|
علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۲، شماره ۱، صفحات ۰-۰
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر اسید آسکوربیک(ویتامینC) و آلفا توکوفرول (ویتامین E) بر فرایند زوال بذر دو رقم کنجد(Sesamum indicum) |
|
چکیده فارسی مقاله |
این آزمایش به منظور بررسی اثر اسیدآسکوربیک(ویتامین C) و آلفاتوکوفرول (ویتامین E) بر بهبود خصوصیات جوانهandshy;زنی و پیشگیری از زوال بذر دو رقم کنجد داراب2 و داراب14 بود که در طی سالandshy;های 1391 و 1392 در آزمایشگاه بذر گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. ابتدا آزمون جوانهandshy;زنی استاندارد به منظور تعیین درصد جوانهزدن بذر ارقام کنجد انجام شد، سپس جهت ایجاد بنیهandshy;های متفاوت و تعیین بنیه ارقام از تیمارهای فرسودگی کنترلandshy;شده استفاده شد. تیمارهای آزمایش شامل: دو رقم کنجد، دو مدت فرسودگی 24 و 48 ساعت، به همراه شاهد و 6 غلظت مختلف 50، 100و 150 میلیandshy;گرم در لیتر اسیدandshy;آسکوربیک و 20، 40 و 60 میلیandshy;گرم در لیتر آلفاتوکوفرول به همراه شاهد بودند. تیمارهای ویتامین به صورت پیشandshy;تیمار و تیمار پس از فرسودگی در قالب دو آزمایش جداگانه مورد استفاده قرار گرفتند. صفات اندازهandshy;گیری شده در این آزمایش شامل: درصد جوانهandshy;زنی، شاخص جوانهandshy;زنی، متوسط زمان جوانهandshy;زنی، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر بودند. نتایج آزمایش نشان داد که فرسودگی بذرها در هر دو مدت سبب کاهش صفات اندازهandshy;گیری شده گردید. با اعمال ویتامین در هر دو شرایط پیشandshy;تیمار و تیمار پس از فرسودگی، از نظر صفات مورد بررسی برای هر دو رقم بهبود پذیری و جلوگیری از فرسودگی رخ داد اما شرایط پیشandshy;تیمار نتایج بهتری داشت. به طوریandshy;که از نظردرصد جوانهandshy;زنیدر مدت فرسودگی 24ساعت، به جز غلظت 40میلیandshy;گرم در لیتر آلفاتوکوفرول برای داراب2، بقیه غلظتandshy;های هر دو ویتامین برای هر دو رقم تفاوت معنیandshy;داری با تیمارهای شاهد نداشتند. در مدت فرسودگی 48ساعت و در داراب2، غلظت 150میلیandshy;گرم در لیتر اسیدآسکوربیک با درصد جوانهandshy;زنی 93/33، شاخص طولی و وزنی به ترتیب 645/8 و 2/427 و شاخص جوانهandshy;زنی 84/33، و در داراب14، غلظت 100میلیandshy;گرم در لیتر اسیدآسکوربیک با درصد جوانهandshy;زنی 80/67، شاخص طولی و وزنی به ترتیب با 404/4 و 2/313 و شاخص جوانهandshy;زنی 55/33 بهترین غلظتandshy;های استفاده شده بودند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effect of ascorbic acid (Vitamin C) and alpha-tocopherol(Vitamin E) on seed deteriorations of two sesame (Sesamum indicumL.) cultivars |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In order to evaluate the effects of ascorbic acid and alpha-tocopherol on seed deterioration process of two sesamum cultivars Darab2 and Darab14,this study were carried out as a factorial experiment hn a randomized completedesign with three replication at seed laboratory of Agronomy and Plant Breeding department, College of Agriculture, University of Tehran (Karaj) during 2012-2013. First, germination characteristic measured and then seeds were aged through controlled deterioration test. Treatments including: two sesame cultivars; 2 levels of deterioration with controlled; and 6 concentrations of ascorbic acid and alpha-tocopherol (50, 100, 150mg/lit for ascorbic acid and, 20, 40, 60mg/lit for alpha-tocopherol) with control. The measured characteristics, including: germination percentage (%), germination index (GI), mean germination time (MGT), vigor1 and vigor2. Vitamins treatments were applied to both pre-treatmentand post-treatment in two separate experiments were used. The result showed that seed deterioration in both level (24 and 48 hr) reduced seed traits Vitamin concentrations in two conditions pre-treatment and post-treatment, investigated characteristics for two cultivars improvement and prevailing deterioration had taken place. But, in pre-treatmentand with the vitamin concentration,allconcentration of ascorbic acid and alpha-tocopherol at time deterioration of 24 hr had better results for two cultivars and not significantlywithcontrolled treatment (except for the concentration of 40 mg/liter alpha-tocopherol for Darab2).in pre-treatmentandcondition andat time deterioration of 48 hr, 150mg/liter ascorbic acid with germination percentage (%)=93/33, vigor1=645/8, vigor2=2/427 and GI=84/33 (for Darab2), and 100 mg/liter ascorbic acid with germination(%)= 80/67, vigor1=404/4, vigor2=2/313 and GI=55/33 (for Darab14) was the bestconcentration in this study. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
رضا توکل افشاری نویسنده مسیول | reza tavakol afshari nevisandeh election دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
فاطمه السادات حسینی خواه | fatemeh sadat hosseini khah دانشگاه بیرجند، دانشکده کشاورزی سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بیرجند (Birjand university)
سهیل پارسا | soheil parsa دانشگاه بیرجند، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بیرجند (Birjand university)
علیرضا اسماعیلی | alireza esmaeili دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://www.ijsst.ir/en/ManuscriptDetail?mid=64 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
مقاله تحقیقی (پژوهشی) |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|