پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۲، شماره ۳۵، صفحات ۱۵۱-۱۶۰

عنوان فارسی ارزیابی کیفیت نانوایی ارقام گندم نان ایرانی با استفاده از زیرواحدهای سنگین گلوتنین
چکیده فارسی مقاله بهبود کیفیت نانوایی یکی از مهمترین اهداف اصلاحی گندم نان است و ترکیبات زیرواحدهای سنگین گلوتنین نقش کلیدی در ارزش نانوایی دارند. در تحقیق حاضر ترکیب زیرواحدهای سنگین گلوتنین و امتیاز کیفی تعداد 41 رقم گندم نان تجاری ایران با استفاده از نه جفت نشانگر اختصاصی STS تعیین شد. بر اساس نتایج به استثنای دو رقم اروند و روشن که ارزش نانوایی متوسطی داشتند (امتیاز کیفی 6)، ارزش نانوایی سایر ارقام، مطلوب ارزیابی شد (امتیاز کیفی بین 8 تا 10). در مکان‌های ژنی مختلف 11 آلل شناسایی شدند که سه آلل مربوط به Glu-A1، شش آلل مربوط بهGlu-B1  و دو آلل مربوط به Glu-D1 بود. بالاترین فراوانی در مکان ژنی Glu-A1 مربوط به آلل *2 (73/70 درصد)، در مکان ژنی Glu-B1 مربوط به آلل‌ 8+7 (66/53 درصد) و در مکان ژنی Glu-D1 مربوط به آلل 12+2 (22/51 درصد) بود. از میان 15 ترکیب منحصر به فرد بدست آمده ترکیب‌ 12+2، 8+7، *2 (83/26 درصد) با امتیاز کیفی 8 رایج‌ترین ترکیب زیرواحدهای سنگین گلوتنین بود. مجموعه نشانگرهای استفاده شده در این پژوهش امکان شناسایی تمامی زیرواحدهای معمول سنگین گلوتنین در ارقام گندم ایرانی را فراهم آورد و به‌عنوان روشی دقیق و مطمئن برای جایگزینی تکنیک SDS-PAGE قابل استفاده می‌باشند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ارزش نانوایی، گلوتنین، گندم نان، نشانگر STS

عنوان انگلیسی Evaluation of Baking Quality in Iranian Bread Wheat Cultivars using High Molecular Weight Glutenin Subunits
چکیده انگلیسی مقاله Improving the baking quality is one of the main goals in bread wheat breeding and high molecular weight (HMW) glutenin subunits compositions has a key role in bread-making quality. In the current study, HMW glutenin subunit composition and quality scores were determined in 41 Iranian commercial breed wheat cultivars using nine STS specific markers. Based on the results, the exception of two cultivars, Arvand and Roshan that had a moderate bread-making quality (quality score 6), in other cultivars bread-making quality were evaluated as desirable (quality score between 8 to 10). Eleven alleles were identified at different loci. Three alleles were on the Glu-A1, six alleles on the Glu-B1 and two alleles on the Glu-D1. The highest frequency was at Glu-A1 locus related to 2* allele (70.73%), at Glu-B1 locus related to 7+8 allele (53.66%) and Glu-D1 locus on 2+12 allele (51.22%). Among the 15 unique combinations obtained, the combination of 2*, 7+8, 2+12 (26.83%) with quality score of 8 was the most common combination of HMW glutenin subunits. The set of markers used in this study provided the ability to identify the all common HMW subunits in Iranian wheat cultivars and as accurate and confident way to replace the SDS-PAGE technique can be used.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Bread-making quality, Bread wheat, Glutenin, STS marker

نویسندگان مقاله مریم شاداده | Maryam Shadadeh
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمد هادی پهلوانی | Mohammad Hadi Pahlevani
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

خلیل زینلی‌نژاد | Khalil Zenalinezhad
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محسن اسماعیل زاده مقدم | Mohsen Esmaeilzadeh Moghaddam
Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

سعید باقری کیا | Saeed Bagherikia
Crop and Horticultural Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorgan, Iran.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-649-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بیوتکنولوژی گیاهی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات