|
علوم و تکنولوژی پلیمر، جلد ۲۷، شماره ۱، صفحات ۴۹-۳۷
|
|
|
عنوان فارسی |
نانوکمپلکسهای زیستپلیمری کاراگینان- سدیم کازئینات به عنوان حامل ویتامین D: بررسی تشکیل کمپلکس، اندازه ذرات و بازده کپسولیشدن |
|
چکیده فارسی مقاله |
نانوکپسولهای بر پایه کمپلکس پروتئین ـ پلیساکارید از انواع نانوحاملهای زیست پلیمریاند که بالقوه میتوانند برای کپسولیشدن مواد غذا - داروی آبگریز استفاده شوند. در این پژوهش، از کمپلکس سدیم کازئینات - کاپاکاراگینان برای کپسولیشدن ویتامین D استفاده شد. کمپلکس بین کازئینات و کاراگینان، با افزودن محلول کاراگینان به محلول کازئینی حاوی ویتامین D و کاهش pH به کمتر از نقطه ایزوالکتریک کازئین، تشکیل شد. طیفسنجی زیرقرمز تبدیل فوریه (FTIR)، تشکیل کمپلکس بین کازئینات و کاراگینان و ویتامین D را تأیید کرد. تمام پیکهای موجود در کازئینات، در طیف کازئینات - ویتامین D نیز مشاهده شد، ولی پیکهای موجود در عدد موجی 1671 و1526 به 1650 و 1571 منتقل شد و در عدد موجی 1740 پیک جدیدی مشاهده شد که احتمالاً مربوط به تشکیل گروه استری در اثر واکنش گروههای OH ویتامین D با گروههای کربوکسیل زنجیرهای جانبی اسیدهای آمینه کازئینات سدیم است. در منحنی DSC کاراگینان، یک پیک گرمازا در دمای 187/3درجه سلسیوس و یک پیک گرماگیر چسبیده به آن در دمای 194و نیز یک پیک کوچک گرماگیر در130 مشاهده شد و در منحنی DSC کازئینات، یک پیک گرما گیر در206 گزارش شد. اتصال ویتامین D به کازئینات موجب افزایش دمای پیک گرماگیر به 246 درجه سلسیوس شد. اندازه ذرات محلول سدیم کازئینات w/v %1 در محدوده 150 تا 300 نانومتر قرار داشت و با افزودن ویتامین D، به محدوده 450 تا 750 نانومتر افزایش یافت، ولی با افزودن کاراگینان در تمام غلظتها (در غلظت ثابت w/v %1 کازئینات و 4/9 =pH) اندازه ذرات به کمتر از 100 نانومتر کاهش یافت. سدیم کازئینات و کمپلکس آن با کاراگینان، دارای بازده کپسولیشدن حدود %45 بود و پایداری ویتامین D طی پنچ روز نگهداری، در نانوکمپلکس سدیم کازئینات - کاراگینان، بیشتر از سدیم کازئینات خالص بود (63%-60 در مقابل 53%). |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Sodium Caseinate-Carrageenan Biopolymeric Nanocomplexes as a Carrier of Vitamin D: Study of Complex Formation, Particles Size and Encapsulation Efficiency |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
The protein-polysaccharide complex-based nanocapsule is one type of polymeric nanocarrier which can be potentially useful for encapsulation of hydrophobic nutraceuticals. In this research, caseinate-carrageenan complex was used for encapsulation of vitamin D. The complex formation between caseinate and carrageenan was carried out by lowering the pH under isoelectric point of protein. The Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and differential scanning colorimetry (DSC) confirmed complex formation between carrageenan, caseinate and vitamin D. The particle size of 1% caseinate particles was in the range of 150-300 nanometer and by addition of vitamin D the particle size increased to 450-750 nanometer. Moreover, carrageenan of all concentrations (at constant concentration of caseinate (1%) and pH4.9) resulted in lower particle size below 100 nanometer. The stability of caseinate and its complex formation with carrageenan showed that encapsulation was achieved at 45% efficiency and also vitamin D stability (during 5 days storage) was higher in nanocomplex compared to pure caseinate particles (60-63% compared to 53%). The complex formation between caseinate and carrageenan was carried out by pH decreasing under isoelectric point of protein. The FTIR and DSC confirmed complex formation between carrageenan, caseinate and vitamin D. The particle size of caseinate 1% particles were in the range of 150 -300 nanometer and with adding vitamin D, particle size increased to 450-750 nanometer. Moreover, adding carrageenan at all used concentration (at constant concentration of caseinate (1%) and pH4.9) resulted in reduced particle size to less than 100 nanometer and vitamin D stability (during 5 days storage) was higher (60-63%) in nanocomplex compared to pure caseinate particles (53%).The protein-polysaccharide complex based nanocapsule is one type of the polymeric nanocarriers which can potentially be used for encapsulation of hydrophobic nutraceuticals. In this research, carageenan- caseinate complex was used for encapsulation of vitamin D. The complex formation between caseinate and carageenan was carried out by pH decreasing under isoelectric point of protein. The Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and differential scanning colorimetry (DSC) confirmed complex formation between carageenan, caseinate and vitamin D. The particle size of caseinate 1% particles were in the range of 150 -300 nanometer and with adding vitamin D, particle size increased to 450 -750 nanometer. Moreover, adding carageenan at all used concentration (at constant concentration of caseinate (1%) and pH=4.9) caused to decrease of particle size to below of 100 nanometer. The results of encapsulation efficiency and stability showed that caseinate and complex particles confront from 45% efficiency and also vitamin D stability (during 5 days storage) was higher in nanocomplex compared to pure caseinate particles (60-63% in comparison to 53%). |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
مریم خوش منظر | تبریز، دانشگاه علوم پزشکی، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، کدپستی 65811-51656
بابک قنبرزاده | تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، کد پستی16471 -51666 سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)
حامد همیشه کار | تبریز، دانشگاه علوم پزشکی، مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، کدپستی 65811-51656
محمود صوتی | تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، کد پستی16471 -51666 سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)
محمدیار حسینی | ایلام، دانشگاه ایلام، گروه مهندسی صنایع غذایی، کد پستی 6939177111 سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه ایلام (Ilam university)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jips.ippi.ac.ir/article_1043_331.html |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/968/article-968-197170.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|