پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۱-۱۶

عنوان فارسی اثرات جایگزینی کنجاله سویا با سطوح مختلف خیساب ذرت فرآوری شده بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و مشتقات پورینی بره‌های لری بختیاری
چکیده فارسی مقاله چکیدهسابقه و هدف: تأمین مواد خوراکی در دوره پرواربندی نزدیک به 65 تا 70 درصد هزینه‌های مربوط به پرورش و نگه‌داری دام را شامل می‌شود، مهمترین مسئله در تهیه جیره، انتخاب مواد اولیه با قابلیت دسترسی زیاد، قیمت ارزان و دارای ارزش خوراکی برای تأمین احتیاجات غذایی توصیه شده هر نوع دام می‌باشد. خیساب ذرت از جمله پس‌ماندهای صنعتی می‌باشد، که طی فرآیند آسیاب مرطوب دانه ذرت جهت استحصال نشاسته و روغن ذرت تولید می‌شود، فرآوری یکی از راه‌های تغییر و بهبود ارزش تغذیه‌ای دانه به‌ویژه نشاسته و پروتئین است. از جمله دلایل استفاده از خیساب ذرت می‌توان به بالا بودن ارزش تغذیه‌ای خیساب ذرت (محتوای پروتئین زیاد)، سطح تولید خیساب ذرت در کشور و قیمت ارزان این محصول فرعی اشاره نمود.مواد و روش‌ها: این آزمایش با هدف اثر سطوح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید به‌صورت جایگزین با کنجاله سویا بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و مشتقات پورینی بره‌های پرواری انجام شد. برای عمل‌آوری خیساب ذرت از فرمالین 37 درصد در غلظت 5/3 درصد استفاده شد. تعداد 25 بره نر نژاد لری بختیاری با میانگین وزن 3 ± 26 کیلوگرم و سن حدود 3 ماهگی در دوره 105 روزه (15 روز عادت‌پذیری و 90 روز دوره اصلی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار آزمایشی و 5 تکرار اختصاص یافت. تیمارهای آزمایش شامل جیره‌های دارای کنجاله سویا که با سطوح مختلف خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) جایگزین شده در جیره بودند. یافته‌ها: بیشترین وزن بدن، مصرف ماده خشک روزانه و افزایش وزن روزانه مربوط به بره‌های تغذیه شده با تیمار سطح 100 درصد خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید و کمترین مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه مربوط به بره‌های تغذیه شده با تیمار شاهد بود (05/0>P). با افزایش سطح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید ضریب تبدیل خوراک بهبود یافت اما معنی‌دار نبود. با افزایش خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید در جیره pH شکمبه بره‌ها کاهش معنی‌داری یافت (05/0>P). در تمام جیره‌های آزمایشی، غلظت آمونیاک مایع شکمبه در دامنه بهینه (5/8 تا بیش از 30 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر) گزارش شد. غلظت کل اسیدهای‌‌چرب ‌فرار، تراکم استات، تراکم پروپیونات، بوتیرات، نسبت استات به پروپیونات در مایع شکمبه دام‌های آزمایشی که از جیره حاوی خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید تغذیه کردند، تحت‌تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. با این حال، تراکم شکمبه‌ای والرات و ایزووالرات با افزایش سطح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید، به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0>P). میزان دفع هر یک از مشتقات پورینی (آلانتوئین، اسید اوریک، گزانتین + هیپوگزانتین) و کل دفع و جذب مشتقات پورینی از ادرار و میزان پروتئین میکروبی ساخته شده در شکمبه تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار گرفت و تفاوت مشاهده شده معنی‌دار بود (تیمار شاهد بیشترین و تیمار سطح 100 درصد خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید کمترین را نشان داد) (05/0>P). میزان نیتروژن دفعی ادراری با افزایش سطح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید در جیره، کاهش یافت.نتیجه‌گیری: نتایج یافته‌های آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید در جیره غذایی بره‌ها، وزن بدن، مصرف ماده خشک روزانه و افزایش وزن روزانه، افزایش و میزان آمونیاک، pH، اسیدچرب والرات و ایزووالرات و تولید پروتئین میکروبی شکمبه را در بره‌ها کاهش می‌دهد و باعث کاهش تجزیه پروتئین در شکمبه می‌شود و پروتئین خوراک در روده کوچک مورد تجزیه قرار می‌گیرد و استفاده از خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدئید جایگزین با کنجاله سویا تاثیر سویی بر عملکرد دام ندارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله خیساب ذرت، عملکرد رشد، فراسنجه‌های شکمبه‌ای، فرمالدئید، مشتقات پورینی،

عنوان انگلیسی The Effects of replacing soybean meal with different levels of processed corn steep liquor on growth performance, ruminal parameters and purine derivatives of Lori Bakhtiari lambs
چکیده انگلیسی مقاله AbstractBackground and purpose: Provision of food in a fattening period includes about 65 to 70% of the costs related to livestock breeding and maintenance. The most important issue in preparing the ration is choosing raw materials with high availability, cheap price and nutritional value to meet the recommended nutritional needs of each type of livestock. corn steep liquor is one of the industrial wastes, which is produced during the wet milling process of corn kernels for the extraction of corn starch and oil. Processing is one of the ways to change and improve the nutritional value of grains, especially starch and protein. Among the reasons for using corn steep liquor, we can mention the high nutritional value of corn steep liquor (high protein content), the level of corn steep liquor production in the country and the cheap price of this by-product.Materials and Methods: The aim of this experiment was to evaluate the effect of aldehyde-treated corn steep liquor on soybean meal on growth performance, ruminal parameters and purine derivatives of fattening lambs. 37% formalin at a concentration of 3.5% was used to process corn steep liquor. Twenty-five male Lori Bakhtiari lambs with an average weight of 26±3 kg and an age of about 3 months were allocated in a 105 day period (15 days of adaptation and 90 days of the main period) in a completely randomized design with 5 experimental treatments and 5 replications. Experimental treatments included soybean meal with different levels of corn steep liquor processed with formaldehyde (0, 25, 50, 75 and 100%) replaced in the diet.Results: The highest body weight, daily feed intake and daily weight gain were related to lambs fed with 100% Formaldehyde-processed corn steep liquor and the lowest feed intake and daily daily weight gain. It was related to lambs fed with control treatment (P< 0.05). The feed conversion ratio improved but did not increase with increasing the level of formaldehyde-treated corn steep liquor. With increasing the amount of formaldehyde-treated corn steep liquor in the diet, the pH of the lambs rumen decreased significantly (P< 0.05). In all experimental diets, ruminal fluid ammonia concentration was reported in the optimal range (8.5 to more than 30 mg/dL). Total concentrations of volatile fatty acids, acetate, propionate and butyrate density, acetate to propionate ratio in ruminal fluid of experimental animals fed a diet containing formaldehyde-treated corn steep liquor were not affected by the experimental diets. However, the ruminal density of valerate and isovalerate decreased significantly with increasing the salinity of formaldehyde-processed corn steep liquor (P< 0.05). Excretion of each purine derivative (allantoin, uric acid, xanthine + hypoxanthine) and total excretion and absorption of purine derivatives from urine and the amount of microbial protein produced in the rumen were affected by experimental diets and the observed difference was significant. (The control treatment showed the highest and the 100% level treatment of formaldehyde processed corn steep liquor showed the lowest) (P< 0.05). Urinary excretion of nitrogen decreased with increasing fat content of formaldehyde-treated corn steep liquor in the diet.Conclusion: The results of the present experiment showed that the use of formaldehyde-processed corn steep liquor in lambs diet, body weight, daily dry matter intake and daily weight gain, increase and amount of ammonia, pH, valerate and isovalerate fatty acids and microbial protein production Reduces rumen in lambs and reduces the breakdown of protein in the rumen, and the feed protein is broken down in the small intestine and the use of formaldehyde-treated corn steep liquor with soybean meal has no adverse effect on livestock performance.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله خیساب ذرت, عملکرد رشد, فراسنجه‌های شکمبه‌ای, فرمالدئید, مشتقات پورینی

نویسندگان مقاله اشکان کاویانی |
دانشجوی دکتری ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.

رامین سلامت دوست نوبر |
استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران،

حبیب اقدم شهریار |
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.

ناصر ماهری سیس |
استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران،


نشانی اینترنتی https://ejrr.gau.ac.ir/article_5929_a150df20cee0929a4692ac256f30077a.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات