معماری و شهرسازی ایران، جلد ۱، شماره ۴، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی ارتقاي فضاي گردشگري درياجه پارك جنگلي تلو (پيشنهاد طراحي بر مبناي رویکردهاي سه گانه اكولوژ یکي، زيبايی شناختي و اجتماعي)
چکیده فارسی مقاله پديده هايي نظير تغييرات جغرافيايي جمعيت، شهرنشيني، جريان هاي اكولوژیکي انساني نظير مهاجرت روستاييان به شهرها و تهاجم شهرنشينان و روستاييان به پايتخت و مراكز صنعتي، پراكنش نامنظم جمعيت در شهرهاي بزرگ و مراكز صنعتي، مشكلاتي است كه برنامه صنعتي شدن كشور را طي سا لهاي اخير به همراه داشته است. یک شهر بزرگ و احياناً صنعتي (مانند تهران) با آلودگي هاي هوا، خاك، آب و صوتي روبرو مي باشد. به دليل مهاجرت بي رويه به شهر تهران و ازدياد جمعيت و تراكم ساختمان ها، اين شهر را با كمبود فضاي سبز كه مي تواند محلي براي استراحت مردم خسته از سر و صدا و آلودگي هوا باشد، مواجه كرده است. در عين حال فضاي سبز براي حفاظت از محيط زيست و نيز بهسازي مناظر داخل و اطراف اين شهر نقش مهمي را به عهده دارد. به كمك جنگل كاري (ايجاد پارك هايي درحومه شهر و احداث كمربند سبز در اطراف آن) مي توان بهسازي و زيباسازي محيط را فراهم ساخت. وجود منابع عظيم و با ارزش از جمله جنگل ها به علت آنكه یک رشته از عوامل جالب توجه نظير سكوت و خلوت، پناهگاه مقدار زيادي حيات وحش، گياهان و ديگر عوامل طبيعي توجه علاقه مندان به تفريح (مثلاً با ايجاد پياده رو در منطقه جنگلي مي توان از آن به عنوان محل گردش و تفريح استفاده كرد) هستند، زمينه به كار گيري بيشتر از آن تحت عنوان پارك هاي جنگلي مورد استفاه قرار مي گيرند، دارد. اين تحقيق براي پاسخگويي به نياز طراحي پارك هاي جنگلي تدوين شده و با بررسي و تحليل مدارك جمع آوري شده، تعريف دقيقي از پارك جنگلي شهري و درياچه هاي موجود در اين پارك هاي جنگلي و اصول طراحي، در توسعه اين پارك ها را ارائه مي دهد. هدف اصلي اين تحقيق ارائه راهكاري براي طراحي اين پارك ها و امكان توسعه آنها در قالب عملكردي است. پارك جنگلي تلو، به عنوان فضاي سبز كلان و حياتي در شمال شرق شهر تهران واقع شده است. در فرآيند طراحي پارك جنگلي تلو نخست ويژگي هاي اجتماعي، اكولوژیکي و زيبايي شناختي شناسايي شد و سپس با ارزيابي هاي اكولوژیکي، ويژگي هاي ديد و منظر و ترجيحات مردمي با استفاده از پرسش نامه ها، نيازها و مكان يابي كاربري ها و ارتباط آنها با یکديگر با استفاده از نرم افزار Excell و آزمون خي دو توسط نرم افزار Spss گرديد. در گام آخر با انطباق يافته هاي تحقيق، طرح راهبردي پارك جنگلي با رعايت اصول طراحي و ارتقاي کیفيت محيط تهيه گرديد. اين طرح پاسخي بر ايجاد ارتباط بين محيط ساخته شده و محيط طبيعي و شناخت مكان هاي مناسب براي طراحي به عنوان فضاهايي براي تفريح و گردشگري مي باشد كه متعاقب آن مي توان پيشنهاد ايجاد محيط و فضايي كه بر فعاليت هاي اجتماعي اثرگذار باشد (مانند ورزش هاي گروهي، پياده روي هاي چندنفره و ...) را ارائه كرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی ارتقاي فضاي گردشگري درياجه پارك جنگلي تلو (پيشنهاد طراحي بر مبناي رویکردهاي سه گانه اكولوژ یکي، زيبايی شناختي و اجتماعي)
چکیده انگلیسی مقاله پديده هايي نظير تغييرات جغرافيايي جمعيت، شهرنشيني، جريان هاي اكولوژیکي انساني نظير مهاجرت روستاييان به شهرها و تهاجم شهرنشينان و روستاييان به پايتخت و مراكز صنعتي، پراكنش نامنظم جمعيت در شهرهاي بزرگ و مراكز صنعتي، مشكلاتي است كه برنامه صنعتي شدن كشور را طي سا لهاي اخير به همراه داشته است. یک شهر بزرگ و احياناً صنعتي (مانند تهران) با آلودگي هاي هوا، خاك، آب و صوتي روبرو مي باشد. به دليل مهاجرت بي رويه به شهر تهران و ازدياد جمعيت و تراكم ساختمان ها، اين شهر را با كمبود فضاي سبز كه مي تواند محلي براي استراحت مردم خسته از سر و صدا و آلودگي هوا باشد، مواجه كرده است. در عين حال فضاي سبز براي حفاظت از محيط زيست و نيز بهسازي مناظر داخل و اطراف اين شهر نقش مهمي را به عهده دارد. به كمك جنگل كاري (ايجاد پارك هايي درحومه شهر و احداث كمربند سبز در اطراف آن) مي توان بهسازي و زيباسازي محيط را فراهم ساخت. وجود منابع عظيم و با ارزش از جمله جنگل ها به علت آنكه یک رشته از عوامل جالب توجه نظير سكوت و خلوت، پناهگاه مقدار زيادي حيات وحش، گياهان و ديگر عوامل طبيعي توجه علاقه مندان به تفريح (مثلاً با ايجاد پياده رو در منطقه جنگلي مي توان از آن به عنوان محل گردش و تفريح استفاده كرد) هستند، زمينه به كار گيري بيشتر از آن تحت عنوان پارك هاي جنگلي مورد استفاه قرار مي گيرند، دارد. اين تحقيق براي پاسخگويي به نياز طراحي پارك هاي جنگلي تدوين شده و با بررسي و تحليل مدارك جمع آوري شده، تعريف دقيقي از پارك جنگلي شهري و درياچه هاي موجود در اين پارك هاي جنگلي و اصول طراحي، در توسعه اين پارك ها را ارائه مي دهد. هدف اصلي اين تحقيق ارائه راهكاري براي طراحي اين پارك ها و امكان توسعه آنها در قالب عملكردي است. پارك جنگلي تلو، به عنوان فضاي سبز كلان و حياتي در شمال شرق شهر تهران واقع شده است. در فرآيند طراحي پارك جنگلي تلو نخست ويژگي هاي اجتماعي، اكولوژیکي و زيبايي شناختي شناسايي شد و سپس با ارزيابي هاي اكولوژیکي، ويژگي هاي ديد و منظر و ترجيحات مردمي با استفاده از پرسش نامه ها، نيازها و مكان يابي كاربري ها و ارتباط آنها با یکديگر با استفاده از نرم افزار Excell و آزمون خي دو توسط نرم افزار Spss گرديد. در گام آخر با انطباق يافته هاي تحقيق، طرح راهبردي پارك جنگلي با رعايت اصول طراحي و ارتقاي کیفيت محيط تهيه گرديد. اين طرح پاسخي بر ايجاد ارتباط بين محيط ساخته شده و محيط طبيعي و شناخت مكان هاي مناسب براي طراحي به عنوان فضاهايي براي تفريح و گردشگري مي باشد كه متعاقب آن مي توان پيشنهاد ايجاد محيط و فضايي كه بر فعاليت هاي اجتماعي اثرگذار باشد (مانند ورزش هاي گروهي، پياده روي هاي چندنفره و ...) را ارائه كرد.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله دکتر مهدی خاک زند نویسنده مسیول | mohammad mehdi khak zand nevisandeh election
nbsp;

مهندس شیرین هلالی | mohandes shirin helali
nbsp;


نشانی اینترنتی http://isau.ir/en/ManuscriptDetail?mid=286
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله‌ تحقیقی‌ (پژوهشی‌)
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات