علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۴، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تاثیر دما بر جوانه­ زنی و تحرک ذخایر پروتئینی سه رقم گندم نان
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی اثر دما بر تحرک ذخایر پروتئینی ارقام گندم و برخی از ویژگی های گیاهچه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل سه دمای جوانه زنی (10، 20 و 30 درجه سانتی گراد) و سه رقم گندم (سرداری، فینیکان و MV17) بود. صفات مورد اندازه گیری شامل درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، میزان پروتئین و پروتئاز، شاخص تنفس و توزیع ماده خشک به بخش های مختلف گیاهچه بود. نتایج نشان داد که در همه ارقام دمای 20 درجه موجب نیل به حداکثر درصد، سرعت و میانگین مدت زمان جوانه زنی گردید. بیشترین مقدار پروتئین باقی مانده بذر (8/7 %) در رقم سرداری و دمای 10 درجه و کم ترین فعالیت آنزیم پروتئاز (4/63 واحد بر میلی گرم پروتئین) در همین دما، ولی در رقم فینیکان مشاهده شد. حداکثر میزان مصرف ذخایر بذر در فرایند تنفس (20/21) در رقم MV17 و در دمای 30 درجه مشاهده شد. بیشترین میزان کارایی تحرک ذخایر پروتئینی بذر به طور مشترک مربوط به ارقام فینیکان و MV17 (به ترتیب 1/23 و 1/2) در دمای 20 درجه بود. تخصیص مواد غذایی بذر برای رشد ریشه چه و ساقه چه در ارقام و دماهای مختلف متفاوت بود و رقم MV17 حداکثر تخصیص به ریشه چه (6/27%) و رقم فینیکان حداکثر تخصیص به ساقه چه (15/84%) را در دمای 20 درجه نشان داد. کارایی تحرک ذخایر پروتئینی هر سه رقم در دمای 20 درجه یکسان بود، ولی رقم MV17 در دمای 10 درجه و رقم فینیکان در دمای 30 درجه کارایی بیشتری داشتند. در مجموع، بالا بودن درصد جوانه زنی رقم MV17 را در دمای 20 درجه می توان به بیشتر بودن فعالیت آنزیم پروتئاز نسبت داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پروتئاز,پروتئین ذخیره­ای, توزیع ماده خشک, دما, گندم

عنوان انگلیسی Effect of temperature on germination and mobilization of protein reserves of three bread wheat cultivars
چکیده انگلیسی مقاله In order to investigate the effect of temperature on the mobilization of protein reserves of wheat cultivars and seedling traits a factorial experiment conducted based on a completely randomized design at seed technology laboratory of the Faculty of Agricultural sciences, University of Mohaghegh Ardabili with three replications. Treatments were three germination temperatures including 10, 20 and 30 ◦C and three wheat cultivars (Sardari, Finikan and MV17). Studied traits included germination percentage and rate, seedling dry weight, protease activity and protein content, respiration index and distribution of dry matter to seedling parts. Results showed that the highest germination percentage, rate and mean of germination time were related to 20 ◦C in all cultivars. The highest protein contentin in seed residual (8.7%) was observed in Sardari cultivar at 10 ◦C,but the lowest activity of protease (4.63 unit mg-1) was related to Finikan at this temperature. The highest amount of seed material lost as respiration (20.21) attained in MV17 cultivar at 30◦C. The highest seed reserves mobilization efficiency was related to Finikan and MV17 (1.23 and 1.2 respectively) at 20◦C. Seed dry matter distribution to radicle and plumule was different in cultivars and temperatures and the highest distribution to radicle (6.27%) and plumule (15.84%) were related to MV17 and Finikan cultivars, respectively at 20 ◦C. Seed protein reserves remobilization efficiency was the same in all cultivars at 20 ◦C, but MV17 at 10 ◦C and Finikan at 30 ◦C had the highest efficiency. In conclusion, higher germination percentage of MV17 at 20 ◦C can be related to the higher activity of protease
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد صدقی نویسنده مسیول | mohammad sedghi nevisandeh election
دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده علوم کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه محقق اردبیلی (Mohaghegh ardabili university)


نشانی اینترنتی http://www.ijsst.ir/en/ManuscriptDetail?mid=263
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله‌ تحقیقی‌ (پژوهشی‌)
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات