این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فیض، جلد ۲۴، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی اثر اسانس بهار نارنج بر شاخص های سلامت کبدی در مدل حیوان آزمایشگاهی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: بهار نارنج و اسانس آن بصورت خوارکی در غالب چاشنی، مربا و عرقیجات  در مقادیر بالا مصرف می شود. در طب سنتی عرق بهار نارنج مضر کبد ذکر شده است. با این وجود، مطالعه ای بر روی اثرات این عصاره بر کبد در حیوان و یا انسان ارائه نگردیده است.   هدف از طرح حاضر بررسی اثر اسانس بهار نارنج بر شاخص های سلامت کبدی در یک مدل حیوانی  است .                                                                                                                                                                                     مواد و روش ­ها:اسانس خالص گیاه بهار نارنج با کلونجر استخراج و توسط گروماتوگرافی گازی-جرمی آنالیز شد. سپس با دوزهای  (g/kg)5/0 ، 1 و 2 به مدت سه روز  به صورت تک دوز از طریق داخل صفاقی یا خوراکی برای شش گروه پنج تایی رت تجویز شد. برای دو گروه کنترل (g/kg)1 روغن زیتون (حامل اسانس) تجویز گردید. 48 ساعت بعد از آخرین تجویز، نمونه گیری خون و بافت کبد جهت تعیین آلانین امینو ترانسفراز(ALT) ، اسپارات امینو ترانسفراز(AST) ، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، گلوتاتین (GSH) انجام گردید. در نهایت، بر روی بافت کبد  مطالعات هیستوپاتولوژیک انجام شد. نتایج: ترکیبات اصلی اسانس لینالیل استات، ترپینن-4-اول ، لینالول و فنتیل الکل بود. اسانس در دوز های بالاتر  از  (g/kg) 1 موجب افزایش معنی دار مقادیر AST، ALT و LDH  در مقایسه با حیوانات گروه کنترل گردید. اسانس بهار نارنج در غلظت های بالاتر از ( (g/kg1باعث التهاب بافت کبدی شد. نتیجه­ گیری: بررسی آنزیم  های AST، ALT و LDH نشان داد که در دوز­های بالا، این اسانس دارای سمیت خفیف کبدی بوده که داده­های هیستوپاتولوژی نیز تأییدکننده­ی این مطلب بود. بررسی­ میزان گلوتاتیون بافتی و استرس اکسیداتیو نشان داد که این عوارض ناشی از استرس اکسیداتیو نبوده و احتمالاً از طریق سمیت مستقیم و غیراکسیداتیو می باشد. واژه های کلیدی: اسانس، بهار نارنج، سمیت کبدی، کروماتوگرفی گازی-جرمی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسانس، بهار نارنج، سمیت کبدی، کروماتوگرفی گازی-جرمی

عنوان انگلیسی Effects of the essential oil from Citrus aurantium flowers on liver health parameters (an in vivo study)
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: In Persian food culture, Citrus aurantium (bitter orange) flowers and their essential oil are consumed in high doses as jams, food flavors, hydrosols or aromatic waters. Some concerns were mentioned in Persian traditional literature about their effects on the liver. This study investigated the effect of the essential oil from Citrus aurantium flowers on liver health parameters Materials and methods: The essential oil was extracted by a clevenger and analyzed by gas chromatography-mass spectrometry. Six groups of rats (n=5) received the intraperitoneal or oral essential oil with the doses of 0.5, 1 or 2 (g/kg) for 3 days. The two control groups received olive oil (the vehicle). Forty-eight hours after the last administration, serum and liver samples were prepared and alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), lactate dehydrogenase (LDH) and glutathione (GSH) were determined. The liver histopathological changes was investigated. Results: The main ingredients of the essential oils were linalyl acetate, terpinene-4-ol, linalool and phenethyl alcohol. The essential oil at doses higher than 1 (g/ kg) caused a significant increase in AST, ALT and LDH levels. Inflammation of the liver tissue was observed at doses higher than 1 (g/ kg). Conclusion: The changes in AST, ALT and LDH levels showed that at high doses, the essential oil had a mild liver toxicity and histopathologic data confirmed this. The study of tissue glutathione and oxidative stress showed that these complication was probably due to direct and non-oxidant toxicity ant it was not due to the oxidative stress.                                                    
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله volatile oil, bitter orange blossom, liver toxicity, GC-MS

نویسندگان مقاله آزاده حامدی | Azadeh Hamedi
School of Pharmacy, Shiraz, Iran
دانشکده داروسازی شیراز

اکرم جمشیدزاده | Akram Jamshidzadeh
School of Pharmacy, Shiraz, Iran
دانشکده داروسازی شیراز

مهسا دانا | Mahsa Dana
School of Pharmacy, Shiraz, Iran
دانشکده داروسازی شیراز

اردلان پاسداران | Ardalan Pasdaran
School of Pharmacy, Shiraz, Iran
دانشکده داروسازی شیراز

رضا حیدری | Reza Heidari
School of Pharmacy, Shiraz, Iran
دانشکده داروسازی شیراز


نشانی اینترنتی http://feyz.kaums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3279-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده medicine, paraclinic
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات