیوزیس،

عنوان انگلیسی Antibiotic Resistance in Pathogenic Bacteria, the Causative Agents of Bacterial Diseases in Farmed Rainbow Trout (Onchorhynchus mykiss) in Iran
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Infectious diseases and microbial antibiotic resistance are the major problems of fish farming industry annually causing remarkable losses. Apart from the economic losses caused by these infections, some of these agents are zoonotic and may be transmitted to humans.OBJECTIVES: This study was aimed to identify the common causative agents of infections in rainbow trout farms and to determine their antibiotic resistance toward some common antibiotics.METHODS: Sampling was performed during a nine-month period between March and December 2021 by visiting and inspecting rainbow trout farms and the affected fish with disease symptoms were obtained from the farmed fish in Mazandaran, Lorestan, Chaharmahal and Bakhtiari and Zanjan provinces. Bacterial culture was undertaken from anterior kidney or spleen organs and the isolated bacterial strains were identified by phenotyping, biochemical and molecular assays. Antibiotic resistance pattern was evaluated by disk diffusion method (DDM) and minimum inhibition concentration against erythromycin, oxytetracycline, florfenicol, enrofloxacin and nitrofurantoin.RESULTS: Seventy-four bacterial isolates of Gram-positive cocci or Gram-negative coccobacilli were isolated. In phenotyping, biochemical and molecular (PCR) assays Lactococcus garvieae (12 isolates, 16.2 %), Aeromonas hydrophila (9 isolates, 12.2 %), Streptococcus iniae (17 isolates, 23 %), Streptococcus agalactiae (20 isolates, 27 %), and Yersinia ruckeri (16 isolates, 21.7 %) were identified. The majority of these isolates were obtained from the fish farms in Mazandaran province. Erythromycin and oxytetracycline with 87.8 % resistance were antibiotics with the highest resistance, while enrofloxacin with 24.3 % resistance revealed the lowest level of resistance. Antibiotic resistance rates for florfenicol and nitrofurantoin were also 43.2 % and 44.4 %, respectively. The highest antibiotic resistance was detected in the bacterial isolates of Lactococcus garvieae, Aeromonas hydrophila, Streptococcus iniae, Streptococcus agalactiae and Yersinia ruckeri, respectively.CONCLUSIONS: This study shows that the spread of streptococcosis, lactococcosis, yersiniasis and Aeromonas septicemia and their frequent treatments has led to an increase in antibiotic resistance, especially against commonly used drugs such as erythromycin and oxytetracycline.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله استرپتوکوکوزیس,آئرومونازیس,قزل‌آلا,لاکتوکوکوزیس,یرسینیوزیس

نویسندگان مقاله مهدی سلطانی |
گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران؛ گروه بهداشت ماهیان آب شیرین، مرکز اکوسیستم‌های پایدار آبزیان، مؤسسه تحقیقات هری باتلر، دانشگاه مرداک، استرالیای غربی، استرالیا

کامبیز رخشانی مهر |
دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

سید سعید میرزرگر |
گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

اشکان زرگر |
گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

پولین شهره |
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران

سپیده اسدی |
دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_93478_bbca28e10c4655efb1acf15df4aa15e7.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات