تحقیقات دامپزشکی، جلد ۶۷، شماره ۳، صفحات ۲۹۷-۳۰۶

عنوان فارسی تأثیر توازن الکترولیت‌ها و پروتئین‌های جیره غذایی‌بر عملکرد تولید و خصوصیات لاشه جوجه‌‌های‌گوشتی تحت تنش گرمائی
چکیده فارسی مقاله زمینه مطالعه:‌ ‌تغییر سطوح پروتئین و تعادل الکترولیت جیره می‌تواند در بهبود عملکرد جوجه‌های تحت تنش گرمایی مفید واقع شود. هدف:‌ ‌این مطالعه به‌منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پروتئین و توازن الکترولیت در جیره‌‌جوجه‌‌های‌گوشتی تحت تنش گرمایی بر عملکرد تولید و صفات لاشه انجام شد. روش کار:‌ ‌486 قطعه جوجه گوشتی (سویه راس) به روش فاکتوریل 3‌×‌3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار برای هر تیمار به مدت 42 روز مورد استفاده قرار گرفت. برای این منظور 9 جیره بر اساس توصیه انجمن تحقیقات ملی NRC(‌) تهیه شد که حاوی سه سطح پروتئین (100، 90 و 80% ، و سه سطح الکترولیت ‌‌(DCAB)‌ به میزان meq/kg 200، 260 و 320‌بود. پرندگان روزانه 8 ساعت از ساعت 10 صبح تا 18 عصر تحت تنش گرمایی (‌C؛‌3±34) قرار گرفتند. نتایج:‌ ‌جیره غذایی حاوی DCAB، meq/kg260 ‌‌موجب افزایش وزن بیشتری نسبت به سایر گروه‌ها در دوره‌هـای آزمـایشی (آغازین، رشد و کل دوره) شد (05/0‌p<‌.) خوراک مصرفی در دوره رشد g(83/14 روزانه) تحت تاثیر سطوح مختلف توازن الکترولیت قرار گرفت (05/0‌p<‌.) سطوح مختلف پروتئین تغییر معنی‌داری در صفت افزایش وزن و خوراک مصرفی در دوره‌های آغازین، رشد و کل دوره ایجاد نکرد. اثر متقابل معنی‌داری بین سطوح مختلف توازن الکترولیت و پروتئین در میانگین افزایش وزن (5/11‌g روزانه) و خوراک مصرفی (11/21‌g روزانه) ملاحظه شد (05/0‌p<‌.) در حالیکه در کل دوره سطوح توازن الکترولیتی meq/kg 200 و 260، ‌ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با meq/kg 320 به‌ترتیب 15/0 و 2/0 کاهش داد (05/0‌p<‌)، ولی سطوح مختلف پروتئین تاثیری بر ضریب تبدیل خوراک نشان نداد. سطح الکترولیت بر مقدار لاشه قابل طبخ (25/3)%، سینه (63/1)% و وزن نسبی کبد (26/0)% و سنگدان (56/0)% تاثیر معنی‌دار (05/0)p<نشان داد و سایر ترکیبات لاشه (درصد ران، قلب و چربی حفره بطنی) تفاوت معنی‌داری نداشت. کاهش سطح پروتئین جیره هم بر ترکیبات لاشه به غیر از درصد لاشه تاثیر معنی‌دار نداشت. نتیجه‌گیری نهایی:‌ ‌در تنش گرمایی، سطح الکترولیت meq/kg 260و پروتئین متوسط 90% توصیه NRC قابل استفاده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله الکترولیت، پروتئین، تنش گرمائی، جوجه‌‌های‌گوشتی، عملکرد،

عنوان انگلیسی Effects of electrolyte balance and dietary protein levels on production performance and carcass parameters in broiler chickens exposed to heat stress
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Changing in protein level and electrolyte balance in diets can be useful in improvement of performance in broilers exposed to heat stress. OBJECTIVES: This experiment was carried out to determine the effects of different levels of protein and electrolyte balance (DCAB) on performance and carcass traits in broiler exposed to heat stress. METHODS: 486 Ross, one-day old broilers were used in a completely randomized design with a 3×3 factorial arrangement in triplicate for a treatment. For performing this, 9 diets were formulated according to NRC recommendation with 3 different protein levels (100, 90 and 80% of NRC recommendations) and electrolyte balance (200, 260 and 320meq/kg). The birds were exposed to heat stress (34±3?C) for 8 hours (10:00 to 18:00). RESULTS: Body weight gain in broilers fed containing 260meq/kg DCAB, were significantly (p< 0.05) higher than those fed other levels of DCAB in other periods (starter, grower and total period). The electrolyte balance had significant effect (p< 0.05) on feed intake in grower period (14.63gr/day). Dietary protein levels had no significant effect on body weight gain (BWG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) in all periods. There was a significant interaction (p< 0.05) between DCAB and protein levels on the BWG an FI (11.5 and 21.11gr/day). Compared to DCAB 320meq/kg, the DCAB 200 and 260meq/kg significantly decreased FCR (0.15 and 0.2, respectively), but FCR did not affect by protein levels. Dietary DCAB had significant effect (p< 0.05) on carcass yield (3.25%), breast (1.63%) and relative weights of liver (0.26%) and gizzard (0.56%), but had no significant effect on thigh, heart and abdominal fat. The lower protein level did not affect on carcass traits, with the exception of carcass yield. CONCLUSIONS: 260 meq/kg DCAB and medium 90% protein level of NRC recommendation in heat stress can be used.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله علیرضا صفامهر |
گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی مراغه (Islamic azad university of maragheh)

محمد نریمانی |
گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی مراغه (Islamic azad university of maragheh)

علی نوبخت |
گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی مراغه (Islamic azad university of maragheh)


نشانی اینترنتی http://jvr.ut.ac.ir/article_28509_000b2599bb83b095db0d5e82cc68f69c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/699/article-699-280457.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات