این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 21 شهریور 1404
ژنتیک نوین
، جلد ۱۱، شماره ۴، صفحات ۵۱۷-۵۲۹
عنوان فارسی
تجزیه دیآلل به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی در صفات عملکرد و اجزای عملکرد گندم نان (Triticum aestivum L.) در شرایط مزرعهای نرمال و تنش شوری
چکیده فارسی مقاله
شوری یکی از تنشهای غیرزیستی است که باعث به هم خوردن تعادل در رشد و در نهایت کاهش عملکرد میشود. در این پژوهش بهمنظور مطالعه عملکرد و اجزای عملکرد، هفت رقم گندم نان ایرانی به همراه نتاج حاصل از تلاقی دیآلل کامل، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط نرمال (آبیاری با آب نرمال با هدایت الکتریکی dS/m 2) و تنش شوری (آبیاری با آب شور پمپاژ شده از مخزن جداگانه با هدایت الکتریکی dS/m 14) در سال 1393 در مزرعه مرکز ملی شوری ایران کاشته شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در هر دو شرایط نرمال و تنش شوری بین 49 ژنوتیپ مورد ارزیابی برای صفات عملکرد، وزن زیست توده، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، تعداد پنجه، تعداد سنبلچه در سنبله و وزن صد دانه تفاوت معنیداری در سطح یک درصد وجود دارد. نتایج تجزیه دیآلل نشان داد واریانس افزایشی و GCA برای همه صفات در شرایط نرمال و تنش شوری معنیدار بود. معنیداری آثار غلبه برای اکثر صفات در شرایط تنش و نرمال حاکی از این بود که گزینش صفات در نسلهای آخر دوره بهنژادی میتواند منجر به بهبود صفات برای تحمل به تنش شوری در مواد ژنتیکی مورد مطالعه شود. رقم روشن برای صفات عملکرد، وزن زیست توده و تعداد پنجه، رقم بم برای وزن صد دانه و رقم کویر برای صفت تعداد سنبلچه در سنبله، دارای بیش-ترین ترکیبپذیری عمومی بودند و میتوانند بهمنظور بهنژادی این صفات مورد استفاده قرار گیرند. برآورد وراثتپذیری عمومی بالا و وراثتپذیری خصوصی متوسط و بالا برای صفات مورد مطالعه در این پژوهش حاکی از امیدبخش بودن این مواد ژنتیکی برای بهنژادی در شرایط نرمال و همچنین تحمل به تنش شوری بود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اجزای عملکرد،دیآلل،شرایط مزرعه،شوری،گندم،وراثتپذیری
عنوان انگلیسی
Diallel analysis for estimatetion of genetic parametrs of yield and yield componrnts in bread wheat (Triticum aestivum L.) in the filed normal and saline conditions
چکیده انگلیسی مقاله
Salinity is one of the abiotic stresses which make the imbalances in growth and ultimately reduce the crop yield and agricultural products. In this research, to investigate the yield and yield components, seven Iranian bread wheat cultivars along with their hybrids derived from full diallel crosses were conducted in randomized complete blocks design in both normal and saline conditions in the field of National Salinity Research Center located in Yazd province, Iran, during 2014 year season. The results of ANOVA showed that all of characteristics such as grain yield, biomass, spike length, number of seed per spike, number of tillers, number of spikelet per spike and weight of 100 seeds had significantly differences among all 49 genotypes at 0.01 probability level for both normal and saline conditions. The diallel analysis results showed that additive variance and GCA for all characters in both environments were significant. Dominance effects were significant for the most of traits in both conditions, indicating that selection for those traits would be effective in later generations and led to improvement of traits in saline environment. The Roshan cultivar for grain yield, biomass weight and number of tillers, the Bam cultivar for weight of 100 seeds and the Kavir cultivar for number of spikelet per spike were the best combiner for regarding traits in both conditions, respectively. High broad sense heritabilites and moderate to high narrow sense heritabilites for evaluated traits in these materials indicated that improving and breeding potential for wheat in normal and salt condition does exist.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
امیدعلی اکبرپور | امیدعلی اکبرپور
حمید دهقانی | حمید دهقانی
محمدجواد روستا | محمدجواد روستا
نشانی اینترنتی
http://mg.genetics.ir/browse.php?a_code=A-10-109-450&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1516/article-1516-1988721.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات