علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۱۱، شماره ۱، صفحات ۱۱۷-۱۳۰

عنوان فارسی بررسی اثر باکتری‌های محرک رشد در تحریک جوانه‌زنی و بهبود مولفه‌های رشدی بذور
چکیده فارسی مقاله یکی از روش‌های پیش‌جوانه‌زنی (پرایمینگ)، بیوپرایمینگ با باکتری‌های محرک رشد به‌منظور افزایش جوانه‌زنی بذر و تحریک رشد گیاهچه است. در این پژوهش، اثرات مختلف پرتو گاما بر باکتری‌ها به عنوان موتانت، باکتری‌های پرتوندیده (وحشی) و شاهد و سپس تاثیر آن‌ها بر جوانه‌زنی و صفات رویشی بذور بررسی گردید. بذور منتخب شامل حبوبات، غلات و گیاهان باغی بودند. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شدند. نتایج نشان داد که جوانه‌زنی در بذور، واکنش مثبت به باکتری‌ها داشتند؛ اما بذر لوبیا، واکنش‌های متفاوتی نسبت به تیمارها داشت. واکنش بذور مختلف به باکتری‌های موتانت و وحشی متفاوت بود. نخود جوانه‌زنی صد درصدی با باکتری‌های محرک رشد به دست آورد. سویاُ، کتان، ماش، گندم و کاهو افزایش جوانه زنی بالاتری نسبت به شاهد داشتند. در دیگر صفات رویشی اندازه‌گیری‌شده نسبت به شاهد، در اثر باکتری‌ها، به‌ویژه باکتری-های موتانت مشاهده شد. اما به‌طور کلی می‌توان بیان کرد که تمام بذور در بیشتر صفات نسبت به شاهد افزایش داشته و واکنش مثبت نشان دادند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بیوپرایمینگ، باکتری‌، جوانه‌زنی و گاما،

عنوان انگلیسی Effect of growth promoting bacteria on germination stimulation and improvement of seed growth components
چکیده انگلیسی مقاله One of the methods of priming is biopriming with growth promoting bacteria to increase seed germination and stimulate seedling growth. In this study, different effects of gamma ray on bacteria as mutants, irradiated (wild type) and control bacteria and then their effect on germination and vegetative traits of seeds were investigated. Seeds were selected from the legumes, cereal and garden plants. Experiments were conducted in a completely randomized design with 3 replications. The results showed that germination in the seeds had a positive reaction to the bacteria. But bean seeds had different responses to treatments. Reaction of different seeds to mutant and wild bacteria was different. Chickpeas achieved 100% germination with growth-promoting bacteria. Soybeans, flax, mung bean, wheat and lettuce had higher germination rates than controls. In the other measured vegetative traits, the bacteria showed different responses to the bacteria compared to the control and should be carefully studied for their use. But in general it can be said that all seeds increased in most of the traits compared to control and showed a positive reaction.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله بیوپرایمینگ, باکتری‌, جوانه‌زنی و گاما

نویسندگان مقاله زهرا رضالو |
پژوهشکده کشاورزی هسته ای- پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای- ایران

سمیرا شهبازی |
مدیر گروه گیاهپزشکی و نگهداری مواد غذایی- پژوهشکده کشاورزی هسته ای- پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای- ایران

حامد عسکری |
پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، کرج


نشانی اینترنتی https://ijsst.areeo.ac.ir/article_126209_2d6f8a748ea5bc7805df636b8b1a8a69.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات