|
علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۴۱-۶۰
|
|
|
عنوان فارسی |
بهبود جوانهزنی، رشد و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچههای ذرت هیبرید سینگل کراس ۷۰۴ با کاربرد نانواکسید آهن سنتز شده از گیاه پونه کوهی (Origanum vulgare) |
|
چکیده فارسی مقاله |
بهمنظور ارزیابی تأثیر نانواکسید آهن سنتز شده از پونه کوهی بر جوانهزنی بذر، رشد و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچههای ذرت، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار جرا شد. تیمارهاشامل غلظتهای نانواکسید آهن (صفر، 120، 240، 360 و 480 میلیگرم در لیتر) و روش کاربرد (پیشتیمار بذر و افزودن به بستر کشت) بود. نتایج نشان داد که نانواکسید آهن تأثیر معنیداری بر جوانهزنی، رشد و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچههای ذرت داشت. در بین غلظتها، بیشترین سرعت جوانهزنی (66/29 روز)، شاخص قدرت (4316) و طول (15/45 سانتیمتر) و وزن خشک (829/0 گرم) گیاهچه با کاربرد 240 میلیگرم در لیتر نانواکسید آهن حاصل شد. از میان روشهای کاربرد نانوذره، پیشتیمار کردن بذرها نسبت به روش افزودن به بستر کشت، تأثیر بیشتری در بهبود جوانهزنی، رشد گیاهچهها و افزایش شاخص قدرت بذر داشت. با کاربرد 240 میلیگرم در لیتر نانواکسید آهن به صورت پیشتیمار، سبب شد تا بیشترین درصد جوانهزنی (100 درصد)، شاخص همزمانی (256/0)، متوسط جوانهزنی روزانه (33/6 روز) و کمترین میانگین مدت جوانهزنی (32/2 روز) حاصل شود. درصورت افزودن نانوذره به بستر کشت اگرچه نسبت به روش پیشتیمار بذر تأثیر کمتری داشته اما افزودن 360 میلیگرم در لیتر نانواکسید آهن به بستر کشت نیز موجب افزایش معنیدار جوانهزنی بذر (7/29 درصد) ذرت گردید. کاربرد غلظتهای مختلف نانواکسید آهن در هر دو روش کاربرد نانوذره موجب افزایش معنیدار میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی گیاهچهها گردید. بنابراین، کاربرد غلظت 240 میلیگرم در لیتر نانواکسید آهن بهصورت پیشتیمار بذر جهت بهبود جوانهزنی بذر، رشد و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچههای ذرت میتوان پیشنهاد نمود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
آنزیمهای آنتیاکسیدانی، پیشتیمار بذر، درصد جوانه زنی، سرعت جوانهزنی، |
|
عنوان انگلیسی |
Improving seed germination, growth, and biochemical characteristics of corn seedlings via the application of iron oxide nanoparticles synthesized from oregano (Origanum vulgare) |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
TIn order to evaluate the effect of iron nanooxide synthesized from oregano on germination, growth and biochemical characteristics of corn seedlings, an experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications. Experimental factors included synthesized iron oxide nanoparticles and the application methods of iron oxide nanoparticles. The results showed that iron oxide nanoparticles had a significant effect on germination, growth, and biochemical characteristics of seedlings. The highest germination rate, vigor index, seedling dry weight, and length were achieved with the application of 240 mg L-1 of iron oxide nanoparticles. Among the nanoparticle application methods, seed priming compared to the method of adding them to the planting medium had a greater effect on improving germination, growth, and increasing the vigor index. Using 240 mg L-1 of iron oxide nanoparticles as priming resulted in the highest germination percentage, germination synchrony index, mean daily germination, and the lowest MGT. In the case of adding nanoparticles to the planting medium, although it had less effect than the priming method, adding 360 mg L-1 of iron oxide nanoparticles to the planting medium also caused a significant increase in corn germination. The use of different concentrations of iron oxide nanoparticles in both methods of nanoparticle application caused a significant increase in the activity of antioxidant enzymes in seedlings. Therefore, the use of a concentration of 240 mg L-1 of iron oxide nanoparticles as a priming can be suggested to improve germination, growth, and biochemical characteristics of seedlings. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
آنزیمهای آنتیاکسیدانی, پیشتیمار بذر, درصد جوانه زنی, سرعت جوانهزنی |
|
نویسندگان مقاله |
مهدی افروز | گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
پریسا شیخ زاده | گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
https://ijsst.areeo.ac.ir/article_128608_9f0c8e077ddd32b89e4396910177a7c8.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|