این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۲۰، شماره ۷۹، صفحات ۱-۱۳

عنوان فارسی ترکیبات فیتوشیمیایی میوه کلوس (Kelussia odoratissima Mozaff.)، گیاهی معطر و انحصاری ایران
چکیده فارسی مقاله مقدمه: گیاه کلوس (Kelussia odoratissima Mozaff.) از تیره چتریان، گیاهی است علفی و پایا که به صورت انحصاری در غرب ایران می‌روید. مردم بومی از بخش‌های هوایی معطر این گیاه به صورت سنتی به عنوان عطر و طعم‌دهنده در تهیه بعضی غذاهای محلی و همچنین در درمان بیماری‌های مختلف استفاده می‌کنند. هدف: مطالعه حاضر با هدف جداسازی و شـناسایی ترکیبات فنولی و همچنین آنالیز ترکیبات اسـانس میوه‌های گیاه کلوس طراحی شده است. روش بررسی: ترکیبات فراکسیون بوتانولی نرمال بدست آمده از عصاره هیدروالکلی میوه گیاه با استفاده از کروماتوگرافی روی ستون‌های فاز نرمال و سفادکس ال اچ-20 مورد جداسازی و خالص‌سازی قرار گرفت. ترکیبات اسانس بدست آمده از نمونه نیز با اسـتفاده از تکنیک کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی آنالیز شد. نتایج: مطالعه فیتوشـیمیایی روی میوه‌های گیاه کلوس به جداسازی و شناسایی پنج گلیکوزید فلاونولی با نام‌های ایزورامنتین 3-اُ- گلوکوزید (1)، کوئرستین 3-اُ- گلوکوزید (ایزوکوئرستین) (2)، ایزورامنتین 3-اُ- روتینوزید (نارسیسین) (3)، ایزورامنتین 3-اُ- گلوکورونید (4) و کوئرستین 3-اُ- گلوکورونید (مِکوئیلینانین) (5) انجــامید. تعـداد سی و شـش ترکـیب نیز در نتیجــه آنالـیز اسـانس حاصـل از میــوه‌هـای گـیاه شـناسایی شـد کـه از این میــان ترکـیبات (Z) -لیگوستیلید (15/93 درصد)، دلتا- کادینن (12/26 درصد) و جرماکرن دی (12/18 درصد) ترکیبات عمده بودند. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه، میوه‌های گیاه کلوس را به عنوان منبعی از گلیکوزیدهای فلاونوئیدی و مشتقات فتالات معرفی می‌کند. حضور این ترکیبات که خواص بیولوژیک و اثرات سودمند آنها بر سلامتی در مطالعات پیشین نشان داده شده است، میوه‌های این گیاه را به عنوان گزینه مناسبی برای مطالعات مرتبط بیشتر مطرح می‌کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کِلوس، تیره چتریان، فلاونوئید، اسانس، (Z)- لیگوستیلید

عنوان انگلیسی Phytochemical constituents of the fruits of Kelussia odoratissima Mozaff., an aromatic plant endemic to Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background: Kelussia odoratissima Mozaff. from Apiaceae family is a perennial herbaceous plant endemic to the west of Iran. The aromatic aerial parts of this species are traditionally used by indigenous people to flavor some local foods, as well as for various therapeutic purposes. Objective: The present study was designed to analyze phenolic compounds and essential oil constituents of K. odoratissima fruits. Methods: The n-butanol fraction obtained from hydroalcoholic extract of K. odoratissima fruits was investigated by chromatography on normal phase and Sephadex LH-20 columns. Chemical structures of the isolated compounds were clarified by ¹H-NMR and ¹³C-NMR spectral analyses. Essential oil constituents of the fruits were also analyzed using GC-MS. Results: Phytochemical investigation of the K. odoratissima fruits resulted in the isolation of five flavonol glycosides; isorhamnetin 3-O-glucoside (1), quercetin 3-O-glucoside (isoquercetin) (2), isorhamnetin 3-O-rutinoside (narcissin) (3), isorhamnetin 3-O-glucuronide (4) and quercetin 3-O-glucuronide (mequilianin) (5). GC-MS analysis of the fruits essential oil led to the identification of the thirty six compounds, of which (Z)-ligustilide (15.93 %), δ-cadinene (12.26 %) and germacrene D (12.18 %) were the main compounds. Conclusion: The results of this study introduce K. odoratissima fruits as a source of flavonoid glycosides and phthalate derivatives. The presence of these compounds with known biological properties and health beneficial effects provides more medicinal potentials for the fruits of K. odoratissima and suggest it an appropriate option for further studies.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Kelussia odoratissima,Apiaceae,Flavonoid,Essential oil,(Z)-Ligustilide

نویسندگان مقاله مهناز خانوی | M Khanavi
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran and Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

شیما قدمی | Sh Ghadami
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

غزل صدقیانی تبریزی | Gh Sadaghiani-Tabrizi
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

محمدرضا دلنوازی | MR Delnavazi
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-3665-1&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده فارماکوگنوزی و فارماسیوتیکس
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات