این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۸، شماره ۱۱۴، صفحات ۳۵۹-۳۷۰

عنوان فارسی مطالعه تأثیر کود نیتروژن و فرایند نیم جوش کردن بر محتوای فلزات سنگین دانه برنج
چکیده فارسی مقاله برنج قوت غالب مردم ایران است و آلودگی آن با فلزات سنگین خطرات جبران‌ناپذیری برای مصرف‌کنندگان دارد. هدف از این مطالعه یافتن راهی برای کاهش جذب فلزات سنگین از برنج است. برای مطالعه تأثیر کود نیتروژن و نیم جوش کردن بر فلزات سنگین، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این پژوهش، کود نیتروژن در سه سطح (N1:60، N2:80 و KgN/Ha N3:100) و نیم جوش کردن در دو سطح دمای خیساندن (50 C1: و 80 C2: درجه سانتی‌گراد) و دو سطح زمان بخاردهی (10 T1: و 15: T2 دقیقه) اعمال گردید. جهت تعیین فلزات سنگین از طیف‌سنج جرمی پلاسمای القایی (ICP-MS) استفاده شد. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی منجر به کاهش کلیه فلزات سنگین می‌شود اما تغییرات سطوح کود بر فلزات سنگین تأثیر معناداری نداشت. بررسی اثرات متقابل تیمارها نشان داد تیمار N3C1T1 بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی کروم و نیکل (به ترتیب 99% و 58%) و همچنین تیمار N2C1T1 بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی جیوه و کادمیوم (به ترتیب 11% و 5/9%) را دارند. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی، دریافت هفتگی تمامی فلزات سنگین را به حداقل می‌رساند بطوریکه تیمار N2C2T2 کمترین دریافت هفتگی از تمامی فلزات سنگین را نشان می‌دهد. در دما و زمان کمتر، فلزات سنگین باقیمانده قابل چشم‌پوشی نیستند، بنابراین نیم جوش کردن در دما و زمان بالاتر برای حفظ امنیت و سلامت مصرف‌کننده توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برنج،نیتروژن،نیم جوش،فلزات سنگین،خیساندن،بخاردهی

عنوان انگلیسی Comparison the effect of nitrogen fertilizer and parboiling process on heavy metals of rice grain
چکیده انگلیسی مقاله Rice is the staple food of the Iranian people and its pollution with heavy metals has irreparable dangers for consumers. The aim of this study is to find a way to reduce the absorption of heavy metals from rice. To study the effect of nitrogen fertilizer and parboiling process on heavy metals, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. In this study, nitrogen fertilizer at three levels (N1: 60, N2: 80 and N3:100 KgN /Ha) and parboiling at two levels of soaking temperature (C1:50 and C2:80 °C) and two levels of steaming time (T1:10 And T2:15 min) were applied. Induced plasma mass spectrometry (ICP-MS) was used to determine heavy metals. Increasing the soaking temperature and steaming time reduced all heavy metals, but changes in fertilizer levels had no significant effect on heavy metals. The interaction effects of the treatments showed that N3C1T1 treatment had the highest percentage of weekly allowance for Cr and Ni (99% and 58%, respectively) and N2C1T1 treatment had the highest percentage of weekly allowance for Mg and Cd (11% and 9.5%, respectively). Increasing the soaking temperature and steaming time minimizes the weekly intake of all heavy metals so that the N2C2T2 treatment shows the lowest weekly intake of all heavy metals. In less heat and time, the remaining heavy metals cannot be ignored, so parboiling at higher temperatures and times is recommended to maintain consumer safety and health.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Rice,Nitrogen,parboiling,Heavy metals,soaking,steaming

نویسندگان مقاله آذین نصرالله زاده | Azin Nasrollah Zadeh Masouleh
Department of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Ayatollah Amoli Branch
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت‌الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.

آزاده قربانی حسن سرایی | Azade Ghorbani-HasanSaraei
Department of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Ayatollah Amoli Branch
گروه علوم و صنایع غذایی واحد آیت‌الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران.

ابراهیم امیری | Ebrahim Amiri
Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Lahijan Branch
استاد گروه مهندسی کشاورزی-زراعت، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران.

فاطمه حبیبی | Fatemeh Habibi
Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREO)
استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.


نشانی اینترنتی http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25744-1&slc_lang=fa&sid=7
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات