علوم زراعی ایران، جلد ۲۳، شماره ۲، صفحات ۱۲۷-۱۴۱

عنوان فارسی اثر نسبت‌های کشت مخلوط هم‌زمان و هم‌پوشان بر عملکرد اسانس نعناع فلفلی (.Mentha piperita L) و کیفیت علوفه گوار (.Cyamopsis tetragonoloba L)
چکیده فارسی مقاله به منظور ارزیابی اثر نسبت‌های کاشت بر عملکرد و کیفیت نعناع ‏فلفلی (Mentha piperita L.) و گوار  (Cyamopsis tetragonoloba L.) در کشت مخلوط هم‌زمان و هم‌پوشان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 97-1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل زمان کاشت در دو سطح (کاشت هم­زمان و کاشت هم‌پوشان نعناع‏ فلفلی و گوار) و نسبت­های کاشت جایگزینی در پنج سطح (کشت خالص نعناع ‏فلفلی، کشـت خـالص گوار، 50 درصد نعناع‏ فلفلی + 50 درصد گوار، 25 درصد  گوار + 75 درصد نعناع ‏فلفلی و 25 درصد نعناع‏ فلفلی + 75  درصد گوار) بودند. نتایج نشان­ داد که در تیمار کاشت هم‏زمان، بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار (6348 کیلوگرم در هکتار) به دست­آمد که تفاوت معنی‏داری با نسبت کاشت 75  درصد گوار + 25  درصد نعناع‏ فلفلی نداشت. در تیمار کاشت هم‌پوشان نیز بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار و نسبت کاشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی بدست آمد. بیشترین میزان ADF (الیاف نامحلول در شوینده اسیدی) گوار (4/36 درصد) از نسبت کاشت 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت هم‌پوشان بدست آمد. بیشترین میزان اسانس نعناع فلفلی (1/2 درصد) از تیمار 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت هم‏زمان  بدست آمد. بیشترین عملکرد اسانس (49/9 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار کشت خالص نعناع ‏فلفلی بود. بیشترین نسبت برابری زمین (42/1) مربوط به تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی در کاشت هم‌پوشان بود. نتایج این آزمایش نشان داد که برای افزایش کیفیت علوفه گوار، کشت مخلوط هم‌زمان و نسبت  75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی و برای بهبود عملکرد اسانس نعناع فلفلی، کشت مخلوط هم‌پوشان و نسبت 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار مناسب‌تر بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کشت مخلوط ردیفی، کیفیت علوفه، گوار و نسبت برابری زمین

عنوان انگلیسی Effect of simultaneous and overlapped intercropping ratios on essential oil yield of peppermint (Mentha piperita L.) and forage quality of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.)
چکیده انگلیسی مقاله To evaluate the effect of simultaneous and overlapped intercropping ratios on yieldand quality essential oilof peppermint (Mentha piperita L.) and forage of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.),an experiment was conducted as factorial arrangements in randomized complete block design with four replications in Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran during 2017-2018. Experimental factors included: planting time at two levels (simultaneous and overlapped planting of peppermint and guar) and intercropping ratios at five levels (sole planting of peppermint, sole planting of guar, 50% peppermint + 50% guar, 25% guar + 75% peppermint and 25% peppermint 75% guar. The results showed that at simultaneous intercropping the highest forage yield obtained from sole guar (6348 kg.ha-1), which was not significantly different from the planting ratio of 75% guar + 25% peppermint. In overlapped intercropping, the highest forage yield obtained from sole guar and 75% guar + 25% peppermint planting ratio, respectively. The highest guar ADF (36.4%) obtained from the planting ratio of 50% peppermint + 50% guar under overlapped intercropping. The highest peppermint essential oil content (2.1%) obtained from 50% peppermint + 50% guar planting ratio in the simultaneous intercropping. The highest essential oil yield (9.49 kg.ha-1) belonged to the treatment of sole peppermint. The highest LER (1.42) belonged to 75% guar + 25% peppermint plating ratio in overlapped intercropping. The results showed that for increasing the quality of guar forage, simultaneous intercropping and 75% guar + 25% peppermint planting ratio and -for improving  peppermint essential oil yield, overlapped intercropping and 50% peppermint + 50% guar planting ratio was suitable.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Cluster bean, Forage quality, Land equivalent ratio and Row intercropping

نویسندگان مقاله معصومه شهبازی | masoumeh shahbazi
MSc Graduated Student, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

آیدین خدایی جوقان | Aydin Khodaei- Joghan
Assistant Prof., Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی ، ایران

محمدرضا مرادی تلاوت | mohammadreza Moradi-Telavat
Associate Prof., Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی ، ایران

علی مشتطی | ali moshatati
Assistant Prof., Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی ، ایران


نشانی اینترنتی http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-1078-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات