|
علوم زراعی ایران، جلد ۱۱، شماره ۳، صفحات ۲۹۰-۳۰۶
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر تنش خشکی آخر فصل بر عملکرد دانه و کیفیت نانوایی ژنوتیپهای گندم هگزاپلویید |
|
چکیده فارسی مقاله |
به منظور بررسی اثر تنش خشکی آخر فصل بر عملکرد و خصوصیات کیفی(کیفیت نانوایی) ژنوتیپ های گندم، آزمایشی با 180 ژنوتیپ گندم هگزاپلوئید در سال زراعی 85-1384 در دو شرایط تنش آبی انتهایی ( قطع آبیاری از مرحله گرده افشانی به بعد) و بدون تنش در قالب طرح سیستماتیک بدون تکرار در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام گرفت0 با شناسایی و دسته بندی ژنوتیپ های متحمل دارای پتانسیل عملکرد مطلوب (گروه Aفرناندز)، ژنوتیپهای دارای پتانسیل عملکرد مطلوب و حساس به خشکی (گروه B فرناندز) و ژنوتیپ های نسبتا متحمل، اقدام به بررسی صفات کیفی ژنوتیپ های هر سه گروه گردید0 نتایج آزمایشات مربوط به خواص نانوایی ژنوتیپ های هر سه گروه نشان داد که نظریه رایج " بهبود خصوصیات کیفی گندم نان تحت شرایط تنش خشکی"، بدلیل افزایش میزان پروتئین دانه در اثر کاهش قابل توجه وزن هزار دانه در شرایط تنش، تنها در مورد ژنوتیپ های حساس (و تا حدودی در مورد ژنوتیپ های نسبتا متحمل) صادق است و در مورد ژنوتیپ های متحمل به تنش به دلیل عدم تغییر چشمگیر نسبت پروتئین به نشاسته در شرایط تنش صادق نیست0 نتایج این آزمایش نشان داد که شناسایی ارقام پر محصول با خصوصیات کیفی مطلوب در شرایط بهینه و تنش امکان پذیر است، چنانکه در این آزمایش 7 ژنوتیپ متحمل به تنش دارای کیفیت نانوایی مطلوب در هر دو شرایط بهینه و تنش شناسایی شدند0 همچنین، اگرچه ژنوتیپ های حساس به خشکی ممکن است در طی دوره های خشکی کیفیت نانوایی مطلوبی داشته باشند، اما عملکرد دانه آنها کاهش خواهد یافت0 |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effect of terminal drought stress on grain yield and baking quality of hexaploid wheat genotypes |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
To study the response of 180 genotypes of hexaploid wheat to terminal drought stress for grain yield and baking quality properties, a field experiment was conducted at reasearch field station of Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Karaj, Iran in 2005-2006 cropping season. Genotypes were planted in two separated experiments simulating non-stress and stress (applied from anthesis to physiologic maturity) conditions using an unreplicated systematic experimental design. Following identification and classification of genotypes in three groups: tolerant genotypes with reasonable yield potential (group A of Fernandez), genotypes with reasonable yield potential and susceptible to drought stress (group B of Fernandez) and moderately tolerant genotypes, genotypes of these three groups were evaluated for baking quality properties. Results of this experiments showed the theory of ''improving bread quality properties of bread wheat under stress conditions'' is only applicable to susceptible genotypes and to some extents to moderately tolerant genotypes, due mainly to increased grain protein content followed by reduction of 1000 grain weight in stress conditions. This theory is not relevant to drought tolerant genotypes, because in these genotypes no considerable change in proportion of protein content to carbohydrates was observed, under stress conditions. The results of this study suggested that identification and selection of genotypess with high grain yield and desirable baking quality properties under non-stress and stress conditions practicable. In this study 7 drought tolerant genotypes with good baking quality were identified in both non-stress and stress conditions. Although susceptible genotypes may gain better baking quality properties under stress conditions, but this is usually compensated by yield penalty. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
مهدی متقی |
گودرز نجفیان |
محمدرضا بی همتا | mohammad reza
|
|
نشانی اینترنتی |
http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-1-186&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/959/article-959-195542.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
علمی - پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|