این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۲۰، شماره ۷۷، صفحات ۷۹-۹۲

عنوان فارسی بررسی فعالیت زیستی اسانس جمعیت های مختلف گیاه زربین علیه حشره بالغ شپشه برنج
چکیده فارسی مقاله مقدمه: سالانه مقدار قابل توجهی از تولیدات کشاورزی به وسیله‌ی آفات در انبارها از بین می‌رود و خسارت قابل توجهی به محصوالت وارد می‌شود. اخیراً، استفاده از اسانس گیاهان به عنوان جایگزین سموم شیمیایی در کنترل آفات مورد توجه قرار گرفته است. جنس زربین به دلیل وجود ماده آلفا- پینن منبع قابل توجهی از حشره‌کش‌های گیاهی است که می‌توانند به عنوان حشره‌کش‌های تنفسی، دورکننده و بازدارنده تغذیه عمل نمایند. هدف: این مطالعه با هدف بررسی خاصیت حشره‌کشی، دورکنندگی و شاخص‌های تغذیه‌ای اسانس برخی گونه‌ها و جمعیت‌های جنس زربین روی حشرات بالغ شپشه برنج انجام شد. روش بررسی: این مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. اسانس گونه‌ها و جمعیت‌های مختلف زربین با استفاده از دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب، تهیه شد. ترکیبات عمده در اسانس‌ها با استفاده از کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی آنالیز شد و اثرات زیستی اسانس‌ها علیه حشرات بالغ شپشه برنج بررسی شد. نتایج: آلفا- پینن ترکیب اصلی اسانس گونه‌های مختلف زربین بود. نتایج نشان داد از بین گونه‌های مورد بررسی، سرو سیمین با LC50 برابر با 172/30 میکرولیتر بر لیتر هوا، بیشترین سمیت تنفسی را روی شپشه برنج نشان داد. در بررسی اثر دورکنندگی بر شپشه‌های برنج اسانس گونه زربین فرانسه با 80/61 % بیشترین اثر دورکنندگی را نشان داد. نتیجه‌گیری: با توجه به سمیت و اثر دورکنندگی بالای اسانس گیاهان جنس زربین روی حشرات بالغ شپشه برنج، این جنس پتانسیل باالیی برای استفاده در برنامه‌های کنترل این آفت در انبارها را دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سمیت، دورکنندگی، شاخص های تغذیه‎ای، اسانس، آفات انباری

عنوان انگلیسی Essential oil bioactivity evaluation of the different populations of Cupressus against adult rice weevil (Sitophilus oryzae L.)
چکیده انگلیسی مقاله Background: A significant amount of crop production is destroyed annually by pests in the storage and significant damage is caused to crops. Recently, the use of essential oils as an alternative to pesticides in pest control has been considered. Due to the presence of α-pinene, Cupressus genus is a significant source of plant insecticides that can act as fumigant, repellency and inhibitory insecticides. Objective: The aim of this study was to investigate the insecticidal properties, repellency and nutritional parameters of essential oils of Cupressus species on Sitophilus oryzae in 2018. Methods: The experiment was conducted in a factorial arrangement based on completely randomized design with 4 replications. The essential oils of the different species and populations of Cupressus were prepared by the Clevenger apparatus using a water distillation method. The major constituents in the essential oils were analyzed by GC-MS and the biological effects of the essential oils against adult S. oryzae were investigated. Results: In the analysis of chemical compounds, α-pinene was identified as the main essential oils of the above species. The result showed that among the species, C. arizonica showed the highest Fumigant toxicity to S. oryzae with LC50 = 172.30 μl/L air. In investigating the effect of repellency on S. oryzae, essential oils of C. sempervirens L. var. horizontalis (France) with 80.61 % showed the highest distance. Conclusion: Due to the toxicity and high repellency effect of Cupressus essential oils on S. oryzae, this genus has high potential for use in storage pest control.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Toxicity, Repellency, Nutritional indices, Essential oils, Storage pests

نویسندگان مقاله محمدرضا لبافی | Mohammadreza Labbafi
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی،کرج، ایران

مریم اهوازی | Maryam Ahvazi
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی،کرج، ایران

فرحناز خلیقی سیگارودی | Farahnaz Khalighi-Sigaroodi
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی،کرج، ایران

حمیده خلج | Hamideh Khalaj
Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran-Iran
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

سولماز احمدیان | Soolmaz Ahmadian
Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran-Iran
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

فاطمه تاج‌آبادی | Fateme Tajabadi
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی،کرج، ایران

موسی خانی | Mousa Khani
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی،کرج، ایران

شهلا امینی | Shahla Amini
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی،کرج، ایران


نشانی اینترنتی http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-2713-1&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده کشاورزی و اتنوبوتانی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات