|
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۱، شماره ۳۱، صفحات ۰-۰
|
|
|
عنوان فارسی |
تعیین روابط ژنتیکی برخی ژنوتیپهای برنج براساس صفات مهم تغذیهای |
|
چکیده فارسی مقاله |
مطالعه روابط و تنوع ژنتیکی در انتخاب روشهای مناسب تلاقی و پرهیز از تلاقیهای بیثمر بهکار برده میشود. در تحقیق حاضر 35 ژنوتیپ برنج بهلحاظ صفات مهم تغذیهای مثل فعالیت آنتیاکسیدانی، محتوای فنل، کارتنوئید، کربوهیدرات محلول و نامحلول و میزان آهن و روی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه خوشهای، ژنوتیپهای مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد که صحت گروهبندی ژنوتیپها با تجزیه تابع تشخیص 3/94 درصد بدست آمد. در این گروهبندی، گروه سوم با ژنوتیپهای فجر، غریب، اوندا و IR64724-67-2-1-2-2R مطلوبترین و گروه دوم با 11 ژنوتیپ برنج مثل آمل 2، دانش، صدری و سپیدرود، نامطلوب از نظر ارزش تغذیهای شناخته شدند. در تجزیه عاملی، چهار عامل اصلی و مستقل که 605/76 درصد واریانس را توجیه میکردند، مشخص شد. عامل اول با دارابودن 542/27 درصد از واریانس کل به عامل کربوهیدرات و روی و عامل دوم، سوم و چهارم هم با اختصاص 169/18، 148/16 و 745/14 درصد به ترتیب بهعنوان عامل فنلی، عامل فعالیت آنتیاکسیدانی و عامل آهن نامگذاری شدند. نتایج حاصل از این مطالعه میتواند برای انتخاب هدفمند والدین مناسب در برنامههای اصلاحی بهبود ارزش غذایی برنج مورد استفاده قرار گیرد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
برنج، تجزیه عاملی، تجزیه تابع تشخیص، روابط ژنتیکی، صفات تغذیهای |
|
عنوان انگلیسی |
Determine genetic relationships of some rice genotypes based on nutritional important traits |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
The study of genetic relationships and diversity in the selection of cross appropriate methods and avoiding from barren crosses were used. In this study, 35 rice genotypes were examined for important nutritional traits such as antioxidant activity, phenol content, carotenoid, soluble and insoluble carbohydrates and iron and zinc content. The results of cluster analysis, rice genotypes classified in three groups that grouping accuracy obtained 94.3 percent by discriminant analysis. In this grouping, the third group with the genotypes of Fajr, Gharib, Onda and IR64724-67-2-1-2-2R most appropriate and the second group with 11 rice genotypes such as Amol 2, Danesh, Sadri and Sepidrud inappropriate for nutritional value were identified in this study. In factor analysis, four main and independent factors were identified that contributed 76.605 percent of total variances. The first factor with 27.542 percent of total variances was named as carbohydrate and zinc factors and the second, third and fourth factors with 18.169, 16.148 and 14.745 percent were named as phenol, antioxidant activity and iron factors, respectively. Results of this study can be used for selecting the suitable parents in breeding programs to improved nutritional value of rice. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
راویه حیدری | Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
نادعلی باقری | Nadali Bagheri Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
نادعلی بابائیان جلودار3 | Nadali Babaeian Jelodar Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
حمید نجفی زرینی | Hamid Najafi Zarrini Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-746-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
اصلاح نباتات، بیومتری |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|