طب مکمل، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی ارزش غذایی و دارویی خرما از دیدگاه علم پزشکی و طب سنتی- اسلامی - مطالعه مروری
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: خرما یکی از قدیمی‌ترین مواد غذاهای دارویی است که حاوی قندهای طبیعی (ساکارز، گلوکز و فروکتوز)، ویتامین‌ها، مواد معدنی، ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدانی بالاست. طیف وسیعی از متابولیت‌های ثانویه در خرما شامل آنتوسیانین‌ها، کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها، اسید فنولیک، پروسیانیدین و استرول وجود دارد. این ترکیبات فعال زیستی دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد سرطان، ضد التهاب و محافظت از کبد می‌باشند. هدف از این پژوهش، بررسی ارزش دارویی-غذایی خرما در پزشکی نوین و طب سنتی-ایرانی_اسلامی است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری، متون برگزیده طب سنتی‌اسلامی و تمامی مقالات ثبت شده در پایگاه‌های اطلاعاتی علمی معتبر(Quran،Makhzan-Al-Advieh، Googel Scholar، PubMed، Ovid، Magiran) با در نظر گرفتن کلید واژه‌های تخصصی و عمومی طی سال‌های 2010 تا 2021 در قسمت آزمایش‌های بالینی انسان و بیماری‌های مشترک (زنان، قلب-عروقی، التهاب-گوارشی و مغز) در طب نوین و سنتی-ایرانی_اسلامی جستجو و بررسی شد. یافته‌ها: با توجه به خواص آنتی‌اکسیدانی (فلاونوئیدی و پلی‌فنولی) خرما، جهت حفظ سلامت قلبی-عروقی، باروری، التهاب، گوارش و سلامت مغز هم در پزشکی نوین و هم در طب‌سنتی اعم از طب‌سنتی عمومی، یونانی، رومی، ایرانی، چینی و هند؛ جهت رفع ضعف، بی‌ثباتی حافظه، تب، درد، اختلالات عصبی، ناباوری زنان و مردان، سیاه‌سرفه، آرام‌بخش،دردهای مثانه، خلط‌آور، ملین و ادرارآور معرفی شده است. همچنین در متون‌اسلامی و قرآن‌کریم- در سوره مبارکه مریم-به خرما اشاره گردیده‌است. این میوه باعث تقویت منقبض و عضلات دهانه رحم در ماه‌های آخر حاملگی می‌گردد. هم‌چنین باعث کاهش فشار خون در زنان باردار برای مدت زمان کوتاهی می‌شود که باعث کاهش میزان خونریزی در حین زایمان می‌شود. نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش مروری حاکی از اهمیت ارزش دارویی و تغذیه‌ای خرما در بهبود فعالیت‌های متابولیکی بدن به‌خصوص عملکرد قلب، باروری، گوارشی و قلب است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله خرما، فواید غذایی، طب ایران باستان، طب سنتی ایرانی

عنوان انگلیسی Evaluation of the nutritional and medicinal value of dates (Phoenix dactylifera L.) from the perspective of medical science and traditional-Islamic medicine
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Dates are one of the oldest medicinal foods that contain natural sugars (sucrose, glucose, and fructose), vitamins, minerals, phenolic compounds, and high antioxidants. There is a wide range of secondary metabolites in dates including anthocyanins, carotenoids, flavonoids, phenolic acid, procyanidin, and sterols. These bioactive compounds have antioxidant, antimicrobial, anticancer, anti-inflammatory, and liver protection properties. The purpose of this study was to investigate the medicinal-nutritional value of dates in modern medicine and traditional-Iranian-Islamic medicine. Materials and Methods: In this review study, selected texts of traditional Islamic medicine and all articles registered in reputable scientific databases (Quran, Makhzan-Al-Advieh, Google Scholar, PubMed, Ovid, Magiran) taking into account specialized keywords and General from 2010 to 2021 in the field of human clinical trials and common diseases (women, cardiovascular, inflammation-gastrointestinal and brain) in modern and traditional-Iranian-Islamic medicine was researched. Results: Due to the antioxidant properties (flavonoid and polyphenolic) of dates, to maintain cardiovascular health, fertility, inflammation, digestion, and brain health in both modern medicine and traditional Iranian medicine (traditional medicine, general, Greek, Roman, Iranian, Chinese and Indian for weakness, memory instability, fever, pain, nervous disorders, disbelief in men and women, pertussis, sedative, bladder pain, expectorant, laxative, and diuretic) - Islamic (also mentioned in Surah Maryam, this fruit strengthens The muscles of the cervix contract in the last months of pregnancy (it also lowers blood pressure in pregnant women for a short time, which reduces the amount of bleeding during childbirth). Conclusion: The results of this review indicate the importance of the medicinal and nutritional value of dates in improving the body's metabolic activities, especially heart function, fertility, digestion, and heart.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Dates, Food Benefits, Ancient Iranian Medicine, Persian Traditional Medicine

نویسندگان مقاله سمانه صدیقی خویدک | Samaneh Sedighi-Khavidak
Medical Biotechnology Research Center, Ashkezar Branch, Islamic Azad University, Ashkezar, Yazd, Iran
استادیار مرکز تحقیقات زیست فناوری پزشکی، واحد اشکذر، دانشگاه آزاد اسلامی، اشکذر، یزد، ایران

نرگس شکربیگی | Narges shekarbeygi
Kermanshah University of Medical Sciences
مرکز تحقیقات بین رشته‌ای معارف اسلامی و علوم سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه، ایران.

مریم دلفانی | maryam delfani
PhD in Agriculture, Crop Physiology of Ilam, Iran
دکتری زراعت-فیزیولوژی گیاهان زراعی ایلام، ایران

فرومن حیدرنژاد | froman Haidar Nejad
Payame Noor Theology Group, Delfan Branch, Lorestan, Iran
عضو هیئت علمی گروه الهیات پیام نور واحد دلفان لرستان، ایران


نشانی اینترنتی http://cmja.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1101-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده مروری
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات