تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۵، شماره ۳، صفحات ۳۰۰-۳۰۹

عنوان فارسی بررسی اثرات پوشش نشاسته خوراکی غنی شده با اسانس پونه برمدت زمان نگهداری فیله‌‌ی ماهی قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان
چکیده فارسی مقاله زمینۀ مطالعه: امروزه، تمایل به استفاده از بسته بندی مواد غذایی با فعالیت ضد میکروبی با منشا طبیعی افزایش یافته و استفاده از فیلم‌های خوراکی و زیست تخریب پذیر به عنوان جایگزینی مناسب پوشش‌های پلاستیکی غیر قابل تجزیه در نظر گرفته شده است. هدف: در این پژوهش، اثر پوشش‌‌دهی نشاسته گندم با اسانس پونه بر ویژگی‌‌های میکروبی و شیمیایی فیله‌‌ی ماهی قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان در شرایط سرد مورد بررسی قرار گرفت. روش‌کار: برای این منظور تیمار‌‌های مختلف ازترکیب پوشش نشاسته، نشاسته + اسانس1درصد نشاسته + اسانس 2درصد تهیه شد و تغییرات شیمیایی و میکروبی طی فواصل زمانی مشخص (0، 4، 8، 12و16) موردارزیابی قرار گرفت. نتایج: درآزمایش میکروبی انجام شده، طی روزهای مختلف شمارش باکتریایی کل و دیگر باکتری‌‌ها توسط نشاسته و نشاسته + اسانس1 و2 درصد کاهش یافت، همچنین تفاوت بین تیمارکنترل و تیمارهای دیگر معنی‌دار بود (05/0≥p ). بیشترین اثرکاهش PH درتمامی روز‌‌های مورد آزمایش متعلق به تیمارنشاسته + اسانس 1 و 2 درصد بود. میزان PH در روز صفر نگهداری بین تیمار‌‌های مختلف متفاوت نبود. ولی در روز‌‌های چهار، هشت، دورازده و شانزدهم نگهداری بین تیمار کنترل و سایر تیمارها اختلاف معنی‌دار بود (05/0≥p ). نتایج به دست آمده ازآزمون سنجش میزان اکسیداتیو نشان دادکه در روز شانزدهم نگهداری کمترین میزان TBA مربوط به تیمار پوشش داده شده با نشاسته و اسانس 2 درصد و بیشترین میزان آن مربوط به تیمار کنترل می‌باشد. در واقع استفاده از این پوشش موجب به تعویق انداختن فرآیند اکسیداسیون گردید. نتیجه‌گیری نهایی: از پوشش ترکیبی نشاسته‌‌ی خوراکی و اسانس پونه می‌‌توان به عنوان عامل افزایش‌‌دهنده عمر ماندگاری فیله ماهی قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان استفاده نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان،بسته بندی فعال،آنتی‌‌اکسیدان،خواص ضد میکروبی،پونه،

عنوان انگلیسی Effect of Edible Starch Coating Enrichmed with Pennyroyal (Mentha pulegium) Essential Oil on Shelf life of Rainbow Trout Fillet
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Nowadays, the tendency to use food packaging with antimicrobial activity of natural origin has increased. The use of edible and biodegradable films has been considered as an appropriate alternative to non-degradable plastic coatings. OBJECTIVES: In this study, the effect of coating with wheat starch and Pennyroyal (Mentha pulegium essential oil was investigated on microbial and physicochemical characteristics of rainbow trout fillet in cold conditions. METHODS: For this purpose, different treatments under the influence of starch, starch and Pennyroyal essential oil (1%), starch and Pennyroyal essential oil (2%) were prepared and physicochemical and microbial changes were evaluated at specified intervals (0, 4, 8, 12 and 16 days). RESULTS: In the microbial test, the count of total bacterial and other bacteria by starch and starch + 1% and 2%, the essential oil was decreased in different days, also the difference between the control group and other treatments was significant (p < /em>≥0.05). The highest effect of pH reduction belonged to starch + 1% and 2% essential oil in different studied days. The level of pH was not different among different treatments on day 0 of storage. However, there was a significant difference between the control group and treatments on the fourth, eighth, twelfth, and sixteenth days of storage (p < /em>≥0.05). The results of the oxidative test showed that on the 16th day of storage, the lowest level of TBA was related to the treatment with starch + 2% essential oil and the highest value was related to the control group. In fact, the application of the coating layer delayed the oxidation process. CONCLUSIONS: This study demonstrated antioxidant and antibacterial properties of the composition of edible starch and pennyroyal essential oil on the increased shelf-life of Rainbow trout fillet.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان,بسته بندی فعال,آنتی‌‌اکسیدان,خواص ضد میکروبی,پونه

نویسندگان مقاله اسماعیل پیرعلی خیرآبادی |
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

مریم فدایی |
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

عزیزالله فلاح |
گروه بهداشت و کنترل کیفی، دانشکده علوم پایه دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

علی طاهری میرقائد |
گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_78445_f1e804f1db385712ce2f7652c3481668.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات