این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا، جلد ۱۱، شماره ۲، صفحات ۳۸۳۹-۳۸۴۷

عنوان فارسی ارزیابی فعالیت بازدارندگی آنزیم آلفا گلوکوزیداز و آنتی اکسیدان عصاره ها ی گیاه کاسه گل سفید
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی α- Glucosidase Inhibitory and Antioxidant Activities of Moluccella aucheri (Boiss.) Scheen Extracts
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objective: α-Glucosidase is one of the main enzymes in the intestinal absorption of carbohydrates. Inhibition of this enzyme can improve postprandial hyperglycemia in diabetic patients. Also, antioxidants can ameliorate diabetes complications resulted from oxidative stress. In this study α-glucosidase inhibition, antioxidant activity and total phenol content of different extracts and obtained fractions of Moluccella aucheri have been evaluated. Materials & Methods: The ethanol extract of aerial parts of M. aucheri was fractionated using liquid extraction method with petroleum ether, dichloromethane and ethyl acetate, respectively. The extracts and the resulting fractions of M. aucheri were tested against α-glucosidase enzyme from yeast using an in vitro colorimetric model at λ 405 nm. Antioxidant activity was assessed using two different methods, ferric reducing antioxidant power (FRAP) and the scavenging activity of DPPH radicals' methods. Results: The screening results indicated that the antioxidant activity and total phenolic content of the methanol extract were potentially higher than ethanol extract, while the ethanol extract inhibited α-glucosidase enzyme to a greater extent. Ethyl acetate fraction illustrated potentially the highest antioxidant activity and phenolic content, but its inhibition activity against α-glucosidase was placed after the petroleum ether fraction. Two previously isolated methoxy flavones; genkwanin, 5-hydroxyl-7, 4'-dimethoxyflavone inhibited the α-glucosidase enzyme strongly. Conclusion: Since the ethyl acetate extract has both considerable antioxidant activity and α-glucosidase inhibitory activity, it may be considered as a potential crude drug for diabetes.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله diabetes, Moluccella aucheri, α-glucosidase, antioxidant

نویسندگان مقاله مینا دوراندیشان | Mina Doorandishan
Department of Chemistry, Faculty of Basic Sciences, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

مرتضی غلامی | Morteza Gholami
Department of Chemistry, Faculty of Basic Sciences, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

حسین میرخانی | Hossein Mirkhani
Medicinal and Natural Products Chemistry Research Center, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
مرکز تحقیقات شیمی دارویی و گیاهی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

پونه ابراهیمی | Pouneh Ebrahimi
Department of Chemistry, Faculty of Basic Sciences, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

امیررضا جاسبی | Amir Reza Jassbi
Medicinal and Natural Products Chemistry Research Center, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
مرکز تحقیقات شیمی دارویی و گیاهی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران


نشانی اینترنتی http://jabs.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2840-1&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات