پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۲، شماره ۳۶، صفحات ۱-۸

عنوان فارسی ارزیابی چند متغیره تحمل به شوری (NaCl) ژنوتیپ های جو (Hordeum vulgar L.)
چکیده فارسی مقاله     امروزه با توجه به تداوم افزایش شوری در نواحی خشک و نیمه خشک، تحمل به تنش شوری محصولات زراعی از اهمیت بشتری برخوردار می­ گردد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر میزان عملکرد ژنوتیپ­ های جو (Hordeum vulgar L.) بصورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام گرفت. عامل شوری در 5 سطح شاملECهای 4/5 (شاهد)، 7/5، 10/5، 13/5 و 16/5 دسی زیمنس بر متر به ­عنوان فاکتور اصلی و عامل ژنوتیپ، متشکل از 9 رقم و لاین امید بخش به­ عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. تاثیر شوری بوسیله تغییرات عملکرد و شاخص­ های تحمل شامل شاخص تحمل به تنش (STI)، شاخص تحمل (TOL)، میانگین تولید (MP)،شاخص حساسیت به تنش (SSI)، نسبت کاهش عملکرد (Yr) و شاخص میانگین هندسی محصول­ دهی (GMP) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده کاهش معنی­ دار عملکرد با افزایش سطوح شوری در آزمایش بود. در میان ژنوتیپ­ های مورد بررسی، بهترین عملکرد در تمامی سطوح شوری به ژنوتیپ ­های MBS8715 و والفجر تعلق داشت و شاخص­ های تحمل تنش، میانگین تولید و میانگین هندسی محصول­ دهی به­ عنوان معیار­های گزینش ژنوتیپ­ های دارای عملکرد مناسب در سطوح مختلف شوری و نرمال مشخص گردیدند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنش شوری، جو، شاخص های تحمل، عملکرد

عنوان انگلیسی Multivariate Assessment of Salt Tolerance (NaCl) in Barley (Hordeum Volgar L.) Genotypes
چکیده انگلیسی مقاله     Nowadays salt tolerance of crops is becoming more and more important, owing to the constant increase of salinity in arid and semi arid regions. This research was carried out in order to test of different salinity levels effects on yield of barley (Hordeum Volgar L.) genotypes, in split plot experiment on the base of Randomized Completely Block Design with 3 replications. Salinity treatment involved 5 levels: S1 (control)=EC 4.5 ds/m, S2=EC 7.5 ds/m, S3=EC 10.5 ds/m, S4=EC 13.5 ds/m and S5=EC 16.5 ds/m as main plot and subplots were 9 genotype involved promising lines and varieties. The effect of salinity treatments studied by sampling on yield and tolerance indices, such as geometric mean productivity (GMP), stress susceptibility index (SSI), mean productivity (MP), stress tolerance index (STI), tolerance index (TOL) and yield reduction ratio (Yr). Result showed significant decrease in yield by increasing in salinity levels. The best performance belonged to ValFajr and MBS8715 genotypes, and MP, GMP and STI were determined as major and suitable indices for selecting cultivars with high yield under different levels of salinity stress and non- stress conditions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Barley, Salinity stress, Tolerance indices, Yield

نویسندگان مقاله حسین عسکری | hossein askari
Sari Agricultural Sciences and Natural Resource University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

سیدکمال کاظمی تبار | Seyed Kamal Kazemitabar
Sari Agricultural Sciences and Natural Resource University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حمید نجفی زرینی | hamid najafi zarrini
Sari Agricultural Sciences and Natural Resource University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمد حسین صابری | Mohammd Hossein Saberi
Provincial Research Center of Khorasan Jonobi, Khorasan Jonobi, Iran
مرکز تحقیقات و منابع طبیعی خراسان جنوبی، خراسان جنوبی، ایران


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-791-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح برای تنش های زنده و غیرزنده محیطی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات