|
به زراعی کشاورزی، جلد ۲۵، شماره ۱، صفحات ۲۰۹-۲۲۰
|
|
|
عنوان فارسی |
تأثیر کودهای شیمیایی و ورمیکمپوست بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی کینوا |
|
چکیده فارسی مقاله |
بهمنظور ارزیابی بعضی ویژگیهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه کینوا (Chenopodium quinoa)، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در مزرعه پژوهشی دانشگاه زابل اجرا شد. در این آزمایش عامل اصلی ورمیکمپوست در سه سطح (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) و عامل فرعی کود شیمیایی در چهار سطح (25، 50، 75 و 100درصد میزان توصیهشده) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر ساده ورمیکمپوست بر صفات مورفولوژیکی شامل ارتفاع بوته، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت معنیدار میباشد. همچنین اثر متقابل ورمیکمپوست و کود شیمیایی بر ویژگیهای شیمیایی شامل پروتئین و رنگدانههای فتوسنتزی معنیدار بود. بیشترین ارتفاع بوته (75/47 سانتیمتر)، وزن هزاردانه (56/2 گرم)، عملکرد دانه (64/1500 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (2/3953 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (38 درصد) از کاربرد 10 تن ورمیکمپوست در هکتار و بالاترین میزان پروتئین و رنگدانههای فتوسنتزی از کاربرد تلفیقی 10 تن ورمیکمپوست و 50 درصد کود شیمیایی (25 کیلوگرم در هکتار اوره، 50 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفاتتریپل و 50 کیلوگرم در هکتار سولفاتپتاسیم) در هکتار حاصل شد. نتایج کلی این آزمایش تأثیر مثبت مصرف همزمان کود ورمیکمپوست و کود شیمیایی را بر ویژگیهای مورفولوژیکی و شیمیایی کینوا نشان داد. بهطوربهطوریکه بیشترین میزان پروتئین و رنگدانههای فتوسنتزی از تیمار 50 درصد کود شیمیایی و 10 تن ورمیکمپوست در هکتار بهدست آمد. همچنین بیشترین ارتفاع بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت از مصرف 10 تن ورمیکمپوست در هکتار حاصل شد. میتوان نتیجه گرفت که استفاده تلفیقی از کودهای شیمیایی و ورمیکمپوست میتواند ضمن افزایش عملکرد کینوا باعث کاهش مصرف کودهای شیمیایی و در نتیجه کاهش آثار زیستمحیطی ناشی از آنها شود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
ارتفاع بوته،پروتئین،رنگدانه های فتوسنتزی،عملکرد دانه،کود آلی، |
|
عنوان انگلیسی |
Effects of Chemical Fertilizers and Vermicompost on Morphological and Chemical Characteristics of Quinoa (Chenopodium quinoa) |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In order to evaluate some morphological and chemical characteristics of quinoa, a split plot experiment has been conducted in a randomized complete block design with three replications during 2019-2020 cropping season, at the Agricultural Research Station of University of Zabol, Iran. Vermicompost at three levels (0, 5 and 10 ton/ha) has been considered the main factor and chemical fertilizer at four levels (25, 50, 75 and 100%), the sub-factor. The main effect of vermicompost is significant on morphological traits such as plant height, 1000-seed weight, biological yield, grain yield, and harvest index. Interaction of vermicompost and chemical fertilizer is significant on chemical properties, including proteins and photosynthetic pigments. Application of 10 tons of vermicompost per hectare leads to the maximum level of plant height, 1000-seed weight, biological yield, grain yield, and harvest index. Also, the highest amount of photosynthetic proteins and pigments are achieved from combined application of 10 tons/ha of vermicompost and 50% chemical fertilizer (25 kg/ha Urea+ 50 kg/ha triple superphosphate + 50 kg/ha potassium sulfate). Totally, results show the positive effects of vermicompost on the morphological and chemical properties of quinoa. It can be concluded that the combined use of chemical fertilizers and vermicompost can increase the yield of quinoa, while reducing the use of chemical fertilizers and thus reduce the environmental impacts caused by them.. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
ارتفاع بوته,پروتئین,رنگدانه های فتوسنتزی,عملکرد دانه,کود آلی |
|
نویسندگان مقاله |
افسانه سلطان زاده | گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: soltanzade92@uoz.ac.ir
احمد قنبری | نویسنده مسئول، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: E.seyedabadi@uoz.ac.ir
اسماعیل سیدآبادی | گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: ghanbari@uoz.ac.ir
مهدی دهمرده | گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: dr.dahmardeh@uoz.ac.ir
|
|
نشانی اینترنتی |
https://jci.ut.ac.ir/article_84906_c9ed4aeb59ea116ee5d45ee0b8493a42.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|