تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۶، شماره ۳، صفحات ۳۱۵-۳۲۲

عنوان فارسی تعیین باقیمانده فلورفنیکل در قزل‌آلای پرورشی منطقه سپیدان استان فارس
چکیده فارسی مقاله زمینۀ مطالعه: اطمینان از کیفیت بهداشتی یک محصول کشاورزی و غذایی برای مصرف کنندگان اهمیت زیادی دارد و می‌تواند نقش تعیین کننده‌ای از نظر جذب و حفظ بازار برای تولید کنندگان داشته باشد.هدف: تعیین باقیمانده داروی آنتی باکتریال فلورفنیکل در بافت خوراکی (ماهیچه) قزل‌آلای پرورشی در منطقه سپیدان استان فارس.روش‎کار: تعداد 50 قطعه ماهی از 7 مزرعه در منطقه سپیدان به صورت تازه خریداری شده و نمونه‌های برداشته شده از ماهیچه پهلویی آن‌ها تا زمان انجام تست‌های باقیمانده دارویی در دمای 18- درجه سلسیوس نگهداری شدند. سنجش غلظت فلورفنیکل از طریق کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) به انجام رسید.نتایج: میانگین باقیمانده فلورفنیکل در ماهیچه ماهیان منطقه سپیدان به‌طور معنی‌داری کمتر از مقدار استاندارد ارزیابی محصولات دارویی (برابر با 1 میکروگرم بر گرم) بوده (05/0P<)، ولی غلظت این آنتی بیوتیک در نمونه‌های بدست آمده یکی از مزارع پرورشی از حد استاندارد تجاوز نمود (12/1 میکروگرم بر گرم) که البته این تفاوت معنی‌دار نبود (05/0P>).نتیجه­گیری نهایی: به نظر می‌رسد که میزان باقیمانده فلورفنیکل در ماهیانی که روانه بازار می‌شوند به مرز هشدار رسیده است؛ با این‌که ممکن است از نظر میانگین در یک منطقه در محدوده استانداردهای غذایی باشد، پیشنهاد می‌شود پایش دوره‌ای در این خصوص توسط نهادهای ذی‌ربط به طور مستمر صورت گیرد تا حقوق مصرف کننده به شکل مناسب‌تری استیفاء گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)،فلورفنیکل،باقیمانده دارویی،بهداشت عمومی،سلامت محصول،

عنوان انگلیسی Determination of Florfenicol Residues in Rainbow Trout Reared in Sepidan County, Fars Province, Iran
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Ensuring health quality of an agricultural or food product is of significance for consumers and could be a decisive factor in terms of attracting and maintaining the market for manufacturers.OBJECTIVES: The present study aimed to determine the residues of florfenicol antimicrobial agent in the edible tissue (muscle) of rainbow trout reared in Sepidan County (Fars Province, Iran).METHODS: 50 fresh fish were purchased from 7 farms in Sepidan County. The samples from lateral muscle were taken and kept at -18 °C until the residues drug tests were performed. The florfenicol concentration was measured through the high-performance liquid chromatography (HPLC).RESULTS: The mean of florfenicol residues in fish muscle reared in Sepidan County was significantly less than the drug products evaluation standard value (P< 0.05). However, the concentration of this antibiotic sampled from one of the studied farms went beyond from standard value (1.12 µg.g-1). Of course, this difference was not significant (P>0.05).CONCLUSIONS: It seemed as though the residue levels of florfenicol in the purchased fish reached alarming levels. Meanwhile, it is possible that their average in an area would be within the range of food standards. Thus, it could be suggested that periodic monitoring be carried out continuously by the relevant institutions to ensure that consumer rights are more adequately met.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss),فلورفنیکل,باقیمانده دارویی,بهداشت عمومی,سلامت محصول

نویسندگان مقاله نیما شیری |
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

حسین علی شمسایی |
آزمایشگاه مرکزی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز ، شیراز، ایران

امین غلامحسینی |
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_84654_694bf652c17b17ea59e73b570702b2cb.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات