|
علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۱۱، شماره ۲، صفحات ۵۵-۶۷
|
|
|
عنوان فارسی |
تأثیر پیشتیمار بذر با سالیسیلیکاسید بر بهبود شاخصهای جوانهزنی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشائی گیاهچه گندم تحت تنش شوری |
|
چکیده فارسی مقاله |
بهمنظور ارزیابی تأثیر پیشتیمار بذر با سالیسیلیکاسید بر بهبود شاخصهای جوانهزنی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشائی گیاهچه گندم رقم میهن، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کلیبر در سال 1397 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل غلظتهای مختلف سالیسیلیکاسید در چهار سطح (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیمولار) و سطوح مختلف تنش شوری در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100و 150 میلیمولار کلریدسدیم) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثرات ساده تنش شوری و سالیسیلیکاسید بر مؤلفههای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان معنیدار بود. نتایج نشان داد که برهمکنش سالیسیلیکاسید و تنش شوری بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدهای غشائی گیاهچه، طول ریشهچه، طول ساقهچه و محتوای پروتئین بذر در سطح یک درصد، اما بر درصد جوانهزنی و وزن خشک گیاهچه در سطح پنج درصد معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که پیشتیمار بذور با سالیسیلیکاسید سبب افزایش درصد جوانهزنی، رشد طولی ریشهچه، ساقهچه، وزن خشک گیاهچه و کاهش میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و محتوای پروتئین بذر در محیط شور گردید. گردید. سنجش فعالیت آنزیمی نشان داد که فعالیت آنزیمها در شرایط تنش شوری افزایش یافته و سالیسیلیکاسید با کاهش تنش شوری باعث کاهش فعالیت این آنزیمها میشود. به نظر میرسد سالیسیلیکاسید بهعنوان یک تنظیمکننده رشد گیاهی و مؤثر در شرایط تنش شوری، مکانیسمهای تحمل گیاه را فعال و باعث بهبود خسارات ناشی از شوری بر جوانهزنی و رشد دانه گندم شده است. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
پروتئین بذر، پیشتیمار، جوانهزنی، شوری، مالون دیآلدوئید، |
|
عنوان انگلیسی |
The effect of salicylic acid priming on improvement of germination characteristics, activity of antioxidant enzymes and membrane lipid peroxidation of wheat under salinity conditions |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In order to investigate the effects of priming with salicylic acid and salinity stress on improvement of germination characteristics, activity of antioxidant enzymes and and membrane lipid peroxidation of wheat cultivar Mihan, an experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications in the physiology lab at the Islamic Azad University of Kaleiber Branch in 2018.The treatments consisted of different concentrations of acid salicylic in four levels (0, 0.5, 1 and 1.5 mM) and salt stress was inducted by NaCl solution (0, 50 100, 150 mM). The results analysis of variance showed that the effects of salinity and salicylic acid on germination indices and activity of antioxidant enzymes was significant.Results comparison of data showed that NaCl priming by salicylic acid increased the germination percentage, root growth, root, seedling dry weight and decreasing activity of antioxidant enzymes and seed protein content in the salty environment. Salicylic acid increased the level of cell division of seedlings and roots which caused an increase in plant growth. Enzymes activity assay showed that enzyme activity was increased under salt stress conditions and SA reduced activity of antioxidant enzyme by decreasing the salinity effects. In brief, the SA treatment reduced the damaging action of salinity on seedling growth and accelerated a restoration of growth processes. It seems that Salicylic acid as a plant growth regulator under salinity condition, activated plant tolerance mechanisms to salinity condition and decrease damaging effect of salinity on seed germination and seedling growth of wheat. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
پروتئین بذر, پیشتیمار, جوانهزنی, شوری, مالون دیآلدوئید |
|
نویسندگان مقاله |
احمد افکاری | استادیار فیزیولوژی گیاهی، واحد کلیبر، دانشگاه آزاد اسلامی کلیبر، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
https://ijsst.areeo.ac.ir/article_127110_b16638e00d97a7eee318fb39a8c8ed94.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|