این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 13 مهر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا
، جلد ۱۰، شماره ۴، صفحات ۲۷۹۶-۲۸۰۵
عنوان فارسی
اثر رزمارینیک اسید بر تعادل اکسیدان- آنتیاکسیدان در هپاتوتوکسیسیتی القاء شده توسط استامینوفن در موش صحرایی نر
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
The Effect of Rosmarinic Acid on Oxidant-Antioxidant Balance in Acetaminophen-Induced Hepatotoxicity in Male Rats
چکیده انگلیسی مقاله
Background & Objective: High dose of acetaminophen (APAP) causes detrimental side effects such as hepatotoxicity. In the present study, the effects of Rosmarinic acid on oxidant-antioxidant balance in APAP-induced hepatotoxicity in male rats were investigated. Materials & Methods: A total of 18 male Wistar rats were divided into three groups: control (C), APAP (2 g / kg) and APAP + Rosmarinic acid (20 mg/kg). On the seventh day, after blood sampling, the rats were sacrificed and the number of biochemical parameters, oxidative stress markers and activity of antioxidant enzymes was measured. Statistical analysis was performed by SPSS software (V.17). Results: It was observed that the activity of alanine transaminase and aspartate transaminase enzymes significantly increased and the amount of protein carbonyl slightly increased in the APAP group compared to the control group. Glutathione peroxidase activity and total thiol levels were significantly reduced in the APAP group compared to the control group. Rosmarinic acid administration markedly reduced the activity of AST, ALT enzymes and amount of protein carbonyl compared to the APAP group while it significantly increased the activity of glutathione peroxidase and catalase enzymes. Conclusions: Rosmarinic acid reduces oxidative stress by preventing protein oxidation and increasing the activity of the antioxidant enzymes including glutathione peroxidase and catalase. The effect of hepatic protection of Rosmarinic acid may be due to its antioxidant properties and the trapping of free radicals by this compound.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Acetaminophen, Oxidant, Antioxidant, Hepatotoxicity, Rosmarinic acid
نویسندگان مقاله
ناهید آذرمهر | Nahid Azarmehr
Student Research Committee, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
پریسا افشار | Parisa Afshar
Student Research Committee, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
زینب خیزاب | Zeinab Khizab
Student Research Committee, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
زهرا مسلمی | Zahra Moslemi
Student Research Committee, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
امیر حسین ذوستی مطلق | Amir Hossein Doustimotlagh
Medicinal Plants Research Center, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
نشانی اینترنتی
http://jabs.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2751-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
بیوشیمی بالینی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات