|
علوم زراعی ایران، جلد ۱۷، شماره ۴، صفحات ۲۵۸-۲۷۲
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر سطوح کود فسفر و پیشپز کردن (پاربویلینگ) شلتوک بر محتوای اسید فیتیک و عناصر معدنی دانه سه رقم برنج (Oryza sativa L.) |
|
چکیده فارسی مقاله |
به منظور بررسی اثر سطوح کود فسفر (صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم فسفر در هکتار) و پیشپز کردن (پاربویلینگ) شلتوک بر محتوای اسید فیتیک و ارزش تغذیهای دانه سه رقم برنج (هاشمی، خزر و گوهر) آزمایشی مزرعهای بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در بهار سال 1391 در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) انجام شد. پس از برداشت محصول تیمارهای آزمایشی، عملیات پیش پز کردن روی شلتوکهای برداشت شده اجرا شد. نتایج نشان داد که کمبود فسفر باعث کاهش عملکرد دانه گردید و بیشترین عملکرد دانه در سطوح 80 و 120 و کمترین عملکرد دانه در سطوح صفر و 40 کیلوگرم فسفر در هکتار مشاهده شد. با افزایش محتوای فسفر خاک، محتوای اسیدفیتیک شلتوک افزایش یافته و باعث کاهش محتوای عناصر آهن و روی و میزان فراهمی آنها شد. بیشترین محتوای اسیدفیتیک شلتوک در رقم خزر و در تیمار کودی 120 کیلوگرم فسفر با میزان 82/16 میلی گرم بر گرم ثبت شد. پس از اجرای عملیات پیشپز کردن، محتوای اسیدفیتیک شلتوک 80 درصد کاهش یافته و از 8/13 میلی گرم در گرم به 1/3 میلی گرم در گرم رسید و کمترین میزان اسیدفیتیک در رقم گوهر و در تیمار کودی صفر کیلوگرم فسفر ثبت شد (67/1 میلیگرم در گرم). نتایج نشان داد که پیشپز کردن شلتوک باعث افزایش محتوای عناصر فسفر، آهن و روی در برنج سفید حاصله شد. در طی عملیات پیشپز کردن شلتوک، فعالیت آنزیم فیتاز افزایش یافت در کلیه ارقام بیشترین میزان فعالیت آنزیم فیتاز در تیمار کودی 80 کیلوگرم فسفر ثبت شد. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش سطوح کود فسفر باعث افزایش تجمع فسفر دانه بصورت اسیدفیتیک و کاهش فعالیت آنزیم فیتاز و محتوی عناصر معدنی میگردد. بعلاوه پیشپز کردن باعث کاهش محتوی اسید فیتیک دانه میشود که این کاهش میتواند ناشی از هیدرولیز آنزیمی درطی مراحل خیساندن و بخاردهی وهمچنین به دلیل شکسته شدن ساختار حلقوی اسیدفیتیک در اثر فرآیندهای دمایی در طی عملیات پیشپز کردن باشد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effect of phosphorus fertilizer levels and parboiling of paddy on phytic acid and mineral content of three rice (Oryza sativa L.) cultivars |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
To study the effect of phosphorus levels (0, 40, 80 and 120 kg.ha-1) and parboiling of paddy on phytic acid and mineral content of three rice varieties, a field experiment was carried out as factorial arrangements in randomized complete block design with three replications at Rice Research Institute, Rasht, Iran, in 2012. Results showed that soil phosphorus deficiency decreased grain yield. The highest grain yield was observed at phosphorus levels of 80 and 120 kg.ha-1 and the least yield was obtained in phosphorus levels of 0 and 40 kg.ha-1. Results also showed that by increasing the soils phosphorus levels, phytic acid content increased but decreased Fe and Zn contents and availability. The highest phytic acid content was observed in Khazar cultivar and phosphorus level 120 kg.ha-1 (16.82 mg.g-1). A reduction in the phytic acid content was observed after parboiling, showing over 80% reduction in 3 rice cultivars. Least phytic acid content was observed in Gohar cultivar and 0 kg.ha-1 phosphorous (1.67 mg.g-1). Parboiling also increased mineral contents such as phosphorus, Fe and Zn in parboiled milled rice. During parboiling process phytase enzyme activity increased and the highest phytase activity was observed in 80 kg.ha-1 phosphorus in all rice cultivars. Results revealed that increased phosphorus content enhanced phytic acid content and decreases phytase activity and mineral nutrition content. However, parboiling reduced phytic acid content. Reduction of phytic acid during parboiling can be attributed to the enzymatic hydrolysis taking place during soaking and steaming and the breakdown of the ring structure of phytic acid during heat treatment of parboiling. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
محدثه وهاب زاده | دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)
مسعود اصفهانی | استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)
علی اعلمی | استادیاردانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)
عباس شهدی کومله | shahdi kumleh استادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات برنج کشور
سیده ارحامه فلاح شمسی | seyedeh arhameh fallah shamsi دانشجوی دکتری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
سعید همتی | دانشجوی سابق دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-1-493&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/959/article-959-195332.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
علمی - پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|