علوم و تکنولوژی پلیمر، جلد ۲۱، شماره ۱، صفحات ۲۷-۳۴

عنوان فارسی اثر ساختار مولکولی بر خواص گرمایی و جذب آب فیلم های نازک ژلاتین
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of Molecular Structure on the Thermal Properties and Water Sorption of Thin Gelatin Films
چکیده انگلیسی مقاله The thin gelatin films, prepared by casting of gelatin solutions at different drying temperatures, had different molecular morphologies as monitored, using wide angle X-ray diffraction (WAXD) and differential scanning calorimetry (DSC) techniques. It was revealed that gelatin films dried at lower temperatures showed markedly higher crystalline or helical structure with slightly higher Tg and lower ΔCp than those for the hot dried film with more coiled structure. These films exhibited different interactions with water, which were assessed, using dynamic vapour sorption experiments. The sorption capacity of these films increased with increasing the degree of molecular order. There was no difference between the diffusion coefficients obtained upon sorption and desorption steps for each gelatin samples. The diffusion coefficient did not show any significant dependence on water content.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فوژان بدیعی |


عماد فرهات | فرهات



نشانی اینترنتی http://jips.ippi.ac.ir/article_768_289.html
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/968/article-968-197429.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات