|
به زراعی کشاورزی، جلد ۱۶، شماره ۱، صفحات ۶۹-۸۴
|
|
|
عنوان فارسی |
تأثیر عناصر بُر، روی و گوگرد بر عملکرد دانه و ترکیب اسیدهای چرب روغن کلزا |
|
چکیده فارسی مقاله |
بهمنظور بررسی اثر مصرف عناصر بُر، روی و گوگرد بر عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب روغن کلزا رقم هایولا 401، آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال زراعی 1390-91 انجام گرفت. بیشترین عملکرد دانه و روغن بهترتیب بهمقدار 6/4157 و 2/1770 کیلوگرم در هکتار در تیمار ترکیب بُر + روی + گوگرد، و بیشترین و کمترین مقدار روغن دانه در تیمارهای بُر + روی + گوگرد (58/42 درصد) و شاهد (37/38 درصد) بهدست آمد. تیمار بُر + روی + گوگرد دارای بیشترین مقدار اسید اولئیک (8/234 میلیگرم بر گرم) و اسید لینولنیک (68/26 میلیگرم بر گرم) بود. بیشترین مقدار اسید لینولئیک (98/55 میلیگرم بر گرم) در تیمار بُر + روی بهدست آمد. تیمار شاهد و ترکیب گوگرد + روی، بیشترین مقدار اسید استئاریک و پالمیتیک بهترتیب بهمقدار 5/6 و 53/15 میلیگرم بر گرم را داشتند. با توجه به نتایج، ترکیب اسیدهای چرب کلزا تحت تأثیر عناصر غذایی قرار میگیرد و ازآنجا که کیفیت روغنهای خوراکی به مقدار اسیدهای چرب غیراشباع، بهویژه اسیدهای لینولئیک و لینولنیک بستگی دارد و این اسیدها جزو اسیدهای چرب ضروری برای بدن انسان هستند که باید از طریق رژیم غذایی تأمین شوند، این پژوهش توانسته است ضمن افزایش عملکرد روغن، با افزایش این اسیدهای چرب کیفیت روغن را بهبود بخشد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effect of boron, zinc and sulfur elements on grain yield and fatty acid composition of rapeseed |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In order to investigate the effects of boron, zinc and sulfur on yield and fatty acid composition of rapeseed(Hyola 401 cultivar), an experiment was conducted in Rasht province in 2011. A field experiment withcompletely randomized block design was performed with eight treatments in three replications.Maximum grain yield (4157.6 kg ha-1) and grain oil (1770.2 kg ha-1) was obtained from S+B+Zntreatments. The highest and lowest grain oil was obtained from S+B+Zn (42.58) and control (38.37),respectively. The maximum oleic acid (234.8 mg g-1) and linolenic acid (26.68 mg g-1) and linoleic acid(55.98 mg g-1) were obtained from B+Zn+S treatments. Maximum stearic and palmitic acid were obtainedfrom control and S+Zn treatments which was 6.5 and 15.53 mg g-1, respectively. Regarding to the results,fatty acids composition of rapeseed are influenced by nutrient and since quality of edible oils depends onunsaturated fatty acids, especially linoleic and linolenic acids and these acids are essential fatty acids forthe human body that must be supplied through diet. Therefor this research showed that we are not onlyable to increase oil yield with can also increase oil quality with increasing fatty acid composition. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
مریم حبیبی | دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت- ایران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)
مجید مجیدیان | استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت- ایران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)
محمد ربیعی | پژوهشگر، بخش اصلاح بذر، مؤسسۀ تحقیقات برنج کشور، رشت- ایران سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات برنج کشور
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jci.ut.ac.ir/article_51943_f37e75f7d3feb5289a3d9958091622ac.pdf |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/656/article-656-271647.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|