این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Kidney Diseases، جلد ۱۴، شماره ۲، صفحات ۸۱-۰

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The Role of Dietary Antioxidants on Oxidative Stress in Diabetic Nephropathy
چکیده انگلیسی مقاله Diabetic nephropathy (ND) is the leading cause of end-stage renal disease and oxidative stress (OS) has been recognized as a key factor in the pathogenesis and progression. Hyperglycemia, reactive oxygen species, advanced glycation end products, arterial pressure, insulin resistance, decrease in nitric oxide, inflammatory markers, and cytokines, among others; are involved in the presence of OS on ND. This revision focus on diverse studies in experimental and human models with diabetes and DN that has been demonstrated beneficial effects of different dietary antioxidant as resveratrol, curcumin, selenium, soy, catechins, α-lipoic acid, coenzyme Q10, omega-3 fatty acids, zinc, vitamins E and C, on OS and the capacity for antioxidant response. Therefore, this interventions could have a positive clinical impact on DN.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله | Francisco Gerardo Yanowsky-Escatell


| Jorge Andrade-Sierra


| Leonardo Pazarín-Villaseñor


| Christian Santana-Arciniega


| Eduardo de Jesús Torres-Vázquez


| Jonathan Samuel Chávez-Iñiguez


| Miguel Ángel Zambrano-Velarde


| Francisco Martín Preciado-Figueroa



نشانی اینترنتی http://www.ijkd.org/index.php/ijkd/article/view/4984
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده REVIEW | Kidney Diseases
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات