|
پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد ۸، شماره ۳، صفحات ۱-۱۲
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر جایگزینی دانه ذرت ورقه شده با بخار با تفاله چغندرقند پرک و سطح تغذیه جایگزین شیر بر شاخصهای سلامت گوسالههای شیرخوار هلشتاین |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: در پرورش گوساله، رشد و سلامت گوسالهها در دورهی شیرخوارگی بسیار مهم است، زیرا عملکرد و سلامت آینده گوساله و بهرهوری گله را تحت تأثیر قرار میدهد. استفاده از منابع الیافی با گوارشپذیری زیاد در جیرهی آغازین به رشد و تکامل مناسب شکمبه، سلامت و کاهش شیوع اسهال گوساله کمک میکند. این پژوهش با هدف مطالعه اثر جایگزینی دانهی ذرت با تفالهی چغندرقند در جیرهی آغازین همراه با افزایش سطح تغذیه جایگزینشیر بر وضعیت سلامت گوسالههای هلشتاین در دورهی پیش از شیرگیری انجام شد.مواد و روشها: این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2 × 2 با دو جیرهی آزمایشی دارای دانهی ذرت ورقه شده و تفالهی چغندرقند پرک و دو سطح تغذیه (کم = 4 لیتر در روز و زیاد = 8 لیتر در روز) جایگزینشیر، انجام شد. تعداد 48 رأس گوسالهی نوزاد از روز سوم تولد با میانگین وزن 84/0 ± 1/40 کیلوگرم به چهار گروه آزمایشی اختصاص داده شدند. گروههای آزمایشی شامل 1- جیره آغازین دارای دانهی ذرت ورقه شده و سطح کم جایگزینشیر، 2- جیره آغازین دارای دانهی ذرت ورقه شده و سطح زیاد جایگزینشیر، 3- جیره آغازین دارای تفالهی چغندرقند پرک و سطح کم جایگزینشیر و 4- جیره آغازین دارای تفالهی چغندرقند پرک و سطح زیاد جایگزینشیر بودند. دمای راست روده به صورت روزانه اندازهگیری شد. نمره مدفوع و ظاهر عمومی گوسالهها بهصورت روزانه ارزیابی شد.یافتهها: نتایج نشان داد شانس وقوع پنومونی در گوسالههایی که با جیره دارای تفالهی چغندرقند پرک تغذیه شدند در مقایسه با گوسالههایی که با جیره دارای دانه ذرت ورقه شده تغذیه شدند کمتر (001/0 = P)، اما شانس وقوع اسهال بیشتر (001/0 = P) بود. افزایش سطح تغذیه جایگزینشیر تأثیری بر وقوع اسهال نداشت، اما گوسالههایی که با سطح زیاد جایگزینشیر تغذیه شدند در مقایسه با گوسالههایی که با سطح کم جایگزینشیر تغذیه شدند شانس بیشتری برای وقوع پنومونی داشتند (001/0 = P). میان گروههای آزمایشی برای ظاهر عمومی 2 و بیشتر، شمار دفعات و مدت ابتلاء به اسهال و پنومونی تفاوتی مشاهده نشد، اما گوسالههای تغذیه شده با جیره آغازین دارای تفالهی چغندرقند پرک و سطح کم جایگزینشیر در مقایسه با گوسالههای سه گروه دیگر روزهای کمتری را با دمای زیاد راست روده تجربه کردند.نتیجه گیری: در مجموع تغذیه گوسالهها با جیره دارای تفاله چغندرقند پرک بهدلیل وقوع بیشتر اسهال و طول مدت آن، هزینه درمان بیشتر پنومونی و ظاهر عمومی کمتر عملکرد کمتری نسبت به تغذیه گوسالهها با جیره دارای دانه ذرت ورقه شده داشت. همچنین، سطح تغذیه جایگزینشیر تأثیری بر وقوع اسهال نداشت. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
اسهال، پنومونی، سطح جایگزینشیر، منبع انرژی، |
|
عنوان انگلیسی |
Effect of substituting steam-flaked corn grain with shredded sugar beet pulp and milk replacer plane of nutrition on health status in neonatal Holstein dairy calves during the pre-weaning period |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and objectives: Diarrhea is one of the most common diseases in young dairy calves. This disease results in economic loss on dairy farms. So, fighting this disease needs more researches. Addition of high fiber byproduct to calf starter diet may have beneficial effect on preventing calf diarrhea. Furthermore, plane of milk or milk replacer during weaning could impact calf health. We hypothesized that partially replacing corn grain with high-fiber byproducts (sugar beet pulp) would decrease the incidence and severity of common calf diseases, diarrhea and pneumonia. As two diseases often occur in dairy calves and decreases dry matter intake and average daily gain. In addition, their occurrences, usually needs medication, consequently increase farm costs. Hence, the purpose of this research was to examine the effect of substituting corn grain as a source of starch with sugar beet pulp as a high fiber feed in starter diet and high plane of milk replacer nutrition on health status Holstein calves during pre-weaning period.Materials and methods: Forty-eight neonate calves (3-d old; 40.1 ± 0.84 kg BW) were assigned to four experimental groups, in a randomized completely design with 2 × 2 factorial arrangements. Experimental factors include two starter diets containing steam-flaked corn grain and sugar beet pulp and two plane of milk replacer nutrition including low plane (4 L milk) and high plane (8 L milk). So, the experimental groups including 1- calves received corn grain diet and low plane of milk replacer nutrition, 2- calves received corn grain diet and high plane of milk replacer nutrition, 3- calves received sugar beet pulp diet and low plane of milk replacer nutrition and 4- calves received sugar beet pulp diet and high plane of milk replacer nutrition. Calves rectum temperature was recorded daily and fecal score and general health signs were determined.Results: The results showed that calves fed diet containing beet pulp in comparison to calves fed diet containing corn grain had lower chance to develop pneumonia, but higher to diarrhea. Increasing plane of milk replacer nutrition had no effect on developing diarrhea, but calves fed high plane of milk replacer nutrition in comparison to calves fed low plane of milk replacer nutrition had higher chance to develop pneumonia. General appearance (score ≥2) and frequency and duration of diarrhea and pneumonia were not different between experimental groups, but calves received sugar beet pulp diet and low plane of milk replacer nutrition in comparison to other experimental groups experienced fewer days to high rectal temperature.Conclusion: It is concluded that calves fed diet containing beet pulp due to higher diarrhea occurrence and duration, greater medical cost for pneumonia and less general appearance, had lower performance in comparison to calves fed diet containing corn grain. Milk replacer plane of nutrition had no effect on diarrhea. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
اسهال, پنومونی, سطح جایگزینشیر, منبع انرژی |
|
نویسندگان مقاله |
زهره کوثر | گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز.
شهریار کارگر | دانشگاه شیراز
میثم کنعانی | گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
گلناز تاسلی | استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری. سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج
|
|
نشانی اینترنتی |
https://ejrr.gau.ac.ir/article_5291_e95876f9a647b60649d48b5c612cd5a5.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|