پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۱، شماره ۳۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تعیین روابط ژنتیکی برخی ژنوتیپ‌های برنج براساس صفات مهم تغذیه‌ای
چکیده فارسی مقاله مطالعه روابط و تنوع ژنتیکی در انتخاب روش­های مناسب تلاقی و پرهیز از تلاقی­های بی­ثمر به­کار برده می­شود. در تحقیق حاضر 35 ژنوتیپ برنج به­لحاظ صفات مهم تغذیه­ای مثل فعالیت آنتی­اکسیدانی، محتوای فنل، کارتنوئید، کربوهیدرات محلول و نامحلول و میزان آهن و روی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه خوشه­ای، ژنوتیپ­های مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد که صحت گروه‏بندی ژنوتیپ­ها با تجزیه تابع تشخیص 3/94 درصد بدست آمد. در این گروه­بندی، گروه سوم با ژنوتیپ­های فجر، غریب، اوندا و IR64724-67-2-1-2-2R مطلوب­ترین و گروه دوم با 11 ژنوتیپ برنج مثل آمل 2، دانش، صدری و سپیدرود، نامطلوب از نظر ارزش تغذیه­ای شناخته شدند. در تجزیه عاملی، چهار عامل اصلی و مستقل که 605/76 درصد واریانس را توجیه می­کردند، مشخص شد. عامل اول با دارابودن 542/27 درصد از واریانس کل به عامل کربوهیدرات و روی و عامل دوم، سوم و چهارم هم با اختصاص 169/18، 148/16 و 745/14 درصد به ترتیب به­عنوان عامل فنلی، عامل فعالیت آنتی­اکسیدانی و عامل آهن نامگذاری شدند. نتایج حاصل از این مطالعه می­تواند برای انتخاب هدفمند والدین مناسب در برنامه­های اصلاحی بهبود ارزش غذایی برنج مورد استفاده قرار گیرد. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برنج، تجزیه عاملی، تجزیه تابع تشخیص، روابط ژنتیکی، صفات تغذیه‌ای

عنوان انگلیسی Determine genetic relationships of some rice genotypes based on nutritional important traits
چکیده انگلیسی مقاله The study of genetic relationships and diversity in the selection of cross appropriate methods and avoiding from barren crosses were used. In this study, 35 rice genotypes were examined for important nutritional traits such as antioxidant activity, phenol content, carotenoid, soluble and insoluble carbohydrates and iron and zinc content. The results of cluster analysis, rice genotypes classified in three groups that grouping accuracy obtained 94.3 percent by discriminant analysis. In this grouping, the third group with the genotypes of Fajr, Gharib, Onda and IR64724-67-2-1-2-2R most appropriate and the second group with 11 rice genotypes such as Amol 2, Danesh, Sadri and Sepidrud inappropriate for nutritional value were identified in this study. In factor analysis, four main and independent factors were identified that contributed 76.605 percent of total variances. The first factor with 27.542 percent of total variances was named as carbohydrate and zinc factors and the second, third and fourth factors with 18.169, 16.148 and 14.745 percent were named as phenol, antioxidant activity and iron factors, respectively. Results of this study can be used for selecting the suitable parents in breeding programs to improved nutritional value of rice.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله راویه حیدری |
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نادعلی باقری | Nadali Bagheri
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نادعلی بابائیان جلودار3 | Nadali Babaeian Jelodar
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حمید نجفی زرینی | Hamid Najafi Zarrini
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-746-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات، بیومتری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات