این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا، جلد ۱۰، شماره ۴، صفحات ۳۰۵۴-۳۰۶۴

عنوان فارسی مروری بر اثرات سمی و روش‌های کاهش آفت‌کش ارگانوفسفره مالاتیون در مواد غذایی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی A Review of the Toxic effects and Methods of Reducing the Pesticide of Organophosphate Malathion in Food
چکیده انگلیسی مقاله Nowadays, food safety and security is one of the main issues of human life concerns. Parallel to this, food health also becomes significant for agricultural product consumers. Although organophosphate pesticides such as malathion can have adverse effects on consumer health, they are widely used in food production to increase food security. Results show that besides pesticides benefits, there are some problems such as reduced biodiversity, reduced nitrogen fixation and destruction of fauna residential place specially birds and endangered species. Some of the used pesticides have side effects such as increased salivation, nasal and eye discharge, bronchoconstriction, meiosis, gastrointestinal cramps, high blood pressure and various genetic disorders are left on human bodies. Due to the residues of these toxins in food products, there are many concerns for the health of consumers that use various methods such as washing, peeling and fermentation which can greatly reduce the residual pesticides in food. Although systemic toxins and penetrating toxins from fruits and vegetables do not last for a period of time after their use, they remain in agricultural products and fruits that are not removed by washing, heating, and freezing. Therefore, it is recommended that you use chemical pesticides as a last resort.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Food safety, Malathion, Organophosphate, pesticides

نویسندگان مقاله مهران صیادی | Mehran Sayadi
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران

محمد کیانی | Mohammad Kiani
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران

آمنه نعمت الهی | Ameneh Nematollahi
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران

رقیه نجاتی | Roghayeh Nejati
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران

هاشمیه کعبی دورقی | Hashymihe Kabbidoraghi
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران


نشانی اینترنتی http://jabs.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2846-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مروری
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات