مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۳۱، شماره ۲۰۳، صفحات ۱۲۷-۱۳۹

عنوان فارسی بررسی آلاینده ها و سطوح عناصر معدنی گیاهان دارویی پرمصرف در استان مازندران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: مصرف گسترده اشکال مختلف گیاهان دارویی، نظارت و پایش مستمر بر تولید وعرضه این گیاهان و بررسی آلاینده‌های فلزی و سموم کشاورزی درگیاهان دارویی را به جهت جلوگیری ازمخاطرات احتمالی ناشی ازمصرف آن‌ها، ضروری می‌سازد. لذا در مطالعه حاضر آلاینده‌ها و سطوح عناصر معدنی گیاهان دارویی پرمصرف در استان مازندران بررسی شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی، 19 نمونه گیاهی شامل بادرنجبویه، نعنا فلفلی، گل‌گاوزبان، به‌لیمو، گل‌رز و... از 4 مزرعه تولید گیاهان دارویی در استان مازندران در شهرستان‌های بهشهر، ساری، بابل و بلده نور در بهار و تابستان سال 1399 جمع‌آوری شد. اندازه‌گیری عناصر موجود در گیاه با دستگاه پلاسمای جفت شده القایی و بررسی باقیمانده سموم کشاورزی با روش کروماتوگرافی گازی انجام شد. یافته‌ها: در گیاهان مورد مطالعه، هیچ مقداری از سموم کشاورزی تشخیص داده نشد. سطوح متفاوتی از فلزات سنگین و عناصر ضروری در نوع یکسانی از گیاهان، می‌تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله آلودگی آب، خاک و هوا باشد. بیش‌ترین مقدار سرب برای گیاه به‌لیمو از شهرستان بهشهر با مقدار ppm 5/938 و پس از آن ppm 4/431 برای گیاه نعنا فلفلی از شهرستان بابل بود. بیش‌ترین میزان کادمیوم گزارش شده در نمونه‌های گیاهی مربوط به گیاه استویا از شهرستان ساری (ppm 0/291) بود. استنتاج: با وجود فقدان نسبی خطرات حاصل از یافته‌های مطالعه حاضر، بهتر است اشکال مختلف گیاهان دارویی با احتیاط مصرف شوند. همچنین لازم است مزارع کشت گیاهان دارویی به‌طور منظم از نظر وجود آلاینده‌ها مورد پایش قرار گرفته و احتیاط‌هایی برای مهار آلودگی فلزات سنگین در غذاهای گیاهی انجام شود
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گیاهان دارویی، عناصر معدنی، ایمنی غذایی، مخاطرات بهداشتی

عنوان انگلیسی Determination of Pollutants and Mineral Element Levels in Widely Consumed Medicinal Plants in Mazandaran Province
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Extensive use of various forms of medicinal plants makes it necessary to continuously monitor the production and supply of these plants. Also, it is important to study metal and pesticide contaminants in medicinal plants in order to prevent hazards from their consumption. This study aimed at investigating the pollutants and mineral element levels in widely consumed medicinal plants in Mazandaran province, Iran. Materials and methods: In this descriptive study, 19 plant samples, including Melissa officinalis, Mentha piperita, Echium amoenum, Lippia citriodora, Rosa damascena, etc. were collected from four medicinal plant farms in Behshahr, Sari, Babol, and Baladeh Noor in Mazandaran province in spring and summer of 2020. Measurement of elements in plant samples was performed using induction coupled plasma device (ICP) and Determination of agricultural pesticide residues was carried out using GC/MS. Results: Among the samples examined, residues of agricultural pesticides were not detected in any samples. Different levels of heavy metals and essential elements in the same species of plants could be due to various factors, including water, soil, and air pollution. The highest amount of lead was observed in lemon beebrush (5.938 ppm) in Behshahr and peppermint (4.4 31 ppm) in Babol. The highest amount of cadmium was detected in stevia collected (0.291 ppm) from Sari. Conclusion: Despite the relative lack of risk of samples studied, different forms of medicinal plants should be used with caution. Medicinal plant farms also need to be regularly monitored and precautions must be taken to control heavy metal contamination in plant-based foods.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله medicinal plants, minerals, food safety, health hazards

نویسندگان مقاله محمد رضا شیران | Mohammad Reza Shiran
Associate Professor, The Health of Plant and Livestock Products Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, sari, Iran
دانشیار، مرکز تحقیقات سلامت فرآورده های گیاهی و دامی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

رضا فلاحی | Reza Fallahi
Doctor of Pharmacy, The Health of Plant and Livestock Products Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
داروساز، مرکز تحقیقات سلامت فرآورده های گیاهی و دامی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

اسماعیل بابانژاد | Esmaeil Babanezhad
3Assistant Professor, The Health of Plant and Livestock Products Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
استادیار، مرکز تحقیقات سلامت فرآورده های گیاهی و دامی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

سیما جعفری راد | Sima Jafarirad
Associate Professor, Nutrition and Metabolic Diseases Research Center, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran 5 Department of Nutrition, School of Allied Medical Sciences, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
دانشیار، مرکز تحقیقات تغذیه و بیماری های متابولیک، انستیتو تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران 5. گروه تغذیه، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

فاطمه خالقی | Fatemeh Khaleghi
PhD in Natural Products Chemistry , The Health of Plant and Livestock Products Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
دکتری شیمی گرایش ترکیبات طبیعی، مرکز تحقیقات سلامت فرآورده های گیاهی و دامی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-11398-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات