پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد ۸، شماره ۴، صفحات ۹۷-۱۰۸

عنوان فارسی مقایسه عملکرد رشد و ویژگی‌های لاشه، و سودمندی اقتصادی آمیخته‌ بلژین بلو×هلشتاین با گوساله های هلشتاین خالص
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: گوشت قرمز یکی از غذاهای استراتژیک جهت تأمین نیاز فزاینده به پروتئین باکیفیت جمعیت های انسانی رو به رشد است. لذا، این پژوهش با هدف مقایسه عملکرد رشد، ویژگی‌های لاشه، و سودمندی اقتصادی آمیخته‌های بلژین بلو×هلشتاین با گوساله-های هلشتاین خالص انجام شد. مواد و روش‌ها: این تحقیق در واحد شیر و گوشت مهدشت، شرکت زراعی دشت ناز ساری (مازندران، ایران) انجام شد. عملکرد گوساله‌های آمیخته حاصله با گوساله‌های خالص هلشتاین در یک طرح پرواری 7 ماهه با استفاده از 24 راس گوساله به ازای هر یک از دو نژاد (مجموع 50 راس گوساله) مورد مقایسه قرار گرفت. میانگین وزن و سن گوساله‌های هلشتاین خالص و هلشتاین×بلژین بلو در زمان شروع پرواری به ترتیب 21/258 و 95/274 کیلوگرم و 321 و 313 روز بود. جیره به شکل کاملاً مخلوط در دو وعده صبح و بعد از ظهر به دام‌ها تحویل می‌شد. توزین دام‌ها به طور ماهانه برای تک تک گوساله‌ها انجام گرفت تا افزایش وزن روزانه محاسبه گردد. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم افزار SAS برای تعیین میزان معنی داری آثار ثابت به ویژه اثر نژاد با بهره‌گیری از مدل‌های خطی تعمیم یافته و مختلط انجام گرفت. یافته ها: نتایج حاکی از بالاتر و معنی‌دار بودن متوسط افزایش وزن کل دوره در گوساله‌های آمیخته بلژین بلو نسبت به گوساله‌های هلشتاین خالص بود (43/1در مقایسه با 33/1کیلوگرم/روز) (05/0p <). خوراک مصرفی گوساله‌های هلشتاین خالص به طور معنی‌داری پایین‌تر از سایر آمیخته‌ها بود (01/0p <). ، به هرحال، ضریب تبدیل خوراک گوساله‌های هلشتاین نسبت به گوساله‌های آمیخته معنی‌دار نبود (74/6 در مقایسه با 04/7). راندمان لاشه آمیخته های بلژین بلو نسبت به هلشتاین خالص و برعکس چربی‌ لاشه هلشتاین خالص نسبت به بلژین بلو به طور معنی‌داری بالاتر بود (01/0p <). تأثیر گروه ژنتیکی بر ضخامت چربی داخل ران، روی ران و راسته معنی‌دار نبود، اما ضخامت چربی کمر بین آمیخته های بلژین بلو و هلشتاین خالص به طور معنی‌داری متفاوت بود (05/0p <). مقایسات حداقل مربعات میان گروه‌ها نشان داد که کوچکترین ارگان‌های داخلی (کبد، قلب و کلیه) برای آمیخته‌‌های بلژین بلو و بزرگترین آن در هلشتاین خالص و نیز بیشترین مقدار چربی (روی لاشه و احشایی) در هلشتاین خالص و کمترین آن در آمیخته بلژین بلو مشاهده گردید (05/0p <).نتیجه گیری: محاسبه اقتصادی نتایج نشان داد که میزان سود بالاتر کل دوره پروار به ترتیب مختص آمیخته‌های بلژین بلو (38543843 ریال)، و گوساله‌های هلشتاین خالص (24826300 ریال) بود. بنابرین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر، این فرضیه که آمیخته‌های حاصل از تلاقی گاوهای نژاد گوشتی (نر) و هلشتاین (ماده) منجر به گوساله‌هایی می‌شود که عملکرد رشد، راندمان لاشه، و سود اقتصادی بالاتری نسبت به گوساله‌های هلشتاین خالص دارند، مورد تایید قرار گرفت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آمیخته‌گری، بلژین‌بلو، راندمان لاشه، هلشتاین،

عنوان انگلیسی Comparing growth performance, carcass characteristics and economic profits between Holstein-Belgian Blue cross and pure Holstein calves
چکیده انگلیسی مقاله Background and objectives : The aim of this study was to compare growth performance, carcass characteristics , and economic profits between Holstein -Belgian Blue cross and pure Holstein calves . Material and methods : This study was carried out in the Mahdasht Milk and Meat farm , Dasht -e Naz Agriculture Company (Sari - Mazandaran ) , affiliated to Mostazafan Foundation of the Islamic Revolution , Iran . Beef crosses were produced by crossing Holstein (H) cows with Belgian Blue (BB ) bull’s semen . The performance of 25 calves of each breed ( 50 calves in total ) was compared in a fattening period of 7 months . Feed intake was measured daily for each group using a residual feed intake ( RFI ) system. Total Mixed Ration ( TMR ) diet was delivered to the animals at 8 o'clock in the morning and at 4 o'clock in the afternoon . Animals weighted monthly in order to obtain average daily gain. Statistical analyses were performed using SAS programs ( GLM and MIXED procedures ) . Results : The results indicated that average daily gain was significantly higher in Holstein - Belgian Blue cross calves than in pure Holstein calves (1.43 vs 1.33 kg ) . The pure Holstein calves had significantly lower dry matter intake than Belgian Blue crossbred . However, feed conversion ratio in the BB×H calves was remarkably more favorable than Holstein group (6.74 vs 7.04) . Dressing percentage for BB×H crossbred was higher than for pure Holstein . Effect of genetic groups on fat thickness through the front hindquarter, thickness of the fat covering over the back and thickness of the fat through the front hindquarter was not significant. Hovewer, thickness of the fat covering over the loin was significantly different among genetic groups (p < 0.05) . The comparisons of the least square means across genetic groups showed that smaller internal organs (e.g. liver) in Belgian Blue crossbred and largest in pure Holstein . Also, fat depots weight (subcutaneous and visceral) was significantly highest in pure Holstein and lowest in Belgian Blue crossbred (p < 0.05) . Conclusions: Economic calculations demonstrated that the respective highest profit for the whole fattening period belonged to crossbred of BB×H (38543843 Rials ) , and pure Holsteins (24826300 Rials ) . Therefore, the hypothesis that the calves from Holstein - beef crosses have higher economic productivity than pure Holstein calves is confirmed .
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آمیخته‌گری, بلژین‌بلو, راندمان لاشه, هلشتاین

نویسندگان مقاله عبداله رضاقلی وند لاهرود |
پژوهشگر ، شرکت شیر و گوشت مهدشت، شرکت دشت ناز، ساری، مازندران

عظیم رجایی |
پژوهشگر شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایران

محمد هادی خبازان |
پژوهشگر شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایران

سید محمد رضا حسینی |
پژوهشگر ، شرکت شیر و گوشت مهدشت، شرکت دشت ناز، ساری، مازندران

مجید دهقان |
پژوهشگر ، شرکت شیر و گوشت مهدشت، شرکت دشت ناز، ساری، مازندران

یوسف مختاباد |
پژوهشگر ، شرکت شیر و گوشت مهدشت، شرکت دشت ناز، ساری، مازندران


نشانی اینترنتی https://ejrr.gau.ac.ir/article_5449_ce0bbf50cf281a686eb94735a2876d41.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات