به زراعی کشاورزی، جلد ۲۴، شماره ۴، صفحات ۱۳۴۱-۱۳۵۸

عنوان فارسی اثر سطوح مختلف کیتوزان و ‌سالیسیلیک‌اسید بر برخی صفات مورفولوژیکی گیاه دارویی گالگا (.Galega officinalis L)
چکیده فارسی مقاله آزمایشی به‌منظور ارزیابی اثر سطوح مختلف کیتوزان و ‌سالیسیلیک‌اسید بر صفات مورفولوژیکی گیاه دارویی گالگا در شرایط مزرعه‌ای در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در طی سال زراعی 1398 انجام شد. تیمارها شامل محلول‌پاشی ‌سالیسیلیک‌اسید (5/0، 1، 2 و 3 میلی‌مولار در لیتر)، سطح کیتوزان (2/0، 4/0، 6/0 و 8/0 ‌گرم در لیتر) و آب مقطر (به‌عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد که محلول‌پاشی محرک زیستی (کیتوزان) و غیرزیستی (اسیدسالیسیلیک) اثر معنی‌داری بر تمام صفات مورد ارزیابی، به‌جز ارتفاع بوته و وزن خشک برگ دارد. با افزایش غلظت کیتوزان و ‌سالیسیلیک‌اسید، میزان وزن تر و خشک ساقه کاهش یافت که بیش‌ترین مقادیر در دو صفت مذکور در تیمارهای کیتوزان 4/0 و 2/0 گرم در لیتر و 1 و 5/0 میلی‌مولار در لیتر ‌سالیسیلیک‌اسید دیده شد. بیش‌ترین تعداد میانگره (میانگین عددی 80/4 عدد) و طول ریشه در تیمار کیتوزان 4/0 گرم در لیتر؛ بیش‌ترین تعداد برگ در غلظت 6/0 گرم در لیتر کیتوزان مشاهده شد در مطالعه ویژگی‌های برگ و ریشه، کیتوزان با غلظت 2/0 و 4/0 گرم بر لیتر و در ویژگی‌های گل‌آذین، سالیسیلیک‌اسید با غلظت 2 و 3 میلی‌مولار در لیتر مؤثرتر عمل نمودند. استفاده از غلظت‌های 4/0 و 2/0 گرم در لیتر کیتوزان نسبت به شرایط شاهد (عدم محلول‌پاشی) و استفاده از آب مقطر؛ اثر بهینه بیش‌تری بر صفات مورفولوژیکی گیاه دارویی گالگا داشت؛ که به‌خاطر داشتن اثر مثبت بر بیش‌تر ویژگی‌های رشدی گیاه به‌دلیل جذب سریع و دستیابی به عملکرد مطلوب در مسیر کشاورزی پایدار، افزایش عملکرد و در نهایت افزایش تولید متابولیت ثانویه گیاهان دارویی، توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله الیسیتور،شاخص کلروفیل،گل آذین،گالگا،کیتوزان،

عنوان انگلیسی The Effect of Different Levels of Chitosan and Salicylic Acid on Morphological Traits of the Medicinal Plant Galega (Galega officinalis L.)
چکیده انگلیسی مقاله An experiment was conducted to evaluate the effect of different levels of chitosan and salicylic acid on morphological traits of the medicinal plant Galega officinalis L. in field conditions in a completely randomized design with three replications in 2017 in the research farm of Islamic Azad University, Miyaneh Branch. The treatments included foliar application with four levels of salicylic acid (0.5, 1, 2, and 3 mM/l), foliar application with four levels of chitosan (0.2, 0.4, 0.6, and 0.8 g/l) and foliar application with distilled water (the control). The results showed that foliar application of biological stimulants had a significant impact on all evaluated traits, except plant height and leaf dry weight. By increasing the concentration of chitosan and salicylic acid, the fresh and dry weight of the stem have decreased so that the highest values in the two traits have belonged to the treatments of chitosan 0.4 and 0.2 g/l and 1 and 0.5 mM/l salicylic acid. Maximum number of internodes (with a numerical mean of 4.80), root length in chitosan treatment (0.4 g/l), and the highest number of leaf (at a concentration of 0.6 g/l chitosan) has been observed. In the study of leaf and root characteristics, chitosan with concentrations of 0.2 and 0.4 g/l and in inflorescence characteristics, salicylic acid with concentrations of 2 and 3 mM/l have been more effective. In general, the use of concentrations of 0.4 and 0.2 g/l chitosan have had a more optimal effect on the morphological traits of the medicinal plant Galega officinalis L., making it ultimately recommended thanks to its positive effect on most of the plant's growth characteristics due to its rapid absorption to achieve the desired yield in a sustainable agricultural path.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله الیسیتور,شاخص کلروفیل,گل آذین,گالگا,کیتوزان

نویسندگان مقاله فریناز انگوتی |
گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. رایانامه: farinazanghooti@gmail.com

حسن نورافکن |
نویسنده مسئول، گروه علوم باغبانی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات ارگانیک، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران. رایانامه: Nourafcan@m-iau.ac.ir

سکینه سعیدی سار |
گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه‏ای، تهران، ایران. رایانامه: s_saeidisar@yahoo.com

اسد اسدی |
گروه دامپزشکی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران. رایانامه: assadi8574@gmail.com

راهله ابراهیمی |
گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. رایانامه: rebrahimi@srbiau.ac.ir


نشانی اینترنتی https://jci.ut.ac.ir/article_86701_b4ba19f4521d4f80f354519617345794.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات